Kuriais politikais rinkėjai pasitikėjo labiausiai?

rinkimai2Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį sekmadienį dalyvaudami savivaldos rinkimuose rinkome rajono valdžią. Rinkėjai balsavo ne tik už partijas, bet biuleteniuose galėjo reitinguoti partijų iškeltus kandidatus. Pažvelkime, kaip keitėsi sąrašai po reitingavimo ir kurie politikai pelnė didžiausią rinkėjų pasitikėjimą.

Nuotr. Rinkėjai balsavo ne tik už partijas, bet reitingavo iškeltus kandidatus, taip pakoreguodami priešrinkiminius partijų sąrašus.

Vieni stipriai pakilo, kiti - nukrito

Didžiausia sėkmė šiuose, kaip ir prieš ketverius metus vykusiuose rinkimuose, lydėjo valstiečius liaudininkus. Jie gavo 14 mandatų rajono taryboje. Ilgiausias iš visų kandidatavusių partijų sąrašas po reitingavimo keitėsi labiausiai. Nekeista, kad didžiausio rinkėjų pasitikėjimo sulaukė pirmuoju numeriu įrašytas rajono meras Juozas Bertašius. Už jį buvo atiduoti 3823 pirmumo balsai. Iš trečiosios į antrąją vietą pakilo Juozas Puodžiukaitis, surinkęs 1571 pirmumo balsą. Nemažo pasitikėjimo sulaukė Žemės ūkio skyriaus specialistė Irena Žemaitienė (561 balsas), iš 15-osios sąrašo vietos pakilusi į aštuntąją vietą. Stipriai pakilo ir Žemės ūkio skyriaus specialistas Albertas Navarskas, kuris kandidatavo 33-uoju numeriu, o po reitingavimo pakilo į 13-ąją vietą (surinko 395 pirmumo balsus). Panašiai sekėsi ir ūkininkui Sigitui Stanaičiui. Jis sąraše buvo 21-asis, tačiau surinkęs 510 pirmumo balsų pakilo į devintąją vietą. Iš 12-osios į 10-ąją vietą pakilo ir partijos bei politikos naujokas Darius Mikelionis, iki šiol daugiausiai dirbęs žiniasklaidos srityje. Tad pelnę rinkėjų pasitikėjimą jie galės dirbti rajono taryboje. Kaip ir iki šiol, taryboje toliau dirbs Marija Jurgilienė, Raimondas Daniliauskas, Rimantas Valiukas. Nauja tarybos nare turėtų tapti Aušrelė Pukinskienė.
  
Toliau taryboje dirbs ir Henrikas Zaremba, tačiau po reitingavo jis iš septintosios vietos nukrito į 11-ąją. Dar mažesnio rinkėjų pasitikėjimo Valstiečių liaudininkų partijoje sulaukė iki šiol taryboje dirbusi Virginija Puskunigienė. Ji sąraše buvo devintoji, tačiau po reitingavima liko 15-oje vietoje ir naujai suformuotoje taryboje dirbti neturėtų, tačiau situacija pasikeistų, jei iš aukščiau esančių politikų kažkas atsisakytų mandato. Iš 11-osios sąrašo vietos į 19-ąją nukrito dabartinis tarybos narys Zenonas Ulkė, iš 10-osios į 17-ąją – Aurelija Maksvytienė.

Nesikeitė tik pirmasis ketvertukas

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai gavo keturis mandatus rajono taryboje. Bent jau pirmųjų keturių sąraše įrašytų politikų pozicijos po reitingavimo stipriai nesikeitė. Didžiausio pasitikėjimo sulaukė Algirdas Klimaitis, kandidatavęs pirmuoju numeriu. Rinkėjai už jį atidavė 812 pirmumo balsų. Iš ketvirtosios į antrąją vietą pakilo ir dabartinėje taryboje dirbęs Vaidas Balčiūnas (659 pirmumo balsai). Trečioji kaip buvo, taip ir liko Irena Haase (633 balsai). Violeta Simonavičienė iš antrosios vietos nukrito į ketvirtąją (362 balsai), tačiau tarybos mandatą ji užsitikrino.

Nemažo pasitikėjimo sulaukė Vilhelm Haase, kuris po reitingavimo iš 10-oios vietos pakilo į penktąją (360 balsų). Rinkėjai pasitiki ir Edgaru Pilypaičiu, kuris surinkęs 268 pirmumo balsus iš 14-oios sąrašo vietos pakilo į aštuntąją. Valda Valaitienė, kandidatavusi 21-uoju numeriu, po reitingavimo atsidūrė 13-oje sąrašo vietoje, Mečislovas Švabas iš 11-osios vietos pakilo į devintąją. Iki šiol taryboje dirbusi Laimutė Teresė Tamašauskienė iš septintosios sąrašo vietos nukrito į 11-ąją, o Dalia Grigaravičienė - iš aštuntosios į 12-ąją. Arvydas Šlėderis iš penktosios pozicijos nukrito į septintąją.

