Namo grįžo nieko nepešęs

sodu_15Giedrė PLEČKAITYTĖ

Žmonių, pasipiktinusių pratęstu ir vis nesibaigiančiu nuomonės pareiškimu dėl mokėjimo už atliekų tvarkymą, kaip ir buvo galima tikėtis, yra daugybė. Nuo lapkričio pabaigos iki gruodžio 6 dienos Šakiuose esančiame Atliekų tvarkymo centro skyriuje žmonių eilės driekėsi net lauke. Garbaus amžiaus kidulietis Juozas Petras Remeika sakė esąs pažemintas ir nieko nepešęs su daugybe klausimų grįžo namo.

Nuotr. Besipiktinančių ilgomis eilėmis prie Atliekų tvarkymo skyriaus Šakiuose buvo daug.
 
Pasirodo, pasipiktinusių žmonių dėl pratęsto laikotarpio, skirto pareikšti nuomonę dėl pasirenkamo mokėjimo būdo už atliekų tvarkymą, vėlgi nestigo. Kaip žinia, su Atliekų tvarkymo centru nesudariusiems sutarčių dar kartą buvo atsiųsti pranešimai, kad žmonės privalo pareikšti savo nuomonę apie tai, kokį mokėjimo būdą pasirenka. Nuo lapkričio pabaigos ir iki gruodžio 6 dienos atokioje Šakių miesto vietoje, įsikūrusiame Atliekų tvarkymo centro skyriuje, driekėsi išties ilgos žmonių eilės. Apie patirtus nepatogumus (į Šakius sutartį sudaryti) kidulietis J. P. Remeika kalbėjo: „Žinot, aš likau lyg pajuokos objektu. Esu žmogus, kuriam daugiau nei 70 metų, iš manęs pasityčiojo. Kaip tarybiniais laikais į kolūkius, kad varė ir tyčiojosi iš žmonių, tai dabar antrą kartą patyčias savo gyvenime patyriau“. Praėjusį pirmadienį, paskutinę galimą nuomonės pareiškimo dėl atsikaitymo už atliekų surinkimą dieną, Šakiuose esančiame skyriuje J. P. Remeika laukė nuo 10 iki 14 valandos ir nieko nepešęs grįžo namo. „Kadangi mano sveikta neleido ilgiau laukti, tai aš išvažiavau namo“,- pridūrė vyriškis.
 
Daugiau klausimų, nei atsakymų

Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras (MAATC) lapkričio pabaigoje Šakių rajono gyventojams, kurie nėra pasirašę sutarčių, išsiuntinėjo informaciją, kurioje išdėstytos visos atliekų tvarkymo sąlygos. Gyventojai buvo informuoti, kad yra patvirtinti trys  mokėjimo būdai už atliekų tvarkymą. Žmogus turi pasirinkti, ar mokės pagal gyventojų skaičių, ar pagal rinkliavą, kurią turi mokėti sutarčių nesudariusieji. Pateiktas ir pirmas būdas, kai fiziniai ar juridiniai  asmenys už atliekas gali mokėti tik už faktiškai sutvarkytą jų kiekį, tai yra pagal konteinerio talpą ir jo išvežimo dažnumą. Esama padėtimi besipiktindamas J. P. Remeika planavo rinktis sudaryti sutartį pagal pirmąjį būdą, už faktiškai sutvarkytą atliekų kiekį: „Man tas pirmas būdas priimtinas ir aš tikrai norėčiau susitarti dėl to pirmo būdo, bet nepavyko. Tai įsivaizduokite, aš vienišas žmogus, ir man atsiųs sąskaitą pagal plotą, kiekvieną mėnesį po 20 litų“. Jam buvo pasakyta, kad tokios sutarties su juo nebus daroma. Tai paprašytas pakomentuoti MAATC‘o direktorius Antanas Mieliauskas kalbėjo: „Gal jis norėjo užsisakyti vieną konteinerį, kurį vieną kartą per metus išvežtų. Šį būdą renkasi tie, kurie turi daugiau atliekų. Manau, kad tam žmogui būtų pigiausia už atliekas mokėti pagal sutartį už asmenis“.

