Neišvažiuojami keliai – opi žmonių problema

sodu_keliasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Ar ruduo, ar pavasaris kaimo gyventojai beveik visuomet susiduria su neišvažiuojamų kelių problema. Tačiau esama gyventojų, kurie jas įveikti pasiryžę savo jėgomis.

Nuotr. Šilgalių sodų gyventoja D. Eizienė užtvėrė kelią, kad pagaliau baigtųsi niokojamų kelių problemos.

Problema aktuali daugeliui seniūnijų

Išniokoti, išklampoti, neišvažiuojami keliai – šiuo laikotarpiu dažna kiekvienos seniūnijos gyventojų problema. Paskutiniame seniūnų susirinkime buvo užsiminta, kad bene labiausiai dėl blogų kelių kenčia žmonės, gyvenantys prie miškų, kur, kaip žinia, asfaltuotų kelių nė su žiburiu nerasi. Didelė problema, pasak seniūnų, yra su privačių miškų savininkais, kurie sugadina vietinės reikšmės kelius ir nenori jų taisyti. Ūkio skyriaus vedėjas K. Kuncaitis patikino, jog šiandien tokių atvejų yra labai daug. Ypač sugadinti keliai Kriūkų seniūnijos, Zigmantiškių kaime, Šilgalių soduose, Gelgaudiškio Miško gatvėje.
 
Pastarosios seniūnijos seniūnas V. Dabravolskis pasakojo, jog prieš keletą savaičių Miško gatvė buvo suniokota sunkvežimių ir miškovežių. „Pašalas buvo neišėjęs ir važiavę miškovežiai įlaužė kelią. Seniūnijai priklausančiame Pakalniškių kaime esantis kelias, eina per mišką. Ten bėga šaltinis, todėl kelias irgi neišvažiuojamas. Dabar laukiam, kol truputį pradžius, tada bandysime kelius greideriuoti. Apskritai po šios žiemos su žvyrkeliais bloga situacija“,- kalbėjo seniūnas V. Dabravolskis. Anot jo, šiemet kelių tvarkymui seniūnija gavo tik 13 tūkst. litų. Anksčiau kelių fondas būdavo kur kas didesnis. Už tokias lėšas blogiausios seniūnijos gatvės bus nugreideriuotos tik pavasarį ir rudenį.

Padarė savo tvarką

Apie Šilgalių sodų kelius „Draugas“ jau rašė ne kartą, tačiau negalime nepaminėti vietos gyventojos Danutės Eizienės situacijos. Prie pat miško, ne vienerius metus soduose gyvenanti D. Eizienė, jau seniai vargsta su prie jos namo esančiu ir dažnai niokojamu keleliu. Moteris tikino, jog daugiausiai problemų pridarė Šakių girininkija. „Per kur miškininkai nuveda malkautojus kirsti mišką, per ten jie jį ir išsiveža. Tai sakau vežkitės savais miškų keliais. Yra ten toliau ir servitutinis miško kelias“, - kalbėjo D. Eizienė. Kad sustabdytų neteisėtą keliuko niokojimą, ji ėmėsi savų metodų. „Paėmiau ir pridėjau betono luitų, įsmeigiau kuoliuką su atšvaitu, kad nevažiuotų. O jeigu paslys mašina ir įvažiuos į tvorą, ką  iš jų paimsi. Bandėme su sūnumi pasakyti ir papriekaištauti, kad nevažinėtų, tai kai traukė pro šalį, ta mašina manęs vos nenubloškė į kūdrą“, - pasakojo moteris. Ji, neapsikentusi tokia situacija, nelegaliai padarytą pravažiavimą į mišką užtvėrė savo iniciatyva. Tai ji padarė vadovaudamasi sodų žemėlapiu, kuriame aiškiai parodyta, kad ties jos namu turi būti užtverta tvora, kuri prieš kelerius metus neteisėtai buvo išardyta.

Be to, pagaliau šių sodų gyventojai sulaukė pagalbos ir iš rajono savivaldybės. Gyventojų prašymu jau praeitą penktadienį ties įvažiavimu į Šilgalių sodus buvo pastatytas draudžiamas ženklas, ribojantis sunkvežimių eismą.   

Diskutuos apie miško kelius

Kad keliai, esantys miške ar šalia jo, nebūtų niokojami, K. Kuncaičio tikinimu, leidimai vežti medieną privačių miškų savininkams turi būti išduodami tik esant įšalui. „Miškų urėdija savo vėžias tvarko, jeigu jie sugadina, bet privačių miškų savininkai – ne. Taip anksčiau rudenį būdavo ir su cukrinių runkelių augintojais“,- sakė K. Kuncaitis.

Beje, gegužės 16 dieną Šakiuose vyks respublikinis renginys, skirtas kelių tvarkymo problemoms aptarti. Vyks seminaras - „Kaip racionaliai ir efektyviai panaudoti kelių priežiūros ir plėtros programos lėšas, skirtas vietinės reikšmės keliams tiesti, taisyti (remontuoti) ir saugaus eismo sąlygoms užtikrinti“. Respublikinis renginys Šakiuose vyks pirmą kartą, planuojama, kad jame dalyvaus apie 90 žmonių. Tai 18 urėdijų urėdai, įvairių savivaldybių, Alytaus regiono kelių, Marijampolės regiono kelių, Tauragės regiono kelių, Automobilių kelių direkcijos atstovai. Bus aptariami ir miško keliai. Generalinės miškų urėdijos prie Aplinkos ministerijos atstovas kalbės apie tuos kelius, kuriuos gadina privačių miškų savininkai. Jie, kaip žinia, įsigudrina ne tik vietinės, bet ir rajoninės reikšmės kelius sugadinti. Už padarytą žalą niekas neatlygina.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.