Pasitikėjimą išreiškė jaunimu

Tiek pat, keturis mandatus, rajono taryboje turės ir Lietuvos socialdemokratų partija. Pirmasis sąraše kaip buvo, taip ir liko Algimantas Damijonaitis, pelnęs 719 rinkėjų balsų. Iš antrosios vietos niekur nesitraukė ir partijos skyriaus vadovas Rimgaudas Juozas Lebedžinskas, surinkęs 430 pirmumo balsų. Ketvirtasis liko ir iki šiol taryboje dirbęs Zigmas Povilaitis (304 balsai). Sėkmė šiuose rinkimuose lydėjo politikos naujoką ir jaunimo atstovą Martiną Eimutį. Kandidatavęs penktuoju numeriu jis surinko 387 pirmumo balsus ir pakilo į trečiąją vietą, taip užsitikrindamas ir tarybos nario mandatą. Tad 22 metų M. Eimutis turėtų būti ir pats jauniausias kada nors rajono taryboje dirbęs politikas. Trečiuoju numeriu kandidatavusi Ramutė Alytė Bastienė liko penktoji (276 balsai).

Nemažo pasitikėjimo rinkimuose sulaukė dabartinėje taryboje dirbęs jauniausias tarybos narys Mindaugas Valaitis. Jo pozicijos po reitingavimo šioje partijoje pasikeitė labiausiai. M. Valaitis iš 21-osios sąrašo vietos pakilo į 11-ąją (168 balsai). Vincas Alfredas Puida iš 15-osios vietos, surinkęs 201 pirmumo balsą, pakilo į devintąją. Mažiausio pasitikėjimo sulaukė aštuntuoju numeriu sąraše įrašyta Jurgita Makūnaitė, po reitingavimo likusi tik 18-oje vietoje ir septintuoju numeriu kandidatavęs Jonas Pranaitis, likęs 16-asis.

Pirmasis penketukas išliko toks pats

Vieną mandatą taryboje turės Liberalų ir centro sąjunga, nors 2007 metais vykusių rinkimų metu jie buvo užsitikrinę vienu mandatu daugiau. Pirmuoju numeriu šiuose rinkimuose kandidatavo skyriaus vadovas Kęstutis Smirnovas, pelnęs 268 balsus. Tad jis kaip dirbo, taip ir toliau dirbs rajono taryboje.  

Taryboje nedirbs, tačiau tose pačiose sąrašo pozicijose išsilaikė pirmasis partijos penketukas. Antroje vietoje liko Arūnas Tarnauskas (233 pirmumo balsai), trečioje – Dalia Zaleskienė (209 balsai), ketvirtoje – Elvydas Pauliukėnas (201 balsas), penktoje – Arūnas Danielius (134 balsai). Labiausiai po reitingavimo keitėsi žemesnėse sąrašo vietose surašytų kandidatų tvarka. Partijos lyderio sutuoktinė Gintarė Bubnytė – Smirnovienė iš 16-osios vietos pakilo į šeštąją (77 balsai), Petras Starkauskas iš 15-osios - į aštuntąją. Labiausiai nukrito Alvydas Balaševičius, kandidatavęs aštuntasis, o likęs 14-asis. Rinkėjų pasitikėjimo nesulaukė iš šeštosios į dešimtąją vietą nukritusi Aurelija Baužaitė.

Turės po vieną mandatą

Vieną mandatą taryboje užsitikrino partija Tvarka ir teisingumas bei jos lyderis Kęstutis Gudelevičius. Jis pelnė 164 pirmumo balsus ir išliko sąrašo viršuje. Didelį pasitikėjimą rinkėjai šioje partijoje išreiškė Vytautui Šedbarui, kuris iš 13-oios vietos pakilo į trečiąją (105 balsai). Iš dešimtosios sąrašo vietos į penktąją pakilo Kęstutis Birbilas (103 balsai).

Savarankiškai savo kandidatūrą išsikėlusiam ir mandatą taryboje užsitikrinusiam Edmundui Rinkevičiui reitingavimas nebuvo aktualus. Už jį balsavo 466 rajono gyventojai.

Mandatų nepelnė, bet rinkėjai reitingavo

Nė vieno mandato negavusioje Darbo partijoje daugiausiai balsų pelnė pirmuoju numeriu kandidatavęs skyriaus pirmininkas Antanas Litvinas (140 pirmumo balsų). Iš penktosios į antrąją vietą pakilo Vidmantas Zokas (112 balsų), iš 15-osios į aštuntąją vietą – Rimutė Patašienė. Rinkėjų pasitikėjimo nepelnė Stanislovas Mikolainis, kandidatavęs aštuntuoju numeriu, o po reitingavimo liko 12-asis. Pensininkų partijoje po reitingavimo pasikeitė netgi lyderis. Pirmuoju numeriu kandidatavusi Elena Danutė Antanavičienė, surinkusi 67 pirmumo balsus liko antroji, o didžiausio pasitikėjimo sulaukė antroji sąraše buvusi Ona Valaitienė (101 pirmumo balsas). Krikščionių partijoje, Naujojoje sąjungoje ir Lietuvos Respublikos Liberalų sąjūdžio partijoje reitingavimas nepakeitė pirmose vietose įrašytų kandidatų. Žemesnėse pozicijose buvę kandidatai vieni kilo, kiti krito žemyn.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.