Tironu išvadintas politikas jaučiasi dirbantis tinkama linkme

gudelevicius_rinkeviciusGintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį ketvirtadienį vykusiame tarybos posėdyje buvo patvirtintas savivaldybės tarybos veiklos reglamentas, prie kurio ne vieną mėnesį plušėjo specialiai sudaryta komisija. Opozicijoje dirbantis ir Kontrolės komitetui vadovaujantis Edmundas Rinkevičius, nors ir priklauso minėtai darbo grupei, siūlė tam tikrus papildymus, kuriuos daugelis traktavo, kaip jo paties ir vadovaujamo komiteto susireikšminimą, o darbo metodus pavadino diktatoriškais. Pats E. Rinkevičius yra kitokios nuomonės.

Nuotr. Nors K. Gudelevičius (kairėje) dirba Kontrolės komitete, tačiau komiteto pirmininko darbo metodus vadina diktatoriškais ir pats nelabai mato realią komiteto darbo naudą.

„Nežinau, ar galiu taip sakyti ir nenoriu, nes pats esu ne tik Ūkio, bet ir Kontrolės komiteto narys, bet tikrai jis (E. Rinkevičius – red.) darosi kaip tironas“, - Ūkio komitete pratrūko Kęstutis Gudelevičius. Kalba apie E. Rinkevičių pasisuko po to, kai vicemerė Rima Rauktienė pristatė siūlomas gelgaudiškiečio pataisas parengtam svarbiausiam savivaldybės tarybos veiklos dokumentui – reglamentui. Jis pats į paskutinį reglamento svarstymą vėlavo tiek, kad pasimatė tik su vicemere, o padiskutuoti su visa darbo grupe jau neturėjo galimybės.

Nevardijant visų smulkmenų, galima paminėti, kad E. Rinkevičius, kaip teigė R. Rauktienė, jausdamas tam tikrą jo komiteto ignoravimą kitų atžvilgiu, siūlė reglamente Kontrolės komitetą įrašyti ne atskirai, kaip buvo anksčiau, o prirašyti prie visų. Esmė, kad komitetas dokumente būtų minimas keliose vietose ir kartu su visais, o ne šiek tiek vėliau ir atskirai. Kitas siūlymas buvo sumažinti jo vadovaujamame komitete dalyvaujančiųjų skaičių, kad sprendimas galėtų būtų priimtas. Dar E. Rinkevičius siūlė suteikti galimybę visus komitetų posėdžius transliuoti internetu, tačiau taryba visus šiuos siūlymus atmetė.
 
Išgirdus kas ir ką siūlo, Ūkio komitete vieningai konstatuota, kad tai tik E. Rinkevičiaus susireikšminimas ir noras parodyti, neva kiek daug jis dirba. Pasak komitete dalyvavusiųjų, nors Kontrolės komitetas rengė ne vieną susitikimą, kvietė atitinkamas tarnybas ir diskutavo, bet niekas nei sprendimų priiminėjo, nei išvadų darė. Tad kam viso to reikia? Be to, kalbėta, kad E. Rinkevičius siekia, jog visi tarybos sprendimai be pagrindinių komiteto funkcijų būtų aptarinėjami ir jo vadovaujamame komitete. „Jeigu aš dirbu Ūkio komitete, tai dar tą patį turėčiau svarstyti ir jo (Kontrolės komitete – red.). Žinant E. Rinkevičiaus šiek tiek perviršytus ir diktatoriškus metodus, tai nežinau, medikų tuoj reikės. Tikrai jis nervus pagadins, sakau tiesiai šviesiai. Tai pagalvokite, prie dokumentų plušu pusantro mėnesio, bet realios naudos jokios“, - dėstė K. Gudelevičius. Jam pritarė ir kiti dalyvavusieji posėdyje.

Pats E. Rinkevičius nemano, kad susireikšmina. Jis aiškino, kad tiesiog siekia, jog Kontrolės komitetas turėtų tokias pačias kompetencijas, kaip, pavyzdžiui, Ūkio, Regioninės plėtros, Finansų ir kiti. Galima paminėti, kad pagal galiojančias nuostatas komitetus sudaro taryba, o į Kontrolės komitetą įeina vienodas visų tarybos narių frakcijų ir tarybos narių grupės skaičius. Tiesa, Kontrolės komiteto funkcijos taip pat šiek tiek kitokios. Tai vienintelis komitetas, kuriame neaptarinėjami visi tarybos sprendimai, tačiau, kaip galima susidaryti nuomonę, E. Rinkevičius siekia ir to. Be to, jis yra ir Regioninės plėtros komiteto narys, tad jame susipažįsta ir gvildena tarybai teikiamus sprendimus. Meras mano, kad visi E. Rinkevičiaus siekiai - tiesiog ėjimas prieš įstatyminę bazę. Vicemerė pabrėžė, kad tie reglamento punktai, kuriuos dabar norėjo koreguoti E. Rinkevičius, iki šios kadencijos niekam nebuvo užkliuvę.

Paklaustas, kodėl savo vadovaujamo komiteto narius pirmininkas apkrauna darbais, kaip pasakojo K. Gudelevičius, E. Rinkevičius tik retoriškai pasiteiravo, ar tarybos narys ir nėra išrinktas tam, kad dirbtų. „O tai ką jis turėtų daryti? – teiravosi pašnekovas. – Toks ir yra jo darbas“. Be to, Kontrolės komiteto pirmininkas nepritaria minčiai, neva jo komitetas nieko nesprendžia, o susitikinėja tik tam, kad susitiktų ir padiskutuotų. „Mes iš karto ir negalime kažką nuspręsti. Pirmiausiai gauname medžiagą, ją analizuojame, o vėliau pateiksime išvadas, siūlymus. Be to, tai tikrai ne pirmas ir ne paskutinis susitikimas“, - teigė E. Rinkevičius. Be to, kaip pabrėžė gelgaudiškietis, jo vadovaujamas komitetas yra vienintelis, pasitvirtinęs savo veiklos programą.

Pasiteiravome opozicijoje dirbančio politiko ir apie siūlymą ne tik tarybos posėdžius, bet ir komitetų posėdžius transliuoti internetu. Jis pripažino, kad nelabai ir tikėjosi, kad kiti politikai šiam siūlymui pritars. „Tai, žinoma, kad jie nenori, nes dabar gali dirbti taip, kaip nuo seniai įpratę, o tada reikėtų kalbėti apgalvotai ir klausimus spręsti iš esmės. Juk tai rinkėjų kontrolės mechanizmas, jie tokią teisę turi. Tegul mato ir vertina, kaip dirba jų išrinkti žmonės. Galima posėdyje nedalyvauti fiziškai, bet net esant užsienyje stebėti, apie ką kalba mūsų valdžios atstovai. Tai pasakykite, tai problema, ar galimybė? Be to, internetas viena mažiausiai kainuojančių priemonių“, - mintimis dalijosi E. Rinkevičius. Jis sakė tiesiog dirbantis ir įgyvendinantis prieš rinkimus duotus pažadus rinkėjams ir nesureikšmina tam tikro pasipriešinimo, kuris yra akivaizdus. „Vadinasi, tinkame linkme einu. Taip ir turi būti“, - pokalbį užbaigė E. Rinkevičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.