Gautas oficialus atsakymas į skundus dėl sprogdinimų Kaliningrade

sviedinysPraėjusią savaitę Šakių rajono savivaldybė gavo oficialų atsakymą apie Kaliningrado srityje vykdomus sprogdinimus, dėl kurių didelių nepatogumų patiria ne tik Kudirkos Naumiesčio, bet ir kitų pasienio ruože įsikūrusių miestelių gyventojai.

Nuotr. Šakių rajono savivaldybės administracija raginama aktualią problemą spręsti kartu 2011 metų birželio mėnesį planuojamo 8- ojo LR regionų ir RF Kaliningrado srities ilgalaikio bendradarbiavimo tarybos posėdžio metu.

Ankstesniame laikraščio „Draugas“ numeryje buvo publikuojamas straipsnis „Kudirkos Naumiesčio seniūniją drebina sprogdinimai kaimynystėje“, kuriame pasakojome apie Kaliningrado pasienyje, prie Šakių rajono, vykdomus nuolatinius sprogdinimus. Dėl jų, kaip žinia, didelių nepatogumų patiria pasienyje gyvenantys žmonės.

Praėjusį trečiadienį seniūnų susirinkimo metu buvo pranešta, kad vasario 22 dieną Šakių rajono savivaldybė iš Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos Rytų kaimynystės politikos departamento gavo oficialų atsakymą dėl Rusijos Federacijos pasienyje vykdomų sprogdinimų. Rusijos Federacijos Kaliningrado srities pasienio teritorijoje (Kutuzovo miestelyje, kariniame poligone) prie Kudirkos Naumiesčio vykdomi senų sprogmenų naikinimo darbai. Dėl sprogdinimų sukeliamas akustinis diskomfortas Kudirkos Naumiesčio gyventojams, taip pat iškyla grėsmė vietovės oro kokybei, trikdoma visuomenės rimtis ir sukeliami materialiniai nuostoliai vietos gyventojams. LR Generalinio konsulato Kaliningrade dėmesys taip pat atkreiptas ir į papildomus nepatogumus, kuriuos gyventojai patiria pavasarį dėl oro taršos, kai pasienyje, Rusijos pusėje, yra deginami sausos žolės plotai. Apie žmonių patiriamus nepatogumus buvo informuotas LR Generalinis konsulatas Kaliningrade.
 
LR Generalinis konsulatas Kaliningrade informavo Užsienio reikalų ministeriją, kad praėjusių metų gruodžio 29 dieną LR Generalinio konsulato susitikimo su RF Užsienio reikalų ministerijos atstovybės Kaliningrade vadovu S. V. Bezberežjevu ir jo pavaduotoju B.B. Šeremetjevu metu buvo iškeltas šis klausimas, Rusija išsamiai informuota apie problemą. Kaliningrado URM atstovai pripažino, kad ši problema yra kilusi ir Kaliningrado srities Kutuzovo miestelio apylinkėse, kurių gyventojai viešai reiškia nepasitenkinimą dėl sprogdinimų. Regiono valdžia ir kariškiai tęsia dialogą, ieško tinkamo sprendimo, leisiančio sumažinti neigiamą sprogdinimų poveikį gyventojams.

Užsienio reikalų ministerijos Rytų kaimynystės politikos departamentas siūlo rajono savivaldybės administracijai šį probleminį klausimą iškelti  ir šių metų birželio mėnesį planuojamo surengti 8-ojo LR regionų ir RF Kaliningrado srities ilgalaikio bendradarbiavimo tarybos posėdžio, kuriame bus kviečiamas dalyvauti ir Šakių rajono savivaldybės atstovas, metu.  

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.