Johannes Kunze: „Kol Dievas man suteiks jėgų, aš Šakių nepaliksiu...“

kunzeAsta GVILDIENĖ

Gruodžio 20 dieną vykusiame rajono tarybos posėdyje už ilgametę labdaringą veiklą, pagerinusią mūsų rajono sunkiai besiverčiančių šeimų vaikų  ir  vaikų, likusių be tėvų globos, gyvenimą  ir už didžiulį indėlį atstatant Vaikų globos namus Šakių garbės piliečio vardas suteiktas Gotthard Johannes Kunze  iš Vokietijos.

Nuotr. Rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius tarybos posėdžio metu už didelius nuopelnus mūsų kraštui įteikė Vokietijos piliečiui Johannes Kunze Šakių Garbės piliečio vardo apdovanojimą.

Posėdyje dalyvavusio Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupo Mindaugo Sabučio teigimu, Johannes Kunze - tai didžio žmogaus pavyzdys, įrodantis, kaip galima besąlygiškai dalintis, besąlygiškai mylėti, besąlygiškai vykdyti pašaukimą, kurį kiekvienas iš mūsų nuo gimimo gavęs iš paties Viešpaties Dievo. „Man šiek tiek sarmata, kad šis žmogus, gyvenantis daugiau nei už 1200 kilometrų nuo Lietuvos, mūsų žmones myli labiau nei mes mylim, apie juos daugiau žino nei mes žinom ir padarė dėl jų daugiau nei mes padarėm“, - kalbėjo jis.
 
Nuo 1996 metų  Johannes Kunze, savo atostogų sąskaita subūręs geros valios bendraminčius, daugiau kaip 85 kartus su pagalbos misija lankėsi Šakių rajone. Tai vien dėl mūsų rajono žmonių gerovės nuvažiuoti 250 000 kilometrų, paaukotos 15 metų atostogos, dažnai - savaitgaliai ir laisvos valandos po darbo, užmezgant daug naudingų kontaktų Vokietijoje, padėjusių įgyvendinti pagalbos projektus Šakiuose.
Ir šįkart į mūsų rajoną geradaris iš Vokietijos atvyko ne tuščiomis. Praėjusį sekmadienį Vaikų globos namų auklėtiniams ir darbuotojams jis surengė adventinę vakaronę, kurioje nei vienas neliko be dovanos. Su bendražygiais iš Vokietijos, lydimas kunigo Virginijaus Kelerto, jis aplankė 17 sunkiai gyvenančių ir vaikus auginančių rajono šeimų, vienišų senelių, perduodamas  visiems Brunlos parapijos žmonių  su meile paruoštas kalėdines staigmenas. „Kol Dievas man suteiks jėgų, aš Šakių nepaliksiu“, - tvirtino Johannes Kunze, darbuodamasis mūsų krašto labui kartu su savo sūnumis Jonu, Stefanu, Davidu ir  Mathias.

Visus Vokietijos piliečio apsilankymus mūsų krašte lydėjo pasiaukojantis darbas statant Šakių vaikų globos namus, Dienos užimtumo centrą žmonėms su negalia, įrengiant patalpas pilnametystės sulaukusiems Šakių vaikų globos namų auklėtiniams bei anoniminių alkoholikų susirinkimams, atnaujinant ir modernizuojant šildymo sistemą, kainavusią 60 tūkst. litų. Kartu su savo bendraminčiais jis suremontavo ne vienos sunkiai gyvenančios rajono šeimos būstą. Jo iniciatyvos dėka kas metai prieš Šv. Kalėdas dovanų sulaukia Šakių vaikų globos namų globotiniai ir daugiau nei 200 mūsų rajono vaikų iš sunkiai pragyvenančių šeimų.

Johannes Kunze teigimu – tai pirmas toks garbingas apdovanojimas jam įteiktas Lietuvoje, kurio gauti tikrai nesitikėjo. Jam tai buvo didelė staigmena. Šį apdovanojimą savanoris iš Vokietijos priėmė ne tik sau asmeniškai, bet visų, kurie ilgus metus darbavosi kartu su juo, vardu. „Sulaukti dėkingumo ir padarytų darbų pripažinimo visada yra malonu, - sakė jis. – Tačiau ši mano tarnystė buvo ne dėl apdovanojimo. Visa, ką Dievas man leido nuveikti Šakių krašte, mes darėme dėl vaikų dabarties, ateities ir Dievo meilės.“

Johannes Kunze ir savo krašte yra aktyvus Brunlos evangelikų liuteronų parapijos tarybos ir Evangeliškos Bažnyčios Žemės bendruomenės brolijos narys, aktyviai dalyvaujantis vietos politiniame gyvenime. Už pilietiškumą ir savanorišką veiklą jis yra apdovanotas Zwönitz miesto medaliu.

Šakių garbės piliečio vardai už pasiekimus įvairiose srityse iš viso buvo suteikti aštuoniems asmenims, tarp jų ir dviems Vokietijos piliečiams už labdaringą veiklą mūsų rajone. Johannes Kunze – devintasis rajono Garbės pilietis ir trečiasis užsienietis, pelnęs šį vardą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.