Konkurencija skatina ligoninę tobulėti

darbaiGintarė MARTINAITIENĖ

Neseniai Šakių ligoninės įgyvendintas projektas, siekiant didinti energijos vartojimo efektyvumą, apdovanotas „Europos burių” nominacija, tačiau tuo darbai ir užmojai nesibaigia. Jau apie porą mėnesių tęsiasi ambulatorinių, palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugų plėtros projekto darbai, svarstymui ligoninė yra pateikusi dar dvi projektines paraiškas.

Nuotr. Darbai, kuriuos atlieka marijampoliečių UAB „Statybos ritmas“, turėtų būti baigti iki ateinančių metų rugsėjo.

Nors Šakių ligoninei nepavyko tapti regionine ligonine, tačiau vadovybė dėl to neprarado noro gerinti tiek darbo sąlygas darbuotojams, tiek plėsti teikiamas paslaugas, gerinti jų kokybę.

Šiuo metu ligoninėje įgyvendinamas daugiau nei 3 mln. litų vertės ES projektas „Ambulatorinių, palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugų plėtra ir stacionarinių paslaugų optimizavimas“. Projekto įgyvendinimo metu bus rekonstruota dalis konsultacinės poliklinikos patalpų, kuriose bus įrengtas rentgeno kabinetas ambulatoriniams pacientams su vaizdų skaitmeninio išsaugojimo įranga. Taip pat bus įsigyta moderni endoskopinė įranga. Tai, pasak vyriausiojo gydytojo Algirdo Klimaičio, labai patogu, nes vaizdus bus galima siųsti, apdoroti.
 
Įgyvendinant projektą, planuojama rekonstruoti dalį ligoninės Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus patalpų. Atnaujinus šias patalpas bei modernizavus reabilitacinę įrangą, ligoninė pradės teikti daugiau ir įvairesnių fizioterapijos, kineziterapijos ambulatorinių paslaugų Šakių rajono ir kaimyninių savivaldybių gyventojams. A. Klimaitis pasakojo, kad vis dažniau sulaukia specialistų, norinčių dirbti Šakių ligoninėje, skambučių. „Atsiranda galimybė dirbti su naujausiomis technologijomis, įranga, tad jiems tampa patrauklu, jog visa tai, ką išmoko studijuodami, galės pritaikyti praktikoje“, - kalbėjo ligoninės vadovas.

Rekonstravus Chirurgijos skyriaus patalpas ir įsigijus reikalingos medicininės įrangos dienos chirurgijos operacinėms ir kitiems sektoriaus kabinetams ir palatoms, ligoninėje įsikurs Dienos chirurgijos sektorius. Dienos chirurgijos paslaugų plėtra leidžia sumažinti brangesnių stacionaro paslaugų teikimą ir tokiu būdu sutaupyti gydymui skirtas valstybės lėšas. Šio projekto metu taip pat bus rekonstruotos Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriaus patalpos, modernizuota medicininė ir slaugos įranga.

Šakių ligoninės vadovas įsitikinęs, kad projektas prisidės prie darnaus vystymosi principų įgyvendinimo: aplinkosauginiu aspektu - rekonstruotose patalpose bus naudojamos energiją taupančios kaitrinės lemputės, socialiniu aspektu -plėtojant šiuolaikišką ir modernią sveikatos priežiūrą, didinamas teikiamų paslaugų prieinamumas ir efektyvumas, bus sudarytos prielaidos ambulatorinių sveikatos priežiūros paslaugų plėtrai, ekonominiu aspektu – įsigijus ir modernizavus medicininę įrangą, mažės įrangos remonto kaštai, trumpės procedūrų atlikimo laikas, o sutaupytos lėšos bus skirtos ilgalaikėms investicijoms. Projektas turėtų būti baigtas ateinančių metų rugsėjo mėnesį.

Kyla klausimas, iš kur tiek jėgų, ambicijų ir noro tobulėti, gerinti darbo sąlygas, įgyvendinti projektus? A. Klimaitis sako, kad kito pasirinkimo tiesiog nėra, nes finansavimo, kaip įsigyti naują šiuolaikišką įrangą, nėra, tad reikia stengtis pasinaudoti įmanoma ES parama. Savivaldybė būtų nepajėgi tai padaryti. Be to, kaip tikina įstaigos vadovas, konkurencija taip pat didelė. „Jei neatsinaujinsime, natūralu, kad atsiliksime“, - sakė A. Klimaitis.

Dar dvi projektinės paraiškos pateiktos svarstymui. Viena jų ypatinga tuo, kad apima gydymo įstaigas tarptautiniu lygiu. Projektas „Medicinos institucijų ir vietinių bendruomenių bendradarbiavimas, kuriant saugų pasienio regioną“. 90 proc. šio projekto lėšų bus finansuojama iš Europos Sąjungos fondų. Šis projektas skirtas kaimyninėms, siena besiribojančioms šalims - Lietuvai, Rusijai bei Lenkijai. Projekto partneriai taip pat yra Kazlų Rūdos, Niemano, Krasnoznamensko (Rusija) bei Olecko (Lenkija) ligoninės. Visiems partneriams bus padalinta daugiau nei 1 mln. 645 tūkst. eurų.

Šakių ligoninė planuoja atlikti remonto darbų už 969 tūkst. Lt Chirurgijos ir Reanimacijos skyriuose bei įsigyti medicininės įrangos už 621 tūkst. 290 Lt. Įgyvendinus numatytus planus, ligoninės antrasis ir trečiasis aukštai būtų visiškai rekonstruoti ir moderniai įrengti. Tikimasi, kad atsakymas dėl tarptautinio projekto įgyvendinimo bus gautas iki ateinančių metų gegužės mėnesio.

Dar viena Šakių ligoninės projektinė paraiška susijusi su taip vadinamąja elektronine arba E-sveikata. Elektroninės sveikatos sistemos tikslas yra pradėti įgyvendinti vieningą, visą Lietuvą apimančią ir tarptautiniais standartais paremtą elektroninės sveikatos bei sveikatos priežiūros įrašų sistemą, padedančią efektyviai skleisti informaciją sveikatos priežiūros įstaigoms apie paciento gydymo eigą bei rezultatus. Nors, kaip pasakojo vyriausiasis gydytojas, Šakių ligoninėje jau veikia kai kurie elektroninės sistemos moduliai, yra sukurtos 38 kompiuterizuotos darbo vietos ir įdiegta speciali sistemos programa, elektroninę sveikatos sistemą dar reikia toliau plėsti - įsigyti programinės įrangos, dalį lėšų skirti mokymams. A.Klimaičio skaičiavimais, tam reikėtų maždaug 480 tūkst. litų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.