Nesutarimai darbe pasėjo nesantaiką

darboAsta GVILDIENĖ

Laikraščio redakcija sulaukė moters, nepanorusios atskleisti savo vardo ir pavardės, skambučio. Ji kvietė atvykti į Zyplių dvarą. Moteris piktinosi, kad restauracijos darbus atliekančios UAB „Aspa“ darbų vadovas Audrius Janušauskas, lyg ir be jokios priežasties, nori atleisti tinkuotoju pagal sutartį čia dar praėjusiais metais įdarbintą Aurimą Mačaitį.

Nuotr. Tarp darbuotojo ir darbų vadovo kilo konfliktas, kai šis liepė nutinkuoti sieną.

A.Mačaitis teigė, kad prasidėjus Zyplių dvaro atstatymo darbams, pasinaudojant Europos Sąjungos lėšomis, jis čia su dar dvidešimčia žmonių buvo įdarbintas tarpininkaujant Marijampolės teritorinės darbo biržos Šakių skyriui ir šiuo metu jis yra vienas iš seniausiai čia dirbančių darbuotojų, beveik visi senbuviai, pasak jo, neapsikentę išėjo.

Atvykus antradienio rytą į darbą, A.Mačaičio laukė staigmena. „Kai pasiprašiau darbo, man buvo atsakyta, kad jau nusibodau ir esu atleidžiamas, - pasakojo sutrikęs jaunuolis. – Tuomet man padavė  pasirašyti atleidimo iš darbo savo noru prašymą. Data buvo nuo rugpjūčio 1 dienos, nors visą tą dieną aš dirbau apdailos darbus.“ A.Mačaičiui atsisakius tai padaryti ir išvykus namo, darbų vadovas paskambino ir paprašė sugrįžti į darbą. Tuomet antrą kartą jam buvo pasiūlyta pasirašyti atleidimo iš darbo prašymą.
 
Šį kartą į darbo vietą darbuotojas atvyko ne vienas. Nepanorusi prisistatyti moteris pasakojo, kad  norėjusi sužinoti, kodėl iš darbo atleidžiamas jaunuolis, ar jis prasižengė, ar girtuokliavo. „Juk šiaip sau žmogaus iš darbo atleisti negalima, - piktinosi ji. – Be to, darbuotoją reikia įspėti prieš du mėnesius. Žmogus turi šeimą – reikia galvoti, kaip ją išmaitinti. O jei išeina ir savo noru, tai privalo atidirbti keturiolika dienų.“ Emocijos ir pakeltas balsas kalbant su darbų vadovu sukėlė dar vieną konfliktą ir, pasak jos, šis vos ne už pakarpos ją išmetė iš teritorijos, plūsdamas necenzūriniais žodžiais. Įžeistos ambicijos neleido tylėti, todėl išeidama moteris pagrasino sugrįšianti su rajonine spauda.

Paaiškėjo, kad konflikto išvakarėse, iš darbo savo noru išėjo A.Mačaičio bendradarbis,  kartu su juo dirbęs prie apdailos darbų. Savo išėjimą motyvuodamas tuo, kad laiku nepateikiamos statybinės medžiagos, vėluoja atlyginimas. Todėl, jo manymu, A.Janušauskas supyko ir liepė eiti tinkuoti, o tinkuoti jis, pasirodo, nemoka. Moteris sako, kad, kai neturėjo prie ko prisikabint, prikišo nemokėjimą tinkuoti. Beje, Darbo sutartis su juo sudaryta kaip su tinkuotoju.

Jaunuolis sako, kad buvo įdarbintas tinkuotoju, nors niekada tokio darbo nėra dirbęs ir pagal specialybę jis yra stalius – statybininkas, mokantis atlikti visus apdailos darbus. Kodėl po tokia darbo sutartimi pasirašė ir pats šiandien nežino, pasitikėjo direktoriaus žodžiu, kad galės dirbti kitus darbus, tik specialybę tokią reikia įrašyti. A.Mačaitis tvirtino, kad nežino jį įdarbinusio bendrovės direktoriaus nei vardo, nei pavardės, ir gali pasakyti tik tiek, kad „Aspa“ yra kauniečių firma.

UAB „Aspa“ direktorius Algirdas Janušauskas teigė, kad į tinkuotojo vietą negalėjo būti priimtas žmogus, kuris nemoka tinkuoti. Pasak jo, tas, kas nori dirbti - dirba, bet šiandien, deja, yra ir tokių žmonių, kurie nori atsiimti tik atlyginimą. Direktorius pripažino, kad šiuo metu atlyginimai vėluoja, tačiau tik vieną savaitę ir artimiausiomis dienomis bus su visais atsiskaityta. „Dar taip nebuvo, kad neišmokėtume atlyginimų, - patikino jis. – Ilgiausiai esame vėlavę dvi savaites.“

Kai darbų vadovo paklausėme, kodėl jis nori atleisti A.Mačaitį, dėl ko kilo tarp jų nesutarimai, šis tvirtino, kad jokio konflikto nebuvo ir nieko neatsitiko, dėl ko reikėtų kviesti spaudą. Įmonėje jau įprasta, jog vieni darbuotojai išeina, kiti ateina.

„Vakar A.Mačaitis pasakė, kad nedirbs. Jei žmogus nenori dirbti – tegul nedirba, - kalbėjo A.Janušauskas. – Manęs netenkina jo darbo kokybė, todėl nenorėdamas atleisti su įrašu, pasiūliau išeiti pačiam. Kadangi prašymo darbuotojas nepasirašė – jis nėra atleistas. Tačiau jis dabar ir nedirba. Aš todėl skambinau ir klausiau, kur tu išvažiavai ir kodėl ne darbe? Galiu iš karto surašyti tarnybinį pranešimą.“

Apie įvykį pasiteiravus Zyplių dvaro atstatymo iniciatoriaus, Lukšių seniūno Vido Cikanos, kuris nuolat sukiojasi po teritoriją ir mato visus čia atliekamus darbus, šis tiesiai šviesiai atšovė, kad, matyt, darbų vadovas jau neapsikentė ir atleido tingintį dirbti jaunuolį, kurį nuolat matydavo sėdintį be darbo. Ir dar pridūrė, kad jis nuolat kažkuo nepatenkintas ir prieš metus jau čia žurnalistus kvietęsis. „Tik gėdą man daro“, - kalbėjo V.Cikana.

Ar teisingai pasielgė darbų vadovas be išankstinio perspėjimo pasiūlydamas iš darbo išeiti jaunuoliui? Ar darbuotojas tikrai tinginiavo ir nekokybiškai atliko savo darbą? Šiuos klausimus turėtų išsiaiškinti darbuotojų ir darbdavių santykius nagrinėjančios institucijos. Juo labiau, kad mus iškvietusi moteris tvirtai pasiryžusi dėl šio įvykio kreiptis ne tik į televiziją, bet ir Darbų saugos bei Mokesčių inspekcijas.

Vėliau sužinojome, kad į darbą jaunuolis tą dieną nesugrįžo – dėl patirtos emocinės įtampos pablogėjus sveikatai kreipėsi į medikus, kurie skyrė gydymą namuose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.