V. Girdauskas: „Trečiasis strateginis planas – realesnis“

girdauskasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Šiemet bus pradėtas įgyvendinti trečiasis Šakių rajono savivaldybės 2011 – 2017 metų plėtros strateginis planas. Tad Naujieji metai rajonui kelia naujus iššūkius, kuriuos, siekiant kokybiškesnio gyvenimo, reikės įgyvendinti. Apie tai, ką naujo Šakių rajone numatyta įgyvendinti per artimiausius septynerius metus kalbėjomės su savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėju Vitu Girdausku.

Nuotr. Pasak V. Girdausko, Šakių rajono savivaldybės 2011 – 2017 metų plėtros strateginiame plane numatyta per septynerius metus atlikti įvairius darbus, kurių vertė sieks daugiau nei 391 mln. litų.

Planai įgyvendinami

Trečiasis Šakių rajono savivaldybės 2011 – 2017 metų plėtros strateginis planas yra pirmasis, paruoštas Europos Sąjungos lėšomis. Savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjo V. Girdausko teigimu, šis planas labiau realesnis nei anksčiau buvusieji. „Šiaip strateginiai planai niekada nebūna įgyvendinami šimtu procentų. Jie visąlaik orientuoti gerokai į priekį. Iškart po Naujųjų sudarysime veiklos planą, kuris jau bus gerokai žemiškesnis“,- teigė V. Girdauskas.
 
Ruošiantiesiems trečiąjį strateginį planą teko susitikti su visų rajone veikiančių bendruomenių nariais. Pastebėta, jog šįkart žmonės buvo kur kas aktyvesni ir skyrė daugiau dėmesio nei ankstesnių strategijų kūrimui. Kad strateginiai planai teikia vaisių, reikia paminėti, jog iš pirmosios strategijos plano atsirado Verslo centras, Verslo klubas, Verslo fondas, Regioninės plėtros skyrius, Turizmo centras, dviračių takai bei visos mintys apie turizmo plėtojimą. Ką tik pasibaigusios antrosios strategijos įgyvendinti planai bus susumuoti ir aptarti šių metų sausio mėnesį. „Preliminariai, daugiau nei pusė dalykų, kurie buvo numatyti antrosios strategijos plane, buvo įgyvendinti. Manau, tai yra geras pasiekimas“, - teigė vedėjas. Manoma, jog antrosios strategijos įgyvendinimo laikotarpiu į rajoną suplaukė dešimtys milijonų. Paklaustas, ar antrosios strategijos plano įgyvendinimui turėjo įtakos krizė, vedėjas tikino, jog tai kiek pristabdė pinigų atėjimą. Bet kokiu atveju prie visų planų įgyvendinimo daugiausiai prisideda europiniai pinigai. Be jų, anot V. Girdausko, būtų visiškai liūdna.

Numatomos naujienos

Šakių rajonas Naujuosius metus pasitinka su nauju savivaldybės 2011 – 2017 metų plėtros strateginiu planu. Regioninės plėtros skyriaus specialistų ir atsakingųjų institucijų, bendruomenės narių iniciatyva septyneriems metams numatyti nauji planai, norai, kuriuos įgyvendinus, turėtų dar labiau pagerėti rajono gyventojų gyvenimo kokybė. Per septynerius metus Šakių rajone planuojama įsisavinti daugiau nei 391 mln. litų. Numatoma, jog savivaldybei teks prisidėti daugiau nei 42 mln. litų, iš nacionalinio biudžeto planuojama prisitraukti per 83 mln. litų, o iš ES per 238 mln. Pasak V. Girdausko, prie planų įgyvendinimo pirmą kartą turės prisidėti ir privačios įstaigos.

Trečiasis strateginis planas turi keturias prioritetines kryptis: verslo ir ekonomikos; visuomenės švietimo, mokslo ir sveikatos; kultūros; kaimo ir žemės ūkio.

Pirmas prioritetas numato įsisavinti apie 179 mln. litų - tai reiškia, pusę viso numatyto biudžeto. Pagal pinigų srautus, per 50 mln. litų, numatyta skirti aplinkosaugai. Pasak V. Girdausko, nereikia pamiršti, kad aplinkosauginiai projektai visų pirma yra labai imlūs pinigams, todėl didžiąją dalį investicijų numatyta skirti šiai sričiai.

Beje, pirmasis plano uždavinys – skatinti jaunimo verslumą. „Buvo atsižvelgta į jaunimo poreikių tyrimą. Mes orientuojamės į jauną žmogų ir inovatyvų, alternatyvų verslą, kurio dar nebuvo rajone“, - akcentavo vedėjas V. Girdauskas. Pasak jo, naujas dalykas - kaimo verslo inkubatoriai. Planuojama įrengti pastatą, kuriame verslą galėtų pradėti pradedantieji verslininkai ir ten vykdyti veiklą, kol ši taptų pelninga. Rajone turėtų būti išasfaltuota 25 km. gatvių. Per 1,6 mln. litų planuojama skirti gatvių apšvietimo tinklų renovacijai. Optimistiškai galvojama, kad renovacijai pavyktų prisitraukti apie 12 mln. litų. „Būtų bent 10 namų sutvarkoma“,- kalbėjo vedėjas. Strateginiame plane nemažai dėmesio numatyta skirti atsinaujinančios energijos šaltinių naudojimui.

Nemažas dėmesys skirtas ir, atrodytų, utopiniam dalykui, tai laivybai Nemune. „Šiuo metu niekas nedrįstų statyti, pavyzdžiui, laivų uosto. O po septynerių metų? Mes palikome galimybę, kad paskui nebūtų, jog strategijoje nieko nenumatyta“,- teigė V. Girdauskas.

Pasak pašnekovo, vėlgi nemažai dėmesio bus skiriama medicinai, kuri ypač orientuota į žmogaus gyvenimo kokybės gerinimą. „Labai daug medicinos projektų buvo ir yra įgyvendinama ir galvojama ateityje investuoti keletą milijonų litų. Pavyzdžiui, gydytojui kyla neaiškumų dėl liginio gydymo, jis galės nusiųsti nuotrauką internetu ir pasikonsultuoti su Kauno specialistu“,- teikė pavyzdžius V. Girdauskas.

Policijos komisariatas tikisi, kad bus pastatytas policijos pastatas. „Šakių policija tikisi net 21 mln. investicijų ir net 18 mln. litų iš nacionalinio biudžeto. Tai viena iš didesnių investicijų socialinėje sferoje. Gaisrininkai įgyvendina naują projektą su Rusija dėl įrangos atnaujinimo.

„Turime sporto centrą, todėl galvojama ir apie naują stadioną“, - kalbėjo V. Girdauskas. Pasak vedėjo, nemažai lėšų planuojama investuoti į kultūros sferą. Kalbant apie rajono dvarus, galvojama, kad Gelgaudiškio dvare gali būti vykdomas verslas. Kidulių seniūnijoje esantis Kaimelio dvaras - pirmas dvaras, kuris bus įrašytas į privatizuojamų pastatų sąrašą. Daug dėmesio bus skiriama rajono piliakalniams, kurių yra 24. Jų tvarkymui numatyta skirti apie 4 mln. litų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.