Rajone tikimasi sklandaus gyventojų surašymo

surasymasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Pavasario pirmosiomis dienomis šalyje startavo elektroninis gyventojų ir būstų surašymas. Šiųmetis gyventojų surašymas – antrasis nepriklausomoje Lietuvoje, tad tikimasi, kad jis parodys realią šalies gyventojų demografinę padėtį. Šakių rajono surašymo skyriaus vedėjai Vita Kazernovičienė ir Justas Jakaitis tiki, kad pas mus šis darbas vyks sklandžiai.

Nuotr. 1989 metais surašymo metu Lietuvoje gyveno 3 mln. 674 tūkst. 800 gyventojų, 2001 – 3 mln. 484 tūkst. gyventojų. Kiek gyventojų Lietuvoje yra dabar, paaiškės po šio surašymo.  

Lygiai po dešimties metų Lietuvoje vėl vykdomas visuotinis gyventojų ir būstų surašymas, atskleisiantis realią šalies demografinę padėtį. Pasak Prezidentės Dalios Grybauskaitės, kiekvienas šalies gyventojas turėtų būti suinteresuotas dalyvauti surašyme ir pateikti kaip galima tikslesnę informaciją apie save, nes pagal ją bus sprendžiama, kam ir kuo valstybė gali padėti. „Per dešimt metų Lietuva labai pasikeitė. Šiandien nežinome net tikslaus šalies gyventojų skaičiaus. Gyventojų surašymas padės sužinoti tikrąją kiekvieno šalies gyventojo padėtį, pragyvenimo šaltinius, atskleis nedarbo ir emigracijos mastus, demografinę padėtį, gyventojų išsilavinimo lygį, padės įvertinti būsto kokybę ir gyvenimo sąlygas, nuspręsti, kam ir kokios pagalbos reikia. Žinodami tikslią padėtį, galėsime priimti teisingesnius ir efektyvesnius sprendimus”, - pabrėžia Prezidentė. Mūsų rajono surašymo skyriaus vedėjas J. Jakaitis pridūrė: „Dabar yra labai daug netikslių duomenų apie emigraciją. Nežinome, kiek žmonių išvažiavę, kokie demografiniai pokyčiai vyksta kaime, mieste“.
 
Vyksta elektroninis surašymas

Kovo 1 – 14 dienomis visuotinis gyventojų ir būstų surašymas vyksta internetiniu adresu www.esurašymas.lt. Kaip žinia, Prezidentė D. Grybauskaitė kovo 1 dieną dalyvavo prasidėjusiame visuotiniame gyventojų surašyme ir tapo pirmąja elektroninio surašymo dalyve. „Pirmąkart šalies istorijoje visuotinis gyventojų surašymas vyksta ir internetu. Nereikia laukti, kol kas nors ateis surinkti duomenų apie tave, viską gali pateikti pats. Užtrukau 10 minučių. Tai labai patogu, paprasta ir greita”, - teigė Prezidentė.

Statistikos departamento Marijampolės apskrities Šakių skyriaus vedėjai V. Kazernovičienė ir J. Jakaitis ragina gyventojus pasinaudoti internetu ir tokiu būdu dalyvauti visuotiniame gyventojų ir būstų surašyme. Tokiu būdu galėsite būti tikri, kad esate surašyti ir nereikės savo namuose laukti surašymą atliekančių žmonių. Tačiau vedėjai nesitiki, kad mūsų kaimiškajame rajone didžioji dalis gyventojų susirašys internetu.

Atpažinimo ženklas – oranžinė spalva

Pasak V. Kazernovičienės, vos tik prasidėjus elektroniniam surašymui pasigirdo žinių apie galimus apsišaukėlius surašinėtojus. Žmonės turi žinoti, kad surašinėtojai pas gyventojus, kurie nedalyvavo surašyme internetu, lankysis nuo balandžio 5 iki gegužės 9 dienos. Kaip atskirti į namus užsukusį asmenį, prisistačiusį surašinėtoju, teiravomės vedėjų: „Jų skiriamieji ženklai – darbo pažymėjimas su ryškia juostele ant kaklo bei žalios arba oranžinės spalvos rankinės“. Apskritai skiriamoji surašinėtojų spalva bus oranžinė. Primenama, jog daugiabučių gyventojai bus iš anksto informuojami apie konkrečią dieną tam tikro namo gyventojų lankymo dieną.  

Minėtomis dienomis Šakių rajone dirbs 11 surašymo instruktorių bei 55 surašinėtojai, kurie surašymą atliks 76 rajono apylinkėse. „Stengėmės, kad surašinėtojai būtų iš kiekvienos seniūnijos, kuriose atliks surašymą. Norėjome, kad darbuotojas žmonėms būtų bent kiek pažįstamas. Manau, kad pas mus dėl to didelių problemų nekils“, - teigė J. Jakaitis.

Pateikta informacija - saugi

Vedėjų teigimu, prieš didįjį surašymą surašinėtojai bus apmokomi, kuo geriau įsisavinti anketų pildymą, taip pat bendravimo su žmonėmis subtilybių. Apklausos klausimynas pats įvairiausias: nuo asmens duomenų pateikimo iki klausimų apie šeimyninę padėtį ir darbinę veiklą, tikėjimą. Šis klausimynas sudarytas orientuojantis į Lietuvos ir Europos Sąjungos reikalavimus. Tad gyventojai, atsakinėdami į surašinėtojų pateiktus klausimus, reaguoja irgi labai įvairiai. Tačiau žmonės, anot vedėjų, turi žinoti, kad apklausos metu pateikta informacija saugi ir niekur neviešinama. Pasak J. Jakaičio, surašinėtojai pasirašo pasižadėjimą, kad niekur nepaviešins surinktos informacijos, priešingu atveju surašinėtojui bus taikoma teisinė atsakomybė.

Dažnoje lietuvių šeimoje yra išvykusių asmenų, tad jų surašymo aplinkybes paaiškino V. Kazernovičienė: „Jeigu gyventojas išsideklaravęs iš buvusios nuolatinės gyvenamosios vietos ir jis Lietuvoje negyvena daugiau kaip vienerius metus, tai tokiu atveju jis nebus surašomas. Surašymai vyks visoje Europoje, tad išvykęs žmogus bus surašytas ten, kur gyvena. Jeigu žmogus išvykęs trumpam, tokiu atveju jis bus surašytas Lietuvoje. Gyventojai bus surašomi pagal nuolatinę gyvenamąją vietą. Jeigu laikinai išvykęs, tai bus pažymėta, kad jis išvykęs laikinai“, - teigė V. Kazernovičienė. Jeigu šeimoje yra studentas, prieš pusmetį išvykęs mokytis į kitą miestą, tai tokiu atveju jis priklauso namų ūkiui.

Pasklido žinia, kad Lietuvoje pasirinktas vienas brangiausių surašymo būdų. Vienam Lietuvos gyventojui surašyti tenka devyni litai, pavyzdžiui, Estijoje tenka 15 litų. Šįkart visuotinis Lietuvos gyventojų surašymas bus atliekamas šalies biudžeto lėšomis. Tikslūs surašymo duomenys bus tik 2013 metais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.