Šventinis savaitgalis pateikė daug netikėtų staigmenų

kasa_sniegaAsta GVILDIENĖ

Jau keletą metų iš eilės pastebima grįžtančių tikrų lietuviškų sniegingų ir šaltų žiemų tendencija. Sinoptikai teigia, kad tokios sniegingos žiemos nebuvo jau gal 50 metų. Naujųjų metų naktį buvo pranašaujama didelė pūga, intensyvus sniegas ir lijundros, kurios tęsis net iki sausio vidurio. Šiemet, kaip niekada, gamta pažėrė daug netikėtų staigmenų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Nuotr. Prie šiltų žiemų bepriprantantys šakiečiai jau pamiršta, kad itin storu sluoksniu užsnigtų pastatų stogus reikia nukasti.

Kelininkams neleido ilsėtis

Mūsų rajono gyventojams žiemos išdaigos nesugadino Naujųjų metų. Oras išvakarėse buvo kaip užsakytas. Tačiau paryčiais prasidėjusi pūga ir lijundra mūsų kelininkams neleido ilsėtis. Pasak Šakių kelių tarnybos viršininko Antano Pauliukevičiaus, kelininkai dirbo pilnu pajėgumu, kad krašto ir pagridiniai rajono keliai būtų išvažiuojami. Jis patikino, kad mūsų rajone, neišvažiuojamų kelių nėra. Šiuo metu, stichijai nurimus, vyksta kelių platinimas, nes susikaupęs sniegas žymiai susiaurino važiuojamąją dalį.
 
Visai baigiantis metams, gruodžio 29 dieną, kelininkai gavo iš Italijos naują vidutinio galingumo kelių valymo techniką „Iveko Trakker“ su galinga sniego verstuve, kuri gali nuvalyti net keturių metrų pločio juostą. Šis sniego valymo automobilis iš karto buvo patobulintas – prie jo pritaisytas ir druskų barstytuvas, kurio nebuvo komplektacijoje.

Pasak Šakių kelių tarnybos viršininko, tai ne papildoma technika, kuri padės greitai ir efektyviai nuvalyti visus rajono kelius, tai tik planuotas techninės bazės atnaujinimas, kuris, aišku, palengvins kelininkų darbą ir pagerins kelių būklę žiemos laikotarpiu. Planuojama, kad naujasis automobilis valys kelio Šakiai – Kaunas atkarpą, nes su tokio pločio verstuve galės kokybiškiausiai nubraukti sniegą.  

A.Pauliukevičius apgailestavo, kad didelis sniego kiekis, provėžuoti, vietomis ledu pasidengę keliai, šiemet dar iki Naujųjų metų ištuštino kelininkų biudžetą. Pasak jo, šiemet sumušti ir visi degalų normų bei druskų sunaudojimo rekordai. „Jei per praėjusių metų gruodžio mėnesį ant kelių buvo išberta apie 180 tonų druskos, tai šiemet per tą patį laikotarpį – net 750 tonų“, - pasakojo kelių tarnybos viršininkas.

Autobusai nevėlavo

Šakių autobusų parko Eksploatacijos skyriaus viršininkė Dalė Šlėderienė informavo, kad švenčių dienomis pagal tvarkaraštį į reisus vyko mažiau autobusų ir mūsų rajono keliuose jie problemų dėl siautusios pūgos neturėjo. Sausio 6 dieną Autobusų parko darbas prasidės visu pajėgumu, nes mokiniams baigsis žiemos atostogos ir reikės pasiekti atokiausius kaimus, kad visi vaikai nuvažiuotų į mokyklas. Pasak D.Šlėderienės sunkiau su tais kelių ruožais, kuriuos privalo prižiūrėti seniūnijos. Ji tikisi, kad iki sausio 5 dienos kaimo keliukai ir autobusų apsisukimų vietos bus nuvalytos ir keleivių pavėžėjimas nestrigs. Iki šios dienos Eksploatacijos skyriaus viršininkė kartu su Autobusų parko saugaus eismo inžinieriumi Gintautu Dabrišiumi žada patikrinti visus probleminius autobusų maršrutus.

Be elektros - 700 vartotojų    

Pirmoji Naujųjų metų pūga atnešė ir daugiau netikėtumų – pirmosiomis sausio dienomis daugiau nei 30 tūkst. AB LESTO klientų visoje Lietuvoje liko be elektros, net 200 elektrikų brigadų dvi dienas iki vėlumos stengėsi atstatyti elektros tiekimą vartotojams. Kaip informavo AB LESTO Korporatyvinės komunikacijos skyriaus atstovė ryšiams su žiniasklaida Edita Sirutienė, sausio 1 dieną dėl gamtos stichijos mūsų rajone elektros tiekimas nutrūko 426, o tos pačios dienos  pavakare - net 700 vartotojų. Sausio 2 dienos duomenimis 210 vartotojų dar buvo be elektros, tačiau šios dienos duomenimis elektros tiekimas atstatytas visiems mūsų rajono gyventojams.

Pasak E.Sirutienės, nuo sausio 1 dienos klientai gali skambinti visą parą veikiančiu kontaktų centro telefonu 1802, kur galės sužinoti visą  informaciją elektros gedimų, tarifų, atsiskaitymų, planinių atjungimų ir kitais klausimais.

Įgriuvo stogas

Šakių priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba šventinį savaitgalį praleido ramiai. Sausio pirmą dieną ugniagesiai gelbėtojai vyko į Žiurių kaimą, Slavikų seniūnijoje, kur įgriuvo tvarto stogas. Įgriuvus stogui suniokota ir pusė pastato. Kaip informavo priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininkas Gintaras Ščajevas, tvarte buvo dvi karvės, dvi telyčios, tačiau gyvuliai nelaimės metu nenukentėjo.

Sausio antrąją rajono ugniagesių ekipažas vyko padėti į Kazlų Rūdos seniūniją, kur Lūšnos kaime dėl sniego sugriuvus ūkiniam pastatui žuvo aštuoniasdešimtmetė sodybos šeimininkė. Tačiau ugniagesiams nuvykus senolė iš nuolaužų krūvos jau buvo ištraukta.

Daugiau iškvietimų šventinį savaitgalį ugniagesiai negavo. G.Ščajevas džiaugėsi, kad jau antruosius metus pavyksta užbaigti be mirtimi besibaigusių įvykių. Be to, praėjusiais metais Šakių rajone kilo 37 proc. mažiau gaisrų nei ankstesniais metais.

Įstaigų, įmonių, daugiabučių kiemuose vis dar auga sniego kalnai, kai kur kiemai darosi beveik visai neįvažiuojami. Gyventojai savo pyktį išlieja seniūnijose, nesuvokdami, kad kiemų išvalymo paslaugos nėra nemokamos, kad kaimų ir privačių namų gyventojai net nemato problemos, pripratę patys išsikasti sniegą. Išeitis tik viena – sniegą iš kiemų nusivalyti patiems daugiabučių gyventojams, nepatingėkim pamankštinti raumenų ir padaryti savanorišką gerą darbą ir sau, ir aplinkiniams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.