Nesitikėjo tokio priėmimo ir zanavykiško svetingumo

moterysAsta GVILDIENĖ

Liepos 3 - 9  dienomis Šakių moterų klubas priėmė 17 tarptautinio projekto „Tu tai gali! Naujos galimybės moterims pradėti savo verslą“ dalyvių iš septynių pasaulio šalių. Viešnios iš Estijos, Vengrijos, Bulgarijos, Čekijos, Vokietijos ir Italijos bei svečias iš Turkijos domėjosi, kaip mūsų krašte moterys skatinamos pradėti savo verslą.

Nuotr. Marijampolės teritorinės darbo biržos Šakių skyriuje projekto dalyviai ne tik domėjosi moterų galimybėmis pradėti savo verslą, bet ir mielai pasirašė Svečių knygoje.

Projekto dalyvės per visą jo įgyvendinimo laikotarpį pirmą kartą turėjo galimybę apsilankyti valstybinėje įdarbinimo įstaigoje - Marijampolės teritorinės darbo biržos Šakių skyriuje. Darbo biržos atstovė Rasa Masteikienė aprodė pastatą, papasakojo apie įstaigos veiklą ir, demonstruodama skaidres, supažindino su moterų galimybėmis integruotis į darbo rinką Lietuvoje bei konkrečiai Šakių rajone.

Pasak R.Masteikienės, 49 proc. visų Darbo biržoje iki šių metų liepos 1 dienos užsiregistravusių bedarbių sudaro vyresnio amžiaus kaime gyvenančios moterys. Jų bedarbystės lygis sudaro net 75 proc. Darbo biržos atstovė pabrėžė, kad daugiausiai moterų ieško darbo neturėdamos jokio profesinio pasirengimo (tai sudaro 56 proc. visų bedarbių), todėl būtent šioje srityje atliekamas didžiausias darbas – moterys siunčiamos į profesinio rengimo centrus įgyti specialybęs, kad galėtų sugrįžti į darbo rinką.
 
Projekto dalyvės, lygindamos mūsų bedarbystės padėtį su jų šalyse esančia padėtimi, domėjosi moterų galimybėmis pradėti savo verslą, kuo daugiausiai verčiasi moterys verslininkės mūsų krašte ar dirbama individualiai su paprastomis kaimo moterimis, kurios nepasitiki savo jėgomis ir nedrįsta kuo nors užsiimti. Todėl viešnagės metu joms buvo pristatytos dvi drąsios moterys, pradėjusios savo verslą: tai Užkertulių kaime gyvenanti Asta Bybartienė, siuvanti apavą iš natūralių medžiagų, ir lukšietė mezgėja Vilma Kubilienė.
Viešnios ne tik mielai pirko lengvai skalbimo mašinoje išskalbiamus ėriuko kailiu įsiūtus aulinukus ir šlepetes, nuostabius lukšietės V.Kubilienės mezginius, bet ir kaip kokia egzotika žavėjosi džiaugsmą teikiančiu darbu, kuris atliekamas net neišėjus iš namų. A.Bybartienė, norėdama atskirti namus nuo savo verslo, senosios bulvinės vietoje pasistatė apavo siuvimo dirbtuves, į kurias įsikėlė vos prieš tris savaites. Dabar ji su dideliu noru „eina į darbą“ savo kieme.

Zanavykų krašto muziejuje viešnios galėjo ne tik susipažinti su zanavykiškais ornamentais išpuoštomis lietuviškomis kraičio skryniomis ir skrynutėmis, apie kurias mielai papasakojo muziejaus etnografijos specialistė Rima Vasaitienė, bet ir pačios pabandyti akriliniais dažais dekoruoti skrynutę. Ją, kaip prisiminimą apie šį smagų užsiėmimą, galėjo pasiimti į namus.

Pasak Moterų klubo pirmininkės Aurelijos Grinkevičienės, didelį įspūdį projekto dalyvėms paliko apsilankymas Zyplių dvare, kur jos susitiko su tautodailininkais ir galėjo apžiūrėti jų darbus, o taip pat paragauti autentiškų zanavykiškų valgių: silkutės, bulvyčių su lupynomis, lašinukų, švilpikų su spirgučiais ir kitų skanėstų. „Net viešnios – vegetarės negalėjo atsispirti mūsų tradicinių valgių kvapui – tik nubraukė į šoną spirgučius ir kirto“, - pasakojo Aurelija. Čia projekto dalyviams buvo pristatyta Moterų klubo lininių ir veltų rūbų kolekcija, kurią mes turėjome galimybę pamatyti Moters dienos proga surengtame renginyje. Viešnios buvo ypač sužavėtos mūsų moterų darbais, o veltų aprėdų tiesiog negalėjo nepačiupinėti.

Kai reikėjo rinktis išvyką į vieną iš Lietuvos didmiesčių ar dalyvavimą provincijos šventėje, skirtoje Karaliaus Mindaugo karūnavimo dienai, užsienietės rinkosi išvyką į Gelgaudiškį, kur nesitikėjo tokio šaunaus dvaro kiemelyje vykusio liaudiškos  muzikos koncerto ir nepakartojamos teatralizuotos ekskursijos po dvarą ir jo apylinkes. Jos ne tik pačios savo tradicines liaudies dainas traukė, bet ir  ekskursijos vadovo Edgaro Pilypaičio paleisti nenorėjo – vis padainuoti prašė.

Kur praleisti paskutinį vakarą svečiai rinkosi patys. Kas Šakių liuteronų evangelikų bažnyčioje klausėsi kamerinės muzikos koncerto, o kas ėjo pažiūrėti, kaip giedama Tautinė giesmė prie V.Kudirkos paminklo. Visur viešnios norėjo dalyvauti, viską pamatyti. Nors ir pavargusios, tačiau pilnos neišdildomų įspūdžių, jos visai nenorėjo išvykti iš mūsų krašto.

Projekto dalyviai stebėjosi lietuvių žmonių vaišingumu ir tokiu draugišku priėmimu. Jie nuolat Aurelijos klausė, ar tikrai tai ne jos suorganizuotos vaišės. Besilankydamos pas moteris pradėjusias savo verslą, dalyvaudamos teatralizuotoje ekskursijoje po dvarą ir visur, kur tik užsuko, jos ragavo namuose spausto varškės sūrio, tradicinių lašinukų, šviežiai raugintų agurkėlių ar keptų pyragaičių. Viešnios prisipažino, kad dar niekur nebuvo taip sutiktos ir niekur taip šauniai nepraleido laiko, kaip mūsų krašte. „Parodėme, koks yra tikrasis zanavykiškas svetingumas, - juokėsi Moterų klubo pirmininkė. – „Gulbelėje“ projekto dalyviai tikriausiai išpirko visą Lukšių pieninės Zanavykų sūrį, taip jiems šis patiko. Sūris ir namuose kepti grybukai - populiariausios lauktuvės.“

Kitas projekto „Tu tai gali! Naujos galimybės moterims pradėti savo verslą“ dalyvių susitikimas vyks Prahos mieste, Čekijoje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.