Bažnyčioje virė aistros dėl statybų planų

sudargasGintarė MARTINAITIENĖ

Apie tai, kad sudargiečiams pradėjus kalbėti apie naujų kultūros namų statybą ant parapijai priklausančios žemės žmonės susiskaldė į dvi grupes, neseniai rašėme laikraštyje „Draugas“. Aistroms nerimstant, parapijiečiams kyla vis daugiau neatsakytų klausimų. Todėl praėjusį ketvirtadienį po Šv. Mišių bažnyčioje buvo surengta diskusija, kurios metu parapijiečiai galėjo išsakyti savo nuomones. Numatomo projekto įgyvendinimo aspektus susirinkusiesiems bandė išaiškinti Šakių dekanas kanauninkas Donatas Jasulaitis. Susitikime dalyvavo ir Sudargo klebonas Darius Sruoginis, aplinkinių parapijų klebonai.

Nuotr. D. Jasulaitis malšino tarp sudargiečių kylančias aistras ir atsakinėjo į jiems kylančius klausimus.

Nesutarimai dėl žemės

Susirinkimas prasidėjo ramiu dekano kanauninko D. Jasulaičio pasakojimu apie susirinkimą` vykusį pas Vilkaviškio vyskupą Rimantą Norvilą. Jo metu, pasak D. Jasulaičio, būtent vyskupas išsakė mintį, kad idealiausias variantas Sudargui, įgyvendinti sudėtinį projektą, kurio metu būtų pastatyti ne tik nauji kultūros namai, bet ir ant senųjų, per karą sugriautų griuvėsių, atstatyta bažnyčia. Daugiausiai aistrų tarp sudargiečių kelia ne pats statybų faktas, tačiau tai, kad naujasis statinys numatytas ant parapijai priklausančios žemės.
 
Nesutvarkyti dokumentai

Kaip parapijiečiams buvo aiškinta susirinkimo metu ir anksčiau rašyta „Drauge“, ta žemė bent jau kol kas teisiškai nepriklauso parapijai, nes iki šiol nesutvakyti dokumentai. Visgi yra žmonių, sakančių, kad jie tos žemės niekam neatiduos. „Protėviai tą žemę išpirko ir ji yra parapijos. Mes jos niekam neduosime“, - bažnyčioje surengtame susirinkime aiškino viena sudargietė. Į jos teiginį tuoj įsikišo kita gyventoja sakydama: „Kas tie tavo protėviai, jei jokie dokumentai nesutvarkyti“. Tad aistrų bažnyčioje netrūko, kai vienoje pusėje sėdintys tikino žemės neatiduosiantys, o kiti aiškino, kad kaip tik reikia orientuotis į naują statybą ir jaunimą, kurio ir taip nedaug lieka Lietuvoje, o ką jau bekalbėti apie kaimiškas vietoves. „Ir taip Sudarge vien pensininkai ir girtuokliai, tai dar ir kultūros namų neleiskime statyti, tai kas čia išvis liks?“, - teiravosi viena iš susirinkimo dalyvių.

Vertybė – dilgėlės?

Be to, vieta, kur numatyta kultūros namų statyba, gana apleista, čia stovi kelios aptrešusios ir bebaigiančios nugriūti pašiūrės. Visgi yra teigiančių, jog geriau parapijos žemėje lieka jos, nei kas nors kiša rankas prie to, kas priklauso bažnyčiai. Viena iš susirinkime dalyvavusių sudargiečių sakė, jog ta žemė turėtų būti pritaikyta tik bažnyčioms reikmėms. Tad kiti teiravosi, o kas gi yra bažnytinės reikmės, nes, kaip buvo galima suprasti, kai tą žemės lopinėlį reikia šienauti ir tvarkyti, entuziastų nebūna labai daug. „Ar jums vertybė dilgėlėmis apaugę laukai?“, - klausė D. Jasulaitis. Jis aiškino, jog tik susitarimo reikalas, ar pirmiau atsiras kultūros namai, ar bus atstatyta bažnyčia. „Aš kito būdo, kaip atstatyti bažnyčią, nematau“, - tikino jis.

Patys nepasistasysite

Nors buvo sakančių, kad jie patys pasistatys bažnyčią ir nereikia čia valdžios įsikišimo, Kudirkos Naumiesčio klebonas ir dekanas D. Jasulaitis badė „nuleisti“ žmones ant žemės pateikdamas konkrečių pavyzdžių. „Mes Žvirgždaičiuose jau 10 ar 12 metų statome bažnyčią ir niekaip nepabaigiame ir be pagalbos nepabaigsime. Tokiems dalykams reikia milijoninių lėšų, tad, kad pasistatysite patys - tik tuščios fantazijos ir šūkavimai. Mieli parapijiečiai, nors ir savo namus ar save parduosit, bet bažnyčios ar kultūros namų patys nepasistatysite“, - aiškino D. Jasulaitis. Aistroms ir pasisakymams nerimstant dekanas liepė tiesiog balsuoti, kas nori, o kas prieštarauja bendram projektui, kad Sudarge atsirastų ir kultūros namai, ir būtų atstatyta bažnyčia. Iš susirinkime dalyvavusių žmonių tik 6 balsavo prieš. Tiesa, susirinkimo eiga nepatenkinti kai kurie sudargiečiai  išėjo diskusijoms tik įpusėjus. Galiausiai D. Jasulaitis visiems palinkėjo sutelkti jėgas ir siekti bendro tikslo, o ne kaišioti vieni kitiems pagalius į ratus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.