Socialinės paramos skyriuje kontrolierė pasigedo aiškumo

domeikiene2Asta GVILDIENĖ

Praėjusį trečiadienį vykusiame eiliniame Kontrolės komiteto posėdyje buvo aptartas lėšų, skirtų socialinės globos teikimui asmenims su sunkia negalia panaudojimas. Auditą atlikusios savivaldybės kontrolierės Astos Domeikienės teigimu, Socialinės paramos skyriaus veikloje trūksta aiškumo ir koordinacijos, o tarp įstaigų ir savivaldybės administracijos – glaudesnio bendravimo.

Nuotr. Savivaldybės kontrolierė A.Domeikienė nustatė, kad Socialinės paramos skyriuje nėra žmonių, kuriems reikalinga globa, duomenų registro.     

Trūksta didesnio dėmesio

A.Domeikienės teigimu, audito metu ji tikrino savivaldybės administraciją, Kukarskės globos namus, VšĮ Šakių vaikų globos namus, Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centrą, Šakių parapijos vaikų ir jaunimo centrą. Šių įstaigų vadovai atvirai išsakė savo problemas ir norus. „Labiausiai šiandien jiems trūksta didesnio savivaldybės dėmesio ir pinigų, - tvirtino ji, pastebėjusi ne tik etatų, bet ir sąlygų skirtumus. – Vienur žmogus su sunkia negalia guli paprastoje lovoje ant paprasto čiužinio, o kitur – funkcinėje lovoje su specialiu čiužiniu. Ir sunku pasakyti, kur geriau. Vienur - geresnės sąlygos, tačiau kitur, galbūt, daugiau meilės.“
 
Socialinių paslaugų centras, pasak savivaldybės kontrolierės, gaudamas specialias tikslinės dotacijos lėšas, globą sunkią negalią turintiems asmenims gali teikti jų namuose. Juk ne visi žmonės nori gyventi Senelių globos namuose ir savo prastą lovą iškeisti į patogią funkcinę“, - teigė ji.

Trūksta registro duomenų

Ko labiausiai pasigedo auditą atlikusi A.Domeikienė? Jos teigimu, savivaldybės Socialinės paramos skyriuje nėra duomenų registro, kuriems Šakių rajono gyventojams šiuo metu reikalinga ilgalaikė socialinė globa? Į šį klausimą negalėjo atsakyti ir globos įstaigos, teigusios, kad yra daugiau norinčių jose apsigyventi, tačiau dėl vietos ir lėšų stygiaus visų priimti neturi galimybės.

Audito metu išaiškėjo tokia situacija, kad socialinių paslaugų srityje trūksta koordinacijos, todėl šiandien lieka neaišku, kiek pinigų reikia socialinei globai, kiek jų trūksta, kaip reikėtų spręsti vieną ar kitą problemą. Pasak Kontrolės komiteto pirmininko Edmundo Rinkevičiaus, Socialinių paslaugų centre audito metu buvo identifikuota ta pati problema. „Lyg ir visi daro, ką turi daryti, tačiau tikslių duomenų niekur nėra, - konstatavo jis. – Socialinės paramos skyrius turėtų suformuoti politiką, kurią vykdytų jam pavaldūs centrai ir socialiniai darbuotojai.“

Vien  paslaugų plano neužtenka

Pasak A.Domeikienės, Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė mano, kad šioje veikloje užtenka pasitvirtinti tik paslaugų planą ir tuo viskas baigiasi. „Man pasirodė, kad jame daugiau šūkių, negu darbų, - teigė kontrolierė. – Negaliu sakyti, kad darbas visai nedirbamas, tik reikėtų labiau jį koordinuoti.“

Kadangi L.Pocevičiūtė posėdyje dalyvauti negalėjo, skyriui atstovavo naujai priimta socialinių paslaugų koordinatorė Virginija Ratkevičienė. Todėl į pateiktus klausimus dėl duomenų stygiaus ir koordinacijos poreikio ji atsakyti negalėjo. Pasiremdama savo ilgalaike patirtimi, specialistė paaiškino, kad darbas su negalią turinčiais žmonėmis nėra toks paprastas, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio ir bendraudamos su jais seniūnijų socialinės darbuotojos atlieka didelį darbą.

Globos namai rajone perpildyti

Per keletą metų situacija socialinės globos srityje pasikeitė. A.Domeikienės teigimu, jei dar prieš penketą metų Senelių globos namuose buvo laisvų vietų, tai šiandien situacija tokia, kad jų nėra, visi Globos namai perpildyti. Be to, daugelis šių įstaigų vadovų prasitarė, kad eilės čia patekti laukia ir daugiau norinčiųjų. Tiesa, ar tai mūsų rajono gyventojai savivaldybės kontrolierei nebuvo atsakyta.

V.Ratkevičienės teigimu, kai kurie žmonės į Senelių globos namus nevyksta todėl, kad neįstengia padengti skiriamų ir reikalingų apmokėti paslaugų skirtumo. Jei šalies ligoninių slaugos skyriuose gulintys senjorai išlaikomi 100 proc., tai Globos namuose už kai kurias paslaugas tenka susimokėti patiems.

Vaikai turėtų pasirūpinti savo tėvais

Lietuvoje jau nelieka senosios tradicijos, kad tėvai iki pilnametystės išlaiko savo vaikus, o vaikai turi rūpintis savo garbaus amžiaus sulaukusiais tėvais. Pažiūrėkim, kas šiandien vyksta šeimose. Ne tik tėvai palieka savo vaikus, bet ir vaikai nejaučia atsakomybės už savimi pasirūpinti negalinčius tėvus.

Savivaldybės kontrolierė neatmetė galimybės, kad dar yra rajone garbaus amžiaus sulaukusių žmonių, kuriems reikalinga globa, ir jie net nežino, kokios soacialinės paslaugos jiems priklauso. Tikslios informacijos apie savimi negalinčius pasirūpinti senyvo amžiaus žmones šiandien  neturime ir todėl, kad, pasak savivaldybės administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio, gyventojų surašymui atlikti buvo pasamdyta įmonė, nežinanti mūsų krašto. Jei jį būtų atlikę seniūnijų darbuotojai,  turėtume informaciją apie kiekvieną sodžių ir kiekvieną žmogų.

Liūdna statistika

Kontrolės komiteto narys Kęstutis Gudelevičius patikino, kad besidomėdamas globos stokojančių žmonių situacija, surado 72 žmones (nuo 61 iki 91 metų), kurie gyvena visiškai vieni. „Kai kuriuos iš jų vaikai paliko išvykdami į užsienį uždarbiauti, kitų, galbūt, toks gyvenimo būdas, dar kiti nežino, kad jie gali pasinaudoti socialine parama, nes niekas apie juos nežino, kadangi jie nepajėgia patys kreiptis į Socialinės paramos skyrių ar artimiausius seniūnijų socialinius darbuotojus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.