Rajonui rekomenduojama panaikinti keturių seniūnijų ugniagesių komandas

ugniagesiai4Giedrė PLEČKAITYTĖ

Panašu, kad dvejus metus rajono seniūnijose įsikūrusių ugniagesių komandų lėšų taupymas, siekiant išgyventi ekonominę krizę, nuėjo veltui. Dėl valstybės mažinamo finansavimo rajono savivaldybių ugniagesių komandų išlaikymui Šakių rajono savivaldybei rekomenduojama naikinti net keturias komandas. Susiklosčiusiai padėčiai aptarti, rugpjūčio 11 dieną Šakių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus kabinete vyko specialus pasitarimas.

Nuotr. Kaip informavo R. Masys (kairėje), Kalvarijoje, Kazlų rūdoje, Marijampolėje, Vilkaviškyje bus naikinama po vieną komandą.

Praėjusį ketvirtadienį Šakių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio kabinete vyko darbinis posėdis, kuriame dalyvavo vicemerė Rima Rauktienė, Marijampolės apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojas Rytis Masys, Marijampolės APGV Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Virginijus Rekešius, vyresnysis specialistas civilinei saugai Robertas Kazimieras Čiulkinys. Susitikime buvo aptartos susiklosčiusios padėties problemų sprendimo galimybės.
 
Rugpjūčio pradžioje 51 šalies savivaldybė iš Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos gavo raštą „Dėl numatomų asignavimų priešgaisrinės saugos funkcijoms atlikti ir ugniagesių komandų veiklos organizavimo“, kuris rugpjūčio 8 dieną pasiekė ir Šakių rajono savivaldybę. „Departamentas šį raštą parašė ne iš gero gyvenimo, kadangi finansavimo nėra“,- susitikime kalbėjo valdybos viršininko pavaduotojas R. Masys. Oficialiu raštu pranešta, kad Finansų ministerija kasmet savivaldybėms skyrė vis mažiau lėšų. 2008 metais valstybės dotacija siekė 57,87 mln. litų. 2009 metais buvo skirta 47 mln. litų, 2010 metais – 48,86 mln. litų. Šiemet gauta 48 mln. 863,5 tūkst. litų. Kaip pranešama minėtame rašte, dėl šios priežasties savivaldybių priešgaisrinėse tarnybose trūksta lėšų ugniagesių komandų nuolatinei parengčiai užtikrinti, darbuotojai dirba ne visą parą, dirba po vieną arba komandos veikla visai uždaroma ir dėl to gali nukentėti visuomenės ir pačių darbuotojų saugumas bei teisėti lūkesčiai.

Kitąmet Šakių rajono priešgaisrinės saugos funkcijoms atlikti žadama skirti 1 mln. 222 tūkst. 498 litus, tai 486 tūkst. litų mažiau nei šiemet. Numatyta 840 tūkst. 547 litus skirti darbo užmokesčiui, 260 tūkst. 401,5 lito - socialinio draudimo įmokoms. Turto įsigijimui, kaip ir ankstesniais metais, lėšų nenumatyta. Kaip informavo departamentas, 2012 – 2014 metams daugiau valstybė lėšų nenumato, todėl siūloma savivaldybei pagal apskričių priešgaisrinių gelbėjimo valdybų siūlymus pertvarkyti savivaldybių ugniagesių komandų veiklos organizavimą, kad būtų užtikrintas valstybės perduotų funkcijų savivaldybėms vykdymas, efektyviai išnaudotos skiriamos lėšos ir nenukentėtų  visuomenės saugumas. Departamentas siekia, kad 24 val. per parą ugniagesių komandose dirbtų ne mažiau kaip po du ugniagesius, kurie galėtų atlikti jiems iškeltas užduotis ir savivaldybė deramai įvykdytų joms deleguotą priešgaisrinės saugos funkciją. Šakių rajonui siūloma panaikinti net keturių seniūnijų ugniagesių komandas, kurios įkurtos Sudarge, Kiduliuose, Gelgaudiškyje, Briedžiuose, Sintautuose, Griškabūdyje, Barzduose, Kriūkuose, Lekėčiuose, Kudirkos Naumiestyje. Jau rugpjūčio 19 dieną savivaldybei bus pateikti konkretūs sprendimai, kurias keturias komandas rajone reikėtų naikinti. Tokiu atveju be darbo liks net 35 darbuotojai. Kaip informavo R. Masys, Kalvarijoje, Kazlų rūdoje, Marijampolėje, Vilkaviškyje bus naikinama po vieną komandą.

Kompensacijoms pinigų nėra

„Visoms savivaldybėms aktualūs tie patys klausimai. Ir dėl išeitinių kompensacijų, kurioms nėra numatyta pinigų, ir dėl komandų, kurias būtų galima panaikinti, kurias mes rekomenduotume. Kol mes neišgirdome visų savivaldybių argumentų apie konkrečias komandas, tol negalime dėlioti bendro plano. Bus naikinamos tos komandos, kurios ribojasi su gretimomis savivaldybėmis“,- kalbėjo R. Masys. Rajono savivaldybė buvo informuota apie tai, kad nėra numatyta pinigų išeitinėms kompensacijoms. J. Puodžiukaitis pridūrė: „Šiuo atveju savivaldybės paliktos ant ledo“. Tuo tarpu R. Masys ragino rajono valdžią vienytis su kitomis savivaldybėmis ir bendrai kreiptis į Finansų ministeriją, Seimą, kad būtų skiriamos papildomos lėšos išeitinėms kompensacijoms. „Departamentas pinigų išeitinėms išmokoms neturi“,- dar kartą patvirtino R. Masys. Be to, susitikime buvo aptartas liksiančio turto likimas. „Manau, liksiantį turtą turėtų prižiūrėti seniūnijos. Turtą kol kas reiktų išlaikyti. Galbūt kompensuoti visuomenės saugumą, įsteigiant savanoriškumo pagrindais veikiančią priešgaisrinę komandą“,- optimistiškai kalbėjo V. Rekešius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.