M. Valaitis, abejodamas specialistų kompetencija, teisybės ieškos toliau

valaitiene2
Gintarė MARTINAITIENĖ 
 
Pirmosios diskusijos dėl Kudirkos Naumiesčio Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios rūsio sutvarkymo užvirė praėjusių metų gruodžio mėnesį komiteto ir tarybos posėdžio metu. Tuomet jauniausias tarybos narys, naumiestietis Mindaugas Valaitis aiškino, kad norimas įgyvendinti projektas yra neskaidrus. Tačiau jo pasisakymų nelabai kas paisė ir projekto įgyvendinimui buvo pritarta. Dabar paaiškėjo, kad, bent jau iš dalies, M. Valaitis buvo teisus. Kultūros paveldo departamentas pateikė oficialią išvadą, kad visgi tam tikrų pažeidimų, atliekant darbus bažnyčioje buvo.

Nuotr. Tarybos narys M. Valaitis suabejojo vyriausiosios architektės V. Valaitienės profesionalumu. Ji aiškino, kad jokie griovimo darbai bažnyčioje vykdomi nebuvo, tačiau Kultūros paveldo departamento atsiųstame rašte traktuojama priešingai.

Taryba patvirtino, bet M. Valaičiui neaišku

Gruodžio mėnesį paskutiniajame tarybos komitete ir posėdyje M. Valaitis tarybos nariams siūlė sprendimo projektą „Kudirkos Naumiesčio Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios pritaikymas parapijos reikmėms“ atidėti ir išsiaiškinti, kokia situacija yra iš tikrųjų. M. Valaitis tuomet aiškino, kad parapijos klebonas Donatas Jasulaitis, ketinantis įgyvendinti projektą, pažeidžia tam tikrus reikalavimus. Jauniausio tarybos nario žiniomis, bažnyčioje buvęs Karmelitų vienuolynas ir neatmetama galimybė, kad ten galėjo būti laidojami vienuoliai. Jis piktinosi, kad į tai neatsižvelgiant, yra niokojamas paveldas. „Man ir tuomet, ir dabar aiškina, kad viskas gerai, tačiau parodykite atliktų archeologinių tyrimų išvadas būtent šiuo klausimu. Negalite, nes jų nėra. Tad kodėl? Visi kiti yra, išskyrus archeologinius. Tad man čia vis tiek neaišku ir kažkas ne taip“, - kalbėjo M. Valaitis. Tačiau projekto įgyvendinimui, nors ir buvo svarstyta šį klausimą atidėti ir kai kurie nariai balsavo prieš, taryba pritarė, o M. Valaitis jau tuomet patikino, kad kreipsis į Kultūros ministeriją ir prašys, kad jam nerimą keliantys dalykai būtų išaiškinti „aukščiausiu lygiu“.
 
Savavališkai vykdė darbus

Būtent tai jis ir padarė. Naumiestietis vasario 19 dieną gavo oficialių Kultūros paveldo departamento direktorės Dianos Varnaitės pasirašytą raštą, kuriame teigiama, kad Marijampolės teritorinio padalinio specialistai apžiūrėjo bažnyčią, peržiūrėjo atliktų tyrimų ir projektinę dokumentaciją, apklausė liudininkus. Iš pradžių rašte nurodoma, kad pagal projektą numatoma pakeisti įėjimo duris, restauruoti rūsio sienas ir skliautus, laiptų pakopas, ant esamų betono grindų pakloti šlifuoto granito plyteles. Atlikus minėtus darbus, rūsys bus pritaikytas ritualinėms paslaugoms. Atrodo, viskas gerai. Tuo labiau, kad šarvojimo salė, Kudirkos Naumiestyje yra ypač reikalingas objektas. Tačiau M. Valaičiui ramybės vis neduota projekto neskaidrumas, kurį, kaip jis mano, patvirtina ir Kultūros departamento vadovės pasirašytas punktas. Jame teigiama: „Remiantis prieštaringais liudininkų parodymais galima daryti išvadą, kad 2010 metų vasarą bažnyčios rūsyje savavališkai, neatlikus archeologinių tyrimų buvo vykdomi žemės judinimo darbai įrengiant drenažą ir betonuojant grindis. Minėti darbai nebuvo numatyti parengtoje projektinėje dokumentacijoje“.

Suabejojo kompetencija ir profesionalumu

Toliau rašoma, kad „apklausus visus nurodytus liudininkus, nepavyko rasti tiesioginių įrodymų, kad vykdant žemės darbus rūsyje buvo rasti žmonių palaikai ar jų liekanos“. Būtent tai ir verčia M. Valaitį teisybės ieškoti toliau. Jis sako, kad ir negali būti iki galo aišku dėl palaikų, nes archeologiniai tyrimai atlikti nebuvo. „Kreipsiuosi dar kartą, kad viskas būtų aišku. Kad ir koks būtų galutinis atsakymas, sieksiu, kad būtų tiesioginiai įrodymai. Tegul atlieka archeologinius tyrinėjimus ir viskas bus aišku“, - kalbėjo tarybos narys. „Ar pamenate, kaip Architektūros ir  urabanistikos skyriaus vedėja ir vyriausioji architektė Vita Valaitienė tarybos metu prie visų pasakė, kad jokie griovimo darbai atlikti nebuvo. Bet pasirodo, kad buvo, tad kur jos, kaip specialistės profesionalumas“, - mintimis dalijosi M. Valaitis. Jis aiškino, kad melavo ar neprofesionaliai elgėsi ne tik V. Valaitienė, bet ir klebonas D. Jasulaitis bei vicemeras Algimantas Damijonaitis. „Juk kai komitete buvo svarstoma atidėti šį klausimą ir išsiaiškinti, tai vicemeras nuvyko pas kleboną, kuris jam sakė, kad niekas griauta nebuvo ir visi dokumentai yra. Tad jis apsimelavo. A. Damijonaitis tai, ką jam pripasakojo D. Jasulaitis, aiškino visiems tarybos nariams, nors tai netiesa“, - kalbėjo kadenciją baigiantis ir dėl savo viešų pasisakymų Etikos komisijoje svarstytas jauniausias tarybos narys.

Reikia supratimo

Pakalbintas vicemeras A. Damijonaitis kalbėjo, kad bent jau kol kas jokio rašto nei iš Kultūros paveldo departamento, nei iš M. Valaičio negavo. „Sunku ką komentuoti, nes rašto nemačiau. Jei būtų pažeistas įstatymas, už jį turėtų ir atsakyti. Kadangi šis klausimas taryboje buvo patvirtintas, manau, kad visi reikalingi dokumentai buvo. Tuo labiau nesu linkęs abejoti skyrių vedėjų ar vyriausiosios architektės kompetencija ir darbu“, - situaciją komentavo mero pavaduotojas. Jis teigė, kad situacija bus aiškinamasi. Pasak jo, projekto sutartis nėra pasirašyta, o tik pateikta svarstymui, tad jeigu paaiškėtų, kad yra rimtų pažeidimų, dar būtų galima viską nutraukti. „Galų gale, gal ir buvo kažkada kapai, tačiau juk ten ne šokių, o šarvojimo salę planuojama įrengti. Galbūt reikėtų didesnio tarpusavio sutarimo“, - svarstė taip pat naumiestietis vicemeras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.