Tėvai ketina vaikus prižiūrėti ilgiau

sodraNuo liepos 1 dienos dėl motinystės (tėvystės) pašalpos besikreipiantys tėvai turi galimybę pasirinkti, ar gauti didesnę pašalpą iki vaikui sueis vieneri metai, ar mažesnę, bet vaiką prižiūrėti dvejus metus. Pirmasis naujosios mokėjimo tvarkos galiojimo mėnuo parodė, kad tėveliai ne tik šalyje, bet ir rajone dažniau renkasi pašalpą gauti dvejus metus.

Šakių „Sodros“ vyriausioji specialistė pašalpoms Žibuoklė Pavalkienė informavo, kad liepos – rugpjūčio mėnesiais dėl motinystės (tėvystės) pašalpų gavimo kreipėsi 24 apdraustieji. Iš jų pašalpas iki vienerių metų amžiaus pasirinko trys apdraustieji. Likusieji – iki vaikui sueis dveji metai. Iš besikreipusiųjų vaiko priežiūros atostogų išėjo trys tėveliai.

Iš viso per šiuos metus Šakių „Sodra“ dėl motinystės (tėvystės) pašalpų skyrimo gavo113 prašymų. Pernai tokių prašymų buvo gauta 142.

Kaip rodo pirmieji liepos – rugpjūčio mėnesio duomenys, rajone tėveliai ilgiau nori būti su savo vaikais ir galbūt antraisiais vaiko augimo metais planuoja dirbti ir taip gauti papildomų pajamų.
 
Tėvai, pasirinkę motinystės (tėvystės) pašalpą iki vaikui sueis vieneri metai, gaus 100 procentų kompensuojamojo uždarbio dydžio pašalpą. Tie, kurie pašalpą pasirenka gauti iki kol vaikui sueis dveji metai, pirmaisiais metais gaus 70 proc., o antraisiais – 40 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio siekiančią pašalpą. Jei pirmaisiais metais tėtis ar mama, išėję motinystės (tėvystės) atostogų, gautų kitų draudžiamųjų pajamų, mažėtų pašalpa. Tuo tarpu antraisiais pašalpos mokėjimo metais tėtis ar mama gali dirbti, gauti pajamas ir pašalpa dėl to nemažės.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.