Būta ir tokių atvejų, kai rajono gyventojai, sudarę sutartį pagal gyventojų skaičių, specialiai vyko į Šakius, norėdami susimokėti mokesčius už atliekų išvežimą, tačiau mokesčiai nebuvo priimti. Pasak A. Mieliausko, mokesčiai nepriimami todėl, kad nėra kasos, nes rinkti pinigus irgi kainuoja. Kaip žinia, ne visi gyventojai suspėjo, o daug kas ir neturėjo kantrybės laukti ilgose eilėse, pareikšti savo nuomonę dėl atsiskaitymo už atliekas. Pasak A. Mieliausko, laikas, kuris nurodytas informacijoje, sutartims pasirašyti ilgiau nebus pratęstas. „Jau turime sumokėti už išvežtas tonas atliekų, o mes dar net sąskaitų neišrašę“,- pridūrė A. Mieliauskas. Jis priminė, kad norintieji sudaryti sutartis tai galės atlikti bet kada kitu laiku.

Daro šou

Šakių rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius ne kartą viešai pareiškė, kad žmonės nepanikuotų ir nepultų paklusti atsiųstiems pranešimams, kurie, pasak jo, yra niekiniai, nes ant jų nėra MAATC“o direktoriaus parašo ir antspaudo. Meras akcentavo, kad MAATC‘as turi asmeniškai su žmonėmis susitikti ir tartis, derintis priimtiniausius būdus dėl konteinerių pristatymo, išvežimo. Į tai, kodėl ant informacinių lapelių nėra MAATC‘o direktoriaus parašo ir įmonės antspaudo, tuo nusistebėjęs A. Mieliauskas komentavo: „Sąskaitos irgi eina be antspaudų ir parašų. Kas čia Šakiuose darosi, kad sugalvoja tokių niekalų“. A. Mieliausko  tikinimu, kitose Marijampolės apskrities savivaldybėse nėra tokių nesusipratimų, kaip Šakiuose. „Kaip elgiasi meras, taip po to elgiasi ir kiti. Svarbiausia važinėja ir aiškina visiems, kad nemokėtų už atliekas. Kad jie padaro pakeitimus, tai ne žmogaus, ne vargšo labui, o to, kuris turėjo pakankamai pinigų, bet nemokėjo ir nenorės mokėt toliau. Sudaro galimybę išvengti privalomojo mokesčio“, - teigė A. Mieliauskas. Pasak jo, jeigu tarybos nariai pradės kitaip traktuoti teisės aktus, tai tada sąskaitas pateiksime savivaldybei. „Jeigu yra rinkliava, tai yra privaloma įmoka ir jokio sutikimo nereikia. Sutartį sudaryti niekas neverčia per prievartą, nes sutartis yra dviejų šalių susitarimas. Jeigu įvedama vietinė rinkliava, jokia nuomonė nereiškiama ir pagal įstatymą privaloma įmoka ir jie ją moka. Sudarykite sutartį, tai nereikės mokėti vietinės rinkliavos“,- kalbėjo MAATC‘o direktorius A. Mieliauskas. Jis įsitikęs, jog tokius sprendimus taryba priima ne žmonių labui. „Rinkimai artėja. Kai kurie tarybos nariai, kuriuos aš po to įvardysiu, daro šou. Jie neatstovauja jokiems gyventojams. Tai aš jiems tą šou padarysiu prieš rinkimus. Išvardysiu asmenis, kurie tą šou mėgina daryti kažkieno sąskaita. Nuvažiuojam į mišką pagrybauti, tai per atliekas negali pareiti. O iš kur jos atsirado. Iš tų ūkininkų, įmonių, kurie neturi atliekų?“,- teigė A. Mieliauskas.  

Rajono meras J Bertašius įsitikinęs, kad visi nesusipratimai dėl atliekų surinkimo tvarkos pasibaigs tada, kai kitame tarybos posėdyje bus patvirtintos naujai koreguotos Šakių rajono atliekų tvarkymo taisyklės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.