Į 25 tarybos narių mandatus pretenduoja 202 kandidatai

tarybos_saleGintarė MARTINAITIENĖ

Likus mėnesiui iki savivaldybių tarybų rinkimų jau aiškios partijos bei kandidatai, kurie sieks ketverius metus užimti aukščiausius rajono valdžios postus. Į Šakių rajono tarybą iš viso pretenduoja 202 kandidatai: 10 politinių partijų ir vienas nepriklausomas kandidatas. Tad ar bus iš ko pasirinkti?

Nuotr. Vasario 27 dieną vyksiančiuose savivaldybių tarybų rikimuose dalyvaus 202 kandidatai. Prieš ketverius metus vykusiuose rinkimuose į 25 tarybos narių mandatus pretendavo 178 asmenys.


Didesnė konkurencija

Vasario 27 dieną vyksiančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvaus 17066 kandidatai. Į rajono 25 narių tarybą pretenduoja 201 asmuo, įrašytas 10 politinių partijų sąrašuose (Darbo partija, Liberalų ir centro sąjunga, Valstiečių liaudininkų sąjunga, Naujoji sąjunga (socialliberalai), Socialdemokratų partija, Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, Pensininkų partija, „Tvarka ir teisingumas“, Krikščionių partija, Liberalų sąjūdis ir nepriklausomas kandidatas Edmundas Rinkevičius. Tai, kad gali kandidatuoti pavieniai asmenys, šiųmetiniuose rinkimuose yra naujovė. Šakių rajone kandidatuojančių asmenų amžiaus vidurkis, kaip skelbia Vyriausioji rinkimų komisija, yra 48.4 metai.
 
Praėjusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose, kurie vyko 2007 metais, dėl 25 vietų rajono savivaldybės taryboje varžėsi 178 kandidatai, registruoti devynių partijų sąrašuose. Taigi, šiuose rinkimuose konkurencija bus daug didesnė.

Ilgiausias sąrašas – „valstiečių“

Praėję savivaldybių tarybų rinkimai sėkmingiausi buvo Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungai, rajone vadovaujamai Juozo Bertašiaus, kuri tuomet užsitikrino 10 mandatų. Ir dabar šios partijos sąrašas iš visų ilgiausias. Jame įrašyti 35 kandidatai. Pirmuoju numeriu kandidatuoja J. Bertašius, po jo pirmajame penketuke įrašyti Vytautas Bitinas, Juozas Puodžiukaitis, Rima Rauktienė, Aušrelė Pukinskienė. Vienas naujausių kandidatų šioje partijoje, ir apskritai politikoje, dabar Socialinių paslaugų centre sekretoriumi dirbantis, žiniasklaidos atstovas Darius Mikelionis. Daugelis kitų sąraše esančių kandidatų yra rajone žinomi žmonės ir jau ankstesniais metais buvę sąrašuose tik kita eilės tvarka. Tiesa, šioje partijoje dvi kandidatuojančios moterys yra teismo nuosprendžiu pripažintos kaltos dėl nusikalstamos veikos ir tai nurodžiusios savo anketose. Tai Marija Jurgilienė ir Nijolė Černevičienė.

Seimo narys nedalyvauja

2007 metais keturias vietas taryboje gavo Lietuvos socialdemokratų partija, kurios lyderis rajone buvo Rimgaudas Lebedžinskas. Būtent šiai partijai tuomet atiteko ir vicemero kėdė. Šiuose rinkimuose socialdemokratų sąrašą sudaro 27 asmenys, o ankstesniuose rinkimuose sąrašas buvo dviem kandidatais trumpesnis. Pirmajame penketuke yra Algimantas Damijonaitis, R. Lebedžinskas, Ramutė Alytė Bastienė, Zigmas Povilaitis. Penktuoju numeriu įrašytas jaunimo atstovas ir politikos naujokas Martinas Eimutis. Kadangi R. Lebedžinskas yra įstaigos vadovas ir tarybos nario mandato atsisakė, šios partijos pirmosiose gretose ir dabar taryboje esantys asmenys. 2007 metais šioje partijoje didžiausio rinkėjų pasitikėjimo sulaukė dabartinis Seimo narys Mindaugas Bastys. Tuomet jis iš ketvirtosios sąrašo pozicijos pakilo į pirmąją. Šiuose rajono tarybos rinkimuose M. Bastys nedalyvauja.

