Seimo nariui nepavyko padidinti vicemerų postų skaičiaus Šakiuose

bastysGintarė MARTINAITIENĖ

Pirmadienį Seimo narys Mindaugas Bastys Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Vietos savivaldos įstatymo pakeitimą, kuriuo buvo siekiama visose savivaldybėse, nepriklausomai nuo tarybos narių skaičiaus, steigti ne daugiau kaip tris mero pavaduotojo pareigybes. Pakeitimo projektas buvo atmestas. Tačiau ar taip nebuvo bandoma „pasirūpinti“ kad bendrapartietis dabartinis vicemeras Algimantas Damijonaitis ir toliau liktų savo poste?

Nuotr. Jeigu M. Basčio projektas nebūtų atmestas, tai Šakių savivaldybėje būtų galėję dirbti du mero pavaduotojai. Tikėtina, kad tokiu atveju poste būtų išlikęs dabartinis vicemeras.

Nori panaikinti diskriminaciją

Įregistravęs Vietos savivaldos įstatymo pakeitimo projektą, Seimo narys socialdemokratas Mindaugas Bastys siekė, kad, nepriklausomai nuo tarybos narių skaičiaus, visose Lietuvos savivaldybėse būtų galima steigti ne daugiau kaip tris mero pavaduotojo pareigybes. Kraštietis Seimo narys įsitikinęs, kad taip būtų panaikinama diskriminacija tarp didesnių ir mažesnių savivaldybių. Jis mano, kad pati savivaldybė turėtų spręsti, kaip geriau paskirstyti mero pavaduotojų atsakomybes. „Seniau nebuvo jokių apribojimų dėl vicemerų pareigybių skaičiaus savivaldybėse, vėliau jie atsirado, tad norėjau, kad neliktų mažų savivaldybių diskriminavimo“, - teigė M. Bastys.
 
Vicemerai – pagal tarybos narių skaičių

Šiuo metu pagal galiojančius įstatymus mero pavaduotojų skaičius savivaldybėse nustatomas atsižvelgiant į savivaldybės tarybos narių skaičių. Pavyzdžiui, savivaldybėje, kurios tarybą sudaro 41 ir daugiau tarybos narių, gali būti steigiamos ne daugiau kaip trys mero pavaduotojo pareigybės, savivaldybėse, kurios taryba susideda iš 27-31 tarybos nario, gali būti steigiamos ne daugiau kaip dvi savivaldybės mero pavaduotojo pareigybės, kitose gali būti ne daugiau kaip vienas mero pavaduotojas. Kadangi Šakių rajono savivaldybėje yra 25 tarybos nariai, tai pagal įstatymą negali būti daugiau kaip vienas vicemeras.

Didelės politikos - nėra

Užregistravus minėtą įstatymo pakeitimo projektą natūraliai kyla klausimas, ar tokiu būdu bendrapartietis Seimo narys M. Bastys nebuvo suinteresuotas, kad Šakių savivaldybėje atsirastų dvi mero pavaduotojų pareigybės ir taip būtų užtikrinama, kad dabartinis vicemeras Algimantas Damijonaitis ir suformavus naująją valdžią liktų savame poste? Tačiau M. Bastys iškart informavo, kad keliamas klausimas neaktualus, nes įstatymo pakeitimui nebuvo pritarta. „Čia nėra kažkokios didelės politikos, kaip kažkas bando padaryti. Be to, rajone naujoji valdžia taip pat nėra suformuota, tad apie tokius dalykus, manau, kalbėti ankstoka“, - teigė Seimo narys.

Kur jie buvo anksčiau?

Meras Juozas Bertašius, paklaustas, ar įregistravus tokią pataisą jis nemato įžvalgos, jog bandoma padaryti taip, jog savivaldybėje atsirastų dvi mero pavaduotojo pareigybės, šypsodamasis kalbėjo, kad taip galėtų būti. „Tačiau nemanau, kad tokiai pataisai bus pritarta. Todėl nenorėčiau kalbėti, kas būtų, jeigu būtų. Visgi jei jiems pavyktų patvirtinti tokį projektą, tokią įžvalgą, kokią darote jūs, būtų galima daryti“, - komentavo J. Bertašius. „Kur jie buvo tada, kai ta pataisa visai neseniai buvo tvirtinama? Balsavo, bet nesuprato už ką balsuoja, o dabar sumąstė, susiprato, kad balsavo ne taip ir įregistravo pataisą“, - negailėdamas savotiškos kritikos teigė rajono vadovas.

Pakeitimai orientuoti į postų mažėjimą

Kaip bebūtų, bent jau kol kas J. Bertašius nelinkęs iki galo atidengti kortų ir įvardinti taip rūpimus pakeitimus valdžioje. „Tikrai aišku ir šventa yra tai, kad trys pagrindiniai postai, tai yra mero, vicemero ir administracijos direktoriaus postai turės atitekti mums, valstiečiams liaudininkams, nes tokia buvo ir rinkėjų valia. Žinoma, mintyse turiu ir konkrečius žmones, bet jie paaiškės vėliau, kai tai aptarsime ir su partijos aktyvu. Žinau ir tai, kad bus nemažų pakeitimų ir žemesniuose sluoksniuose, kuo galbūt kai kas stebėsis ar netgi bus ašarų, nes pakeitimai bus orientuoti ne į postų ar etatų didėjimą, bet į mažėjimą. Tikrai kai kur yra švaistomos lėšos ir dirbama ne taip, kaip turėtų būti, matau ir tam tikro neveiksnumo“, - kalbėjo rajono vadovas. Tačiau vėlgi kyla klausimas, kur tuomet dėsis dabartinis vicemeras Algimantas Damijonaitis? Neoficialiais duomenimis jis galėtų būti administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.