Pirotechnikos teisėtai gali įsigyti ir nepilnamečiai

petardaGiedrė PLEČKAITYTĖ

Be jokios abejonės Naujųjų metų sutikimas asocijuojasi su vidurnaktį į dangų kylančiomis petardų šviesomis. Pagal europinius reikalavimus šiemet šalyje priimtas Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymas numato, kad pirotechnikos gaminių legaliai gali įsigyti ir nepilnamečiai. Tačiau  iki Kalėdų prekybininkai dar nepajuto didesnio petardų pirkimo.

Gali įsigyti nepilnamečiai

Marijampolės apskrities VPK Šakių RPK VTS vyresnioji specialistė Rita Bernotienė teigė, kad nuo šiol šalyje pirotechnikos gaminiai yra klasifikuojami pagal pavojingumo laipsnį. „Petarda gali būti labai maža ir parako gali būti mažai, bet  ji gali skleisti labai didelį garsą, todėl pagal pavojingumo laipsnį visos petardos skirstomos į kategorijas“, - teigė pareigūnė. Pagal vasarą naujai priimtą įstatymą pirmos ir antros kategorijos pirotechnikos gaminių gali įsigyti ir nepilnamečiai. „Pagal ankstesnį įstatymą pirotechnikos gaminius buvo galima įsigyti tik nuo 18 metų, todėl pardavimų pažeidimų dėl amžiaus būdavę. Dabar galima parduoti ir jaunesniems“ , - sakė R. Bernotienė. Taigi pirmos kategorijos fejerverkus gali įsigyti ir juos naudoti ne jaunesni kaip 14 metų asmenys, antros kategorijos fejerverkus – ne jaunesni kaip 16, trečios kategorijos fejerverkus – ne jaunesni kaip 18 metų asmenys, ketvirtos kategorijos pirotechnikos priemonių gali įsigyti ir jas naudoti tik pirotechnikai.
 
Išduota 19 leidimų

Prekeiviai, norintieji prekiauti antros kategorijos petardomis, turi policijoje išsiimti specialų leidimą. Pasak VTS vyriausiosios specialistės R. Bernotienės, iki Kalėdų norintiesiems prekiauti antros kategorijos pirotechnikos gaminiais buvo išduota 19 leidimų, pernai - 21 leidimas. Pavyzdžiui, UAB „Gulbelė“ antros kategorijos pirotechnikos gaminiais prekiauja net 12 parduotuvių, UAB „Gelvybė“ prekiauja trijose degalinėse. Taip pat tokiai prekybai leidimai išduoti Paluobiuose esančiai individualiai įmonei „Nauvilė“, Lukšiuose esančiai Kristinos Jančaitienės įmonei bei didiesiems prekybos centrams, „Cento“ parduotuvei bei Šiaulių gatvėje esančiai parduotuvei „Maxima“. Trečios kategorijos pirotechnika Šakiuose prekiauti licenciją turi tik  Jaunučio Bugvilo ginklų parduotuvė.

Beje, dabar leidimai prekiauti antros kategorijos pirotechnika išduodami net penkeriems metams, kai anksčiau būdavo galima prekiauti tik gruodžio - sausio mėnesiais. Tačiau kas pusę metų numatyta tikrinti prekybos taškus, patikrinimo metu bus stebima, ar nepažeidžiami prekybos reikalavimai. Esant pažeidimams, atsižvelgiant į pažeidimo dydį, gali būti skiriama administracinė bauda arba panaikintas leidimas toliau vykdyti prekybą. Pažeidėjas gali prarasti teisę net trejus metus prekiauti pirotechnika. Pasak pareigūnės R. Bernotienės, iki šiol rajone nėra užfiksuota grubių prekybos pažeidimų. „Pernai žodinių signalų buvo apie nelegalius prekeivius turguose, bet patikrinimo metu pažeidimų nerasta. Sakyčiau, jog rajone labai tvarkingai viskas vyksta“, - teigė R. Bernotienė.  

Šiemet visoje šalyje Policijos departamentas ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas parengė bendrą prevencinių priemonių planą, skirtą užtikrinti tinkamą civilinių pirotechnikos priemonių apyvartą bei užkardyti pažeidimus, susijusius su prekyba civilinėmis pirotechnikos priemonėmis, jų laikymu ir naudojimu draudžiamose vietose ir draudžiamu laiku. Šakių rajone policijos pareigūnai ir priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos specialistai jau šiemet vykdė specialius prekeivių patikrinimus, tačiau jokių pažeidimų kol kas nenustatyta.

Perkamumo nėra

Dėl neatsargaus elgesio su šiomis priemonėmis kasmet šalyje nukenčia nemažai žmonių. Ne vienerius metus leidimus prekiauti išduodanti pareigūnė teigė, kad per 2009 metus užfiksuotų įvykių susijusių pirotechnika nebuvo. Tam įtakos turi ir tai, kad ne vienerius metus policijos pareigūnai įgyvendina prevencinę priemonę „Pirotechnika“. Kad šiemet ir ankstesniais metais rajone nebuvo petardų sužalotų žmonių patvirtino ir Šakių ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus vyresnioji slaugos administratorė Irena Petrauskienė. Policijos departamento duomenimis, pernai šalyje nuo petardų nukentėjo 34 gyventojai, tarp jų 13 vaikų, o ugniagesiai gelbėtojai pernai gesino 12 pirotechnikos priemonių sukeltų gaisrų.

Tuo tarpu Jaunučio Bugvilo komercijos ir paslaugų įmonės parduotuvės „Medžioklė, Žūklė, Ginklai“ pardavėjas Valdas teigė tikintis, kad šiųmetę sniegingą žiemą fejerverkų prekyba turėtų būti sėkminga, nors iki Kalėdų pirkimo beveik nebuvo. Pasak pardavėjo Valdo, tikroji padėtis, kaip bus perkami fejerverkai, paaiškės tik paskutinę besibaigiančių metų dieną. Tačiau pardavėjas patikino, jog šiemet pirotechnikos gaminiai praduodami pigiau. Pavyzdžiui, taip vadinama „baterija“, anksčiau kainavusi 100 litų, dabar parduodama už 80 litų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.