Tarybos narių ketinimus pažabojo tik grasindamas teismais

uleckas_pauliusGintarė MARTINAITIENĖ

Nors didesnės išmokos taryboje dirbantiems komitetų pirmininkams ir jų pavaduotojams buvo patvirtintos ankstesnėje taryboje, visgi nerandama būdo, kaip pagrįsti, kodėl turėtų būti mokama būtent taip. Atrodė, jog savivaldybė antradienį savo teisumą įrodys priimdama sprendimo projektą, tačiau po Vyriausybės atstovo grasinimų tarybą paduoti į teismą, ši visgi atkreipė dėmesį ir sprendimą atidėjo.

Nuotr. P. Uleckas negalėjo patikėti, kad rajono taryba nepaiso ne tik jo rekomendacijų, bet ir teismo sprendimų. Jei taryba būtų priėmusi norimą sprendimą, šis dėl to grasino kreiptis į teismą.

Dar spalio pabaigoje posėdžiavusiai Šakių rajono tarybai Vyriausybės atstovas Marijampolės apskrityje Paulius Uleckas aiškino, kad tvirtindami reglamento punktą, kuriame yra diferencijuojamos išmokos komitetų pirmininkams ir pavaduotojams, ši nusižengia įstatymams. Tuomet tarybos nariai raginimų nepriiminėti tokių sprendimų nepaisė ir nubalsavo ne tik už didesnes, bet ir už diferencijuotas išmokas. Balsuoti nubalsavo, bet visgi tai reikia pagrįsti įstatymiškai. Tai savivaldybė ir bando padaryti, tik nelabai sėkmingai.
 
P. Uleckas tikino, kad taryba, priimdama tokį sprendimą išmokų mokėjimą susieja tik su pirmininko ar pavaduotojo statuso turėjimu, o taip būti negali. Pasak Vyriausybės atstovo, statusas neužtikrina didesnio užmokesčio. Taigi antradienį posėdžiavusiai tarybai buvo parengtas sprendimo projektas, kuriame bandoma paaiškinti, jog išmoka mokama ne už statusą, o už papildomą darbą. Be to, tikinama, kad išmokų dydis skiriamas padengti išlaidoms, susijusioms su papildomų funkcijų atlikimu.

Regioninės plėtros komitete klausimą pristačiusi vicemerė Rima Rauktienė vylėsi, kad sprendimas parengtas tinkamai ir Vyriausybės atstovas tiesiog neturės prie ko prikibti. Pasirodo, ji klydo. P. Uleckas ne tik prikibo, bet ir pagrasino teismais. „Tokio sprendimo priimti negalite, nes jis neteisėtas ir daugiau ginčytis nenoriu. Bet jeigu jūs jį priimsite, aš įstatymo nustatyta tvarka, kaip kad vakar dėl tokio pačio sprendimo padariau Druskininkuose, kreipsiuosi į teismą,“, - tarybos nariams aiškino P. Uleckas. Pasak jo, kitose savivaldybėse taip pat yra panašių sprendimų, kurie bus nagrinėjami teismuose. Vyriausybės atstovas tikėjosi, jog adventinė dvasia rajono politikus paveiks į gerąją pusę, bet, kaip pats teigė, klydo. „Jūsų raštas įeis į istoriją. Tai, kad jūs kvestionuojate mano požiūrį, viskas gerai, anoks aš čia veikėjas, bet tai, kad jūs garsiai ir aiškiai išreiškiate savo nuostatą, kad jūs nepritariate Vyriausiojo administracinio teismo nuostatoms, tai jau nekas. Teismas – vienas iš valstybės pamatų ir tai, kad jūs manote, jog jis neteisingas, tai jūs gal taip manykite vakarėlyje, bet ne raštais ir juo labiau ne sprendimu“, - posėdžio metu kalbėjo Vyriausybės atstovas. Jis ragino neišradinėti dviračio, nesusikūrinėti ir neišsigalvoti papildomų pareigų, funkcijų. „Juk jūsų juristai turėtų puikiai žinoti, kad kas leista, tai leista, o kas ne, tai ne“, - savo poziciją dėstė P. Uleckas. „Vietoj to, kad reiškiat abejones teismais ar mano nuomone, geriau susitvarkykit savo reglamentą“, - ragino svečias.

Išklausęs Vyriausybės atstovo pasisakymą, rajono meras Juozas Bertašius kreipėsi į tarybos narius ragindamas „tą baubą“ atidėti iki kito tarybos posėdžio. Kaip tarė, taip ir padarė. Vadinasi, ir naujaisiais metais savivaldybė bandys įrodyti ir pagrįsti, kad ji, norėdama užtikrinti didesnes išmokas tarybos komitetų pirmininkams ir pavaduotojams, yra teisi. Ar pavyks, palauksime ir pamatysime.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.