Susijungė į vieną

Keturias vietas taryboje ankstesniuose rinkimuose buvo užsitikrinę Lietuvos krikščionys demokratai ir tris – Tėvynės sąjunga. Šiuose rinkimuose šios partijos susijungė į vieną Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partiją ir rinkimuose kandidatuoja su 26 asmenų sąrašu. Sąrašo viršuje – prieš ketverius metus didžiausio rinkėjų pasitikėjimo sulaukęs Algirdas Klimaitis, po jo rikiuojasi Violeta Simonavičienė, Irena Haase, Vaidas Balčiūnas, Arvydas Šlėderis. Prieš ketverius metus vykusiuose rinkimuose Krikščionių demokratų sąraše buvo 27 kandidatai.

Šiuose rinkimuose trumpesnis sąrašas

Du mandatus taryboje po 2007 metais vykusių rinkimų gavo Liberalų ir centro sąjunga, kurios lyderis ir rajono vicemeras tuomet buvo Elvydas Pauliukėnas. Dabar šios partijos viršuje, tuomet iš ketvirtosios į antrąją vietą pakilęs Kęstutis Smirnovas. Antrasis partijos sąraše - Arūnas Tarnauskas, kuris prieš ketverius metus rinkimuose išvis nedalyvavo. Po jo rikiuojasi Dalia Zaleskienė, E. Pauliukėnas ir Arūnas Danielius. Šios partijos kandidatų sąraše - 16 žmonių. 2007 metais Liberalų ir centro sąjunga kandidatavo su gerokai ilgesniu - 26 asmenų sąrašu.

Mandatų neturėjo

Dabartinis tarybos narys Ronius Karopčikas į tarybą atėjo kaip partijos „Tvarka ir teisingumas“ Šakių skyriaus pirmininkas, bet po kiek laiko jis perėjo Naujosios sąjungos (socialliberalų) partiją. Dabar „Tvarka ir teisingumas“ dalyvauja su gana nemenku, antru pagal dydį, 28 kandidatų sąrašu, kurio viršuje – Kęstutis Gudelevičius, Vladas Sederevičius, Algirdas Juozas Staugaitis, Remigijus Jokūbaitis, Albinas Šlakaitis. 2007 metais šios partijos sąraše buvo 12 kandidatų.

Socialliberalai, kuriems prieš ketverius metus vadovavo Laima Mockevičienė, tačiau jiems nepakako balsų, kad galėtų pretenduoti į tarybą, dabar kandidatuoja su į šią partiją perbėgusiu R. Karpčiku priešakyje. Gerokai pasikeitęs ir pats kandidatų sąrašas, ne tik lyderiai. Po R. Karopčiko pirmajame penketuke įrašyti: Reda Mykolaitytė, Petras Tuma, Vida Zaronskienė ir Kastytis Šilkaitis. Iš viso šios partijos sąraše yra 14 narių, o prieš ketverius metus vykusiuose rinkimuose jų buvo 17.

Darbo partija šiuose rinkimuose dalyvauja su 14 kandidatų sąrašu, kurio pirmajame penketuke yra Antanas Litvinas, Antanas Pocevičius, Jūratė Arštikaitienė, Dinara Gudaitienė, Vidmantas Zokas. 2007 metais vykusiuose rinkimuose Darbo partija rajono taryboje neturėjo nė vieno mandato.

Dalyvauja pirmą kartą

Savivaldybių tarybų rinkimuose su politikos senbuviais rajone varžysis dvi naujos politinės jėgos –Krikščionių ir Pensininkų partijos bei pirmą kartą rajone kandidatuojantis Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis. Krikščionių partijos, kurios skyriaus pirmininkas yra Romaldas Damušis, kandidatų sąrašas sudarytas iš 13 narių. Po skyriaus pirmininko sąraše toliau rikiuojasi Vincas Pulokas, Daiva Dovydė, Saulius Urbaitis, Daiva Bublaitienė. Pensininkų partija į rinkimus eina su 14 kandidatų sąrašu, kurio pirmajame penketuke yra šie pensininkai: Elena Antanavičienė, Ona Valaitienė, Angelina Vyšniauskienė, Saulina Kučiauskienė, Elė Urbonienė. Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, kuriam rajone vadovauja Algimantas Puidokas, rinkimuose dalyvauja su 13 kandidatų sąrašu. Po skyriaus vadovo toliau sąraše rikiuojasi Artūras Liudžius, Dalytė Petkūnienė, Auksė Puidokaitė - Krunkaitienė ir Vidmantas Krunkaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.