Ar tikrai klebonas griaudamas kapus „daro“ verslą?

jasulaitisGintarė MARTINAITIENĖ  

Praėjusią savaitę vykusiame Regioninės plėtros komiteto posėdyje tarybos narys Mindaugas Valaitis pažėrė nemažai įvairaus pobūdžio kaltinimų bei įtarimų Kudirkos Naumiesčio parapijos klebonui Donatui Jasulaičiui. Netgi buvo svarstoma tarybos sprendimo projektą atidėti, o pareikštus įtarimus, nuo kurių šiurpo kai kurie valdininkai, buvo pažadėta išsiaiškinti artimiausiu metu. Tačiau valdininkai tai išsiaiškino gana greitai ir praėjusį ketvirtadienį vykusiame tarybos posėdyje minėtas projektas visgi buvo patvirtintas.

Nuotr. D. Jasulaitis, kaip ir valdininkai, tarybos nario pareikštus kaltinimus teigė girdintis pirmą kartą ir stebėjosi tokiu neatsakingu jo elgesiu.

Griauna kapus – daro verslą?

Taryboje buvo patvirtinta apie dešimt įvairių projektų, kurių įgyvendinimui bus skiriama ES parama. Buvo tikimasi, kad nesklandumų nebus ir su projektu „Kudirkos Naumiesčio Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčios rūsio pritaikymas parapijos reikmėms“. Tačiau jau Regioninės plėtros komiteto posėdyje nuspręsta šį sprendimo projektą atidėti, nors vėliau jis visgi buvo patvirtintas.
 
Naumiestietis tarybos narys Mindaugas Valaitis tvirtino girdėjęs, kad bažnyčios rūsyje, kuriame planuojama įrengti patalpas bendruomenės reikmėms, kažkada netgi buvę karmelitų kapai. „Nesu įsitikinęs šimtu procentų, bet girdėjau taip kalbančius. Argi čia ne paveldas? Tegul tą salę stato šalia, nes tikrai problema, kad Kudirkos Naumiestyje nėra šarvojimo salės, bet ne griauna kapus ir daro sau verslą“, - posėdyje kalbėjo M. Valaitis. Jis piktinosi ir virš senelių namų įrengta sale, kurioje žmonės pasak jo, užsisako ne tik gedulingus pietus. „Viskas eina į klebono kišenę, o mokesčiai žiūri pro pirštus“, - mintis dėstė jauniausias tarybos narys. Apie neva draskomus kažkada buvusius kapus išgirdę rajono meras Juozas Bertašius ir pavaduotojas Algimantas Damijonaitis tik kraipė galvas ir sakė pirmą kartą girdintys tokius dalykus. „Jūs baikite juokus. Jeigu tokie gandai pasitvirtintų, tai čia netgi teisėsauga susirūpintų. Siūlau šį klausimą atidėti ir kuo skubiau išsiaiškinti, kreiptis į Kultūros apsaugos departamentą“, - kalbėjo J. Bertašius.

Siūlė atidėti, bet patvirtino

Tačiau viskas buvo išsiaiškinta gana greitai. Ketvirtadienį vykusiame tarybos posėdyje A. Damijonaitis aiškino, jog jis susisiekė su parapijos klebonu D. Jasulaičiu, kuris patikino turintis visus reikiamus dokumentus. Tą patį posėdyje patvirtino ir Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė. Tačiau M. Valaičio išdėstyti argumentai neįtikino. „Manau, kad projektas vyksta neskaidriai ir siūlau šį sprendimą atidėti“, - nepasidavė tarybos narys. Jis sakė pats kreipsis į Kultūros ministeriją, kad būtų išsiaiškinta tiesa. Nematantys reikalo projekto sprendimą atidėti, tarybos nariai visgi jį patvirtino. Prieš balsavo du tarybos nariai, penki susilaikė.

Kas taip išrado?

Pirmą kartą pareikštus įtarimus tikino girdintis ir Šakių dekanas, Kudirkos Naumiesčio klebonas D. Jasulaitis. „Kokie gali būti karmelitų kapai bažnyčios rūsyje? Kas čia tokie specialistai taip išrado“, - teiravosi D. Jasulaitis. Jis stebėjosi tokiomis kalbomis, nes visi reikiami leidimai, pasak klebono, gauti, projektai suderinti, atlikti paminklosaugos, paveldosaugos tyrimai, pateiktos ekspertų išvados. „Manau, jeigu tam tarybos nariui buvo kažkas neaišku, reikėjo ateiti pas mane ir išsiaiškinti, o ne taip neatsakingai kalbėti per posėdį“, - teigė D. Jasulaitis. Jis įsitikinęs, kad jeigu ir būtų buvę kažkieno kapai, tai turėtų liudyti tam tikri dokumentai, turėtų būti kriptos ir pan. Be to, jis šioje parapijoje dirba jau 21 – erius metus ir niekada nieko panašaus nėra girdėjęs. Paklaustas, kaip vertina tokius kraštiečio tarybos nario pasisakymus, klebonas teigė: „Kiekvienas turi teisę kalbėti, ką nori. Žinoma, nežinau, kokiomis intencijomis jis taip pasielgė. Jei norėjo pakenkti sąmoningai projektui, vertinu prastai. Jeigu taip kalbėjo tik dėl žingeidumo, tai kaip tarybos narys pasielgė neatsakingai. Juk tam ir renkami tarybos nariai iš skirtingų vietovių, kad jie geriausiai žinotų, kas tame krašte vyksta. Tačiau jis nei atėjo, nei teiravosi, nei aiškinosi“.

Būtų pritaikyta bendruomenės reikmėms

Įgyvendinant projektą planuojama rūsį pritaikyti bendruomenės reikmėms ir čia įrengti taip reikalingą šarvojimo salę. Siekiant išsaugoti rūsio autentiškumą, sienų ir skliautų raudonų plytų paviršiai būtų tik nuvalomi ir atnaujinami. Esamas betonines grindis planuojama iškloti natūralaus akmens plytelėmis. Taip būtų sutvarkytas vertingas kultūros paveldo objektas. Iki tol, kaip pasakojo parapijos klebonas, rūsio patalpos buvo faktiškai nenaudojamos, užgriozdytos įvairiais daiktais. Karo metais, kiek žinoma, tose pačiose patalpose slėpdavosi žmonės. Dabar patalpos išvalytos, sutvarkytos, tad klebonas retoriškai teiraujasi, ar geriau nieko nedaryti, jei kažkam kyla blogos asociacijos?

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.