Ar išsaugos darbą nekvalifikuotos socialinės darbuotojos?

socialines_darbuotojosGintarė MARTINAITIENĖ

Nuo šių metų liepos pirmosios griežtėja socialinėms darbuotojoms keliami reikalavimai. Tiksliau, nuo minėtos dienos, neturinčios įstatymo tvarka numatyto išsilavinimo, ilgiau negalės dirbti šio darbo. Tinkamo išsilavinimo rajone neturi trys socialinio darbo organizatorės. Kol kas dar nėra aišku, koks likimas jų laukia.

Nuotr. Pagal įstatymą nuo liepos 1-osios darbo, kaip neturinčios tinkamo išsilavinimo, turėtų netekti trys socialinio darbo organizatorės, tačiau manoma, kad vadovai neskubės atleisti jų iš darbo.

Pagal Socialinių paslaugų įstatymą, socialiniu darbuotoju po 2011 metų liepos 1 dienos turės teisę dirbti asmenys, įgiję aukštąjį socialinio darbo ar jam prilygintą išsilavinimą. Jei per penkerius metus nuo įstatymo įsigaliojimo (2006 metų liepos 1 dienos) asmuo neįgyja reikiamo išsilavinimo, jis netenka teisės eiti socialinio darbuotojo pareigas.
 
Pakeitimas aktualus trims

Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos Leonoros Pocevičiūtės, rajone yra trys socialinio darbo organizatorės, kurioms aktualus šio įstatymo pakeitimas. Tai Kidulių seniūnijos socialinio darbo organizatorė Reda Andziulevičienė ir Griškabūdžio seniūnijos darbuotojos Skirmutė Raulynaitienė ir Liucija Maksvytienė. Kiduliuose dirbanti moteris turi aukštąjį teisinį, bet ne socialinį išsilavinimą, o griškabūdietės dirba turėdamos profesinį išsilavinimą. Tad kyla klausimas, ar šios trys specialistės liks be darbo?

Stengsis mažiau pakenkti

Kalbama, kad moterų nebus skubama atleisti iš darbo. Administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis teigė, kad koks bebūtų galutinis sprendimas, stengsis kuo mažiau pakenkti žmonėms. „Elgsimės taip, kaip priklauso, bet ir žmoniškai“, - teigė administracijos direktorius. Kiek žinoma, Kidulių seniūnijos socialinio darbo organizatorei R. Andziulevičienei bus suteiktos socialinių išmokų specialistės pareigybės. „Šis pavadinimas ar pareigos tikrai nėra pritemptos, nes pusę, jei ne daugiau, darbo krūvio sudaro darbas su įvairiausiomis išmokomis. Šioms pareigoms nereikia socialinio aukštojo išsilavinimo“, - komentavo L. Pocevičiūtė. Panašiai turėtų būti ir su griškabūdietėmis, tačiau manoma, kad šioms specialistėms bus šiek tiek sumažintas darbo krūvis. „Manau, kad po įstatymo įsigaliojimo, po liepos 1-osios, ieškosime naujo, vietinio žmogaus darbui su rizikos šeimomis, nes reikia važiuoti ir dirbti savaitgaliais, ne darbo metu“, - kalbėjo Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius.

Vertina teigiamai

Socialinės paramos skyriaus vedėja kalbėjo, kad įstatymo pakeitimus vertina teigiamai. Pasak jos, kaip ir kitų sričių specialistams reikalingas atitinkamas išsilavinimas, taip ir socialinio darbo organizatorėms negali būti išimčių. „Manau, kad tai geras įstatymo pakeitimas. Juk reikalingos žinios, kompetencija. Tai sunkus, daug profesionalumo reikalaujantis darbas“, - teigė L. Pocevičiūtė. Pasak jos, ne išimtis ir Griškabūdyje dirbančios S. Raulynaitienė ir L. Maksvytienė, kurios, kaip minėjome, turi profesinį išsilavinimą. „Juk daugelis moterų, kurios dabar dirba seniūnijose, pradėjo dirbti neturėdamos aukštojo išsilavinimo, bet baigė mokslus ir susitvarkė. Kodėl to negalėjo padaryti griškabūdietės? Juk galėjo mokytis, buvo sąlygos. Manau, visoms turi būti vienodi reikalavimai. Kitos moterys, mokėjo pinigus ir dėjo pastangas, kad įgytų išsilavinimą“, - situaciją komentavo skyriaus vedėja. Seniūnas S. Naumavičius, paklaustas, kaip atsitiko, kad abi seniūnijoje dirbančios specialistės neatitinka keliamų reikalavimų kalbėjo: „Laiku nesugalvojo, kad reikia baigti mokslus, tai dabar tikriausiai nukentės finansiškai‘.

Iš viso šiuo metu rajone dirba 18 socialinio darbo organizatorių bei 14 specialisčių – su socialinės rizikos šeimomis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.