Gyvenimas sukasi spirale - padarei ratą ir vėl atsiduri tame pačiame taške

kaminasAsta GVILDIENĖ

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pateikė Seimui įstatymų pataisas, kuriomis siūloma suskaidyti monopolinę šilumos ūkio rinką, supaprastinti piktnaudžiavimų dominuojančia padėtimi tyrimus bei numatyti baudas už neūkišką daugiabučių namų šildymo sistemų priežiūrą. Tai aktualu ir mūsų rajono gyventojams, besinaudojantiems centralizuotai UAB „Šakių šilumos tinklai“ tiekiama šiluma.

Nuotr. Centrinė šildymo sistema turėtų būti modernizuojama įvedant individualią šilumos apskaitą, kad kiekvienas gyventojas už šilumą mokėtų tiek, kiek jos sunaudoja.

Kad išsklaidytume klaidingą ir primityvų manymą, jog dėl visų bėdų kalčiausias šilumos gavėjas, apie Prezidentės pateiktas Šilumos ūkio pataisas ir kaip žiūrima į siūlymą nustatyti baudas už neūkišką daugiabučių namų šildymo sistemų priežiūrą kalbamės su UAB „Šakių šilumos tinklai“ generaliniu direktoriumi Laimučiu Kasparevičiumi.

„Žiūriu labai normaliai, nes iš principo tai nieko naujo, - sako L.Kasparevičius. - Šiandien prižiūrėtojas, vykdantis daugiabučių namų priežiūrą, taip pat turi galimybę gauti baudą už netinkamus veiksmus. Pagal galiojantį Lietuvos Respublikos Energetikos įstatymą Valstybinė energetikos inspekcija suteikia teisę eksploatuoti (prižiūrėti) šilumos įrenginius, tame tarpe ir daugiabučių namų šilumos punktus kartu su pastato šildymo ir karšto vandens sistemomis pagal jų galingumus, o  taip pat ji atitinkamai vykdo kontrolę ir taiko baudas pažeidėjams.“
 
Jei būtų patvirtintos Šilumos ūkio įstatymo pataisos, administratoriui būtų draudžiama šildymo sistemų prižiūrėtoju samdyti su šilumos tiekimu susijusias įmones. Savo ruožtu prižiūrėtojas negalėtų savo darbui atlikti samdyti kito prižiūrėtojo. Netinkamai pareigas atliekantiems šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojams numatoma administracinė atsakomybė – bauda nuo 500 iki 4000 litų. Pataisomis taip pat keičiama daugiabučių administratorių skyrimo tvarka. Administratoriaus negalės, kaip iki šiol, skirti savivaldybė – jį turės pasirinkti patys gyventojai, o jiems to nepadarius – teismas. Administratorius bus skiriamas 3 metams.

Pasak generalinio direktoriaus, bet koks draudimas, kuris administratoriui draustų šildymo sistemų prižiūrėtoju samdyti su šilumos tiekimu susijusias įmones, šiandien nėra priimtinas, nes iš principo negalima vartotojams drausti pasirinkimo teisės. Šiandien  daugiabučių namų bendrijos pačios pasirenka administratorių. Šakiuose  administratoriumi yra paskirta UAB „Šakių vandenys“. Sudėtingiau ten, kur bendrijų nėra, nes ten gyventojai mažiau organizuoti. Šiuo metu, jeigu niekas neapsiima šių darbų, tai juos pavedama atlikti šilumos tiekėjui.

„Pagal Prezidentės siūlymą priverstinai grįžtume į laikotarpį iki 2000 metų, kai vidaus sistemų priežiūrą Šakiuose vykdė ne šilumos tinklai, o tuomet veikusios namų valdybos, - prisimena L.Kasparevičius. - Ir kaip neprisiminti to posakio, kad  iš principo gyvenime mažai kas keičiasi, nes jis sukasi spirale - padarei ratą ir vėl atsiduri tame pačiame taške.“

Sumažinti šildymo kainas gyventojams galima tik įgyvendinus kompleksines priemones. Neužteks tik deginti biokurą ir suskaidyti monopolijas. Lietuvoje kaip ir kitose Europos valstybėse, o ypač Rytų Europoje, nėra modernios šilumos infrastruktūros, todėl privalu skirti dėmesį jos atnaujinimui nuo šilumos gamybos iki daugiabučių renovavimo. Dabar yra visos sąlygos panaudoti Europos Sąjungos skiriamą paramą.

Centrinė šildymo sistema turėtų būti modernizuojama įvedant individualią šilumos apskaitą, kuri plačiai naudojama Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje bei Skandinavijos šalyse. Šiose šalyse gyventojai už šilumą moka tiek, kiek sunaudoja. Lietuvoje šilumos skaitiklis dažniausiai yra bendras visam namui, o ne kiekvienam butui atskirai, kaip elektros ar vandens.

Kaip teigė generalinis direktorius, jis labai teigiamai žiūri į individualios apskaitos įvedimą, nes tai pagrindinė kliūtis centralizuoto šilumos tiekimo patrauklumui. „Apie tai buvo diskutuojama dar 2001 metais, tačiau sprendimo teisė ne mūsų, bet pačių daugiabučių namų gyventojų, - sako L.Kasparevičius. - Suprasdami, kad siekiant turėti atskirą apskaitą yra brangu rekonstruoti viso namo vamzdynų sistemą, kalbėjome apie pigiausią būdą - šilumos daliklių įrengimo galimybes ir skatinimo būdus. Tačiau tuomet didesnio susidomėjimo nebuvo, nes ir šiandien nelabai norima girdėti ir priimti tai, ką sako šilumos tinklų darbuotojai. Esu įsitikinęs, kad jei šiuo klausimu sprendimų artimiausiu metu nebus, tai dar po 5 - 7 metų vis tiek bus rimtai grįžtama prie šito svarbaus ir aktualaus reikalo įgyvendinimo.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.