Už nelegaliai realizuotą tvenkinio dumblą – pasiaiškinimai ant raudonojo kilimo

dumbloGiedrė PLEČKAITYTĖ

Gruodį planuojamas baigti projektas „Šakių tvenkinio būklės gerinimas“. Tačiau gyvenimas parodė, kad jis nesibaigs be skandalo. Mat iškastinis tvenkinio dumblas, tiesiogine to žodžio prasme, buvo drabstomas į visas puses, nors pagal projekto reikalavimus jis turėjo būti pilamas tik dviejose vietose. Toks elgesys užrūstino rajono valdžią, todėl trečiadienio ryte dėl tokios netvarkos į administracijos direktoriaus kabinetą buvo iškviesti už projekto darbų įgyvendinimą atsakingi asmenys, kurie turėjo pateikti oficialų pasiaiškinimą.

Nuotr. Trečiadienį projekto „Šakių tvenkinio būklės gerinimas“ įgyvendinimo prižiūrėtojai  (iš kairės) R. Ramunis ir A. Macijauskas aiškinosi dėl neteisėtai išvežto dumblo.

Jau vasaros pabaigoje buvo galima stebėti, kaip vienoje ar kitoje Šakių miesto vietoje, tiksliau privačiose žmonių valdose, ruošiamose statybvietėse, stūkso ką tik iškasto ir supilto dumblo krūvos. Niekam ne paslaptis, kad tai būtent valomo Šakių tvenkinio „gėrybės“ tarp šakiečių pasirodė esančios ypač populiarios. Pagal Aplinkos apsaugos agentūros skelbtą informaciją, numatyta, kad dumblas turėjo būti gabenamas tik į dvi iš anksto numatytas vietas. Apie šį faktą „Draugas“ rašė jau rugsėjo pradžioje. Tačiau rajono valdžia išbarti atsakingus asmenis pasikvietė tik tada, kai dumblas jau buvo išvežiotas į visas keturias puses. Po susitikimo su rajono valdžia su mumis kalbėjęs projekto darbų prižiūrėtojas Arvydas Macijauskas teigė: „Būtų buvę sveikiau, jei būtų anksčiau išbarę“.
 
Reikalauja oficialaus pasiaiškinimo

Trečiadienio ryte mero Juozo Bertašiaus iniciatyva į savivaldybės administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio kabinetą buvo pakviesti projekto „Šakių tvenkinio būklės gerinimas“ darbų prižiūrėtojas A. Macijauskas ir projekto darbus įgyvendinančios UAB „Kamesta“ statybos darbų vadovas Ričardas Ramunis. „Dėl rajone pasklidusių gandų, o gal ir negandų, ko gero tuo gali susidomėti ir prokuratūra. Aš nenoriu būti tam purvyne, nenoriu tame molyje braidyti kartu su jumis arba su tais, kurie tai darė. Pagal projektą dumblas turėjo būti vežamas į numatytas vietas. Mane sunervino tai, kad po visą rajoną buvo privežiota dumblo ir ne už dyką jis buvo vežamas“,-  ne pačio maloniausio susitikimo metu kalbėjo rajonas vadovas. Pasiaiškinti atėjusiems asmenims J. Bertašius vieną po kito žėrė faktus, kur pripilta, buvusio tokio paklausaus, molio. Mat ne tik Šakių miestas juo aprūpintas, bet ir Griškabūdis bei kiti mažesni rajono kaimai. „Man žmonės atėję sako, kodėl, mere, leidi tokią betvarkę daryti? Esmė yra tokia. Projektui įgyvendinti skirti pinigai yra ne mūsų, jie yra gauti iš Europos. Projektas turi būti įgyvendinamas pagal sutartį“,- tvirtino meras. Kodėl buvo taip elgiamasi nepasiklausė atsakingų už tvenkinio valymo darbus V. Macijausko ir R. Ramunio ir reikalavo oficialaus jų pasiaiškinimo.

Nepakako buvusių įspėjimų

Tokio griežto pabarimo, kuris įvyko praėjusį trečiadienį, panašu, už projekto darbų vykdymą atsakingiems asmenims reikėjo kur kas anksčiau. Mat ankstesni rajono valdžios vyrų įspėjimai nebuvo išgirsti. „Jūs ne kartą buvote įspėti dėl dumblo vežimo. Pamenate, patariau, jeigu neina susitvarkyti, tai nepasirašykite ant darbų. Jūs į mano žodžius pradėjote nereaguoti“,- priminė direktorius J. Puodžiukaitis, tvirtindamas, jog pačiam teko vaikyti dumblo vežėjus, iš privačių objektų. Beje, į privačias valdas atvežtam dumblui paskleisti buvo naudojama ir darbų vykdytojų technika. Dėl to ar ne, R. Ramunis pripažino, jog apskritai šis objektas bendrovei nebuvo pelningas. Kalbas apie tai, kad į privačias valdas vežtas dumblas buvo pardavinėjamas, R. Ramunis pavadino pletkais. „Jūsų gauti pletkai, kad mes pardavinėjame dumblą, tai yra visiškai neteisybė“,- sakė R. Ramunis. A. Macijauskas patikino, kad į dvi vietas, nenumatytas projekte, dumblas buvo vežtas ir su valdžios žinia. Redakcijos žiniomis, iš pradžių, kai buvo pradėtas vežti dumblas, už priekabą vežikai imdavo po 40 litų, tačiau, kaip ir viskas Lietuvoje, vėliau kaina tik augo. R. Ramunio tikinimu, iš tvenkinio buvo išvežta net 12,5 tūkst. tonų dumblo, tačiau koks kiekis jo supiltas į projekte numatytas vietas, o koks ne - lieka neaišku.

Išvados po susitikimo

Po įvykusio susitikimo R. Ramunio teiravomės, kodėl nebuvo atsižvelgta į ankstesnes valdžios pastabas dėl dumblo vežimo į privačias valdas? „Koks kontroliavimas? Kaip pasakyti, viską diktuoja pinigai. Bendrovė tikėjosi, kad bus palankios oro sąlygos. Jie įsivaizduoja išpilsi tą dumblą į kaugę ir kada norėsi tada sutvarkysi. Dumblo buvo 10 proc. daugiau nei, numatyta projekto  sąmatoje“, - kalbėjo R. Ramunis, pridurdamas, kad darbuotojai už ačiū sutvarko ir tvenkinio šlaitus, nors to nenumatyta sutartyje. Paklaustas, kaip po tokio susitikimo jaučiasi, R. Ramunis atsakė: „Kaip jaučiuosi? Objektą įvykdžiau ir noriu važiuoti į kitus objektus. Suprantu, kai darbai baigiasi, tada pasideda bendravimas ir klausimų sprendimas“.

Kaip visuomet probleminėse situacijose niekada nesuprasi, kas ir kiek kaltas. Šiuo atveju, matyt, vieni kažką pražiūrėjo, kiti stokodami sąžinės tuo pasinaudojo ir gal bent kiek pasipildė kišenę. Meras J. Bertašius tiki, kad šis atvejis bus pamoka įgyvendinant kitus europinius projektus, skirtus rajono tvenkinių valymui, ir tokia situacija daugiau nepasikartos.

Tuo tarpu projekto prižiūrėtojas A. Macijauskas mus patikino, jog per artimiausias dvi savaites Šakių tvenkinio tvarkymo darbai bus baigti ir jau gruodžio pradžioje komisijai bus pristatyti projekto dokumentai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.