Moksleiviai neliko abejingi Maltos ordino savanorių kvietimui

maltosAsta GVILDIENĖ

Jau penktus metus iš eilės į Maltos ordino pagalbos tarnybos organizuojamą gerumo akciją įsitraukia tūkstančiai Lietuvos moksleivių. Šiais metais „Idėjas padėjėjas“ organizavo ir trys mūsų rajono mokyklų bendruomenės. Šakių „Žiburio“ ir Griškabūdžio gimnazijos bei Gelgaudiškio vidurinės mokyklos labdaringuose renginiuose iš viso buvo surinkta ir vienišų senelių globai pervesta 1305,5 Lt.

Nuotr. Griškabūdiečių gerumo akcija buvo vykdoma ir mini koncertais miestelio gatvėse.

Saldusis pirmadienis

Pirmieji į šią labdaros akciją įsijungė Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleiviai, kurie jau antrus metus iš eilės dalyvauja „Idėjų padėjėjų“ konkurse. Gruodžio 5 dieną jie mokykloje surengė „Saldųjį pirmadienį“. Gimnazistai kepė pyragus, sausainius, vaflius, spurgas ir pardavinėjo juos mokyklos bufete bei valgykloje. Ši akcija susilaukė ne tik didelio gimnazijos bendruomenės, bet ir moksleivių tėvų palaikymo.
 
Pasak Šakių „Žiburio“ gimnazijos socialinės pedagogės Ligitos Kajackienės, kiekvienos klasės moksleiviai namuose iškepė  po vieną ar net keletą saldžių kepinių. „Akcijos metu buvo galima įsigyti pačių įvairiausių pyragų su varške, obuoliais, persikais, šokoladinių..., - įspūdžiais dalijosi ji. - Vieno pirmoko mamos iškeptas medaus tortas buvo išpirktas per pirmąsias akcijos minutes.“

L.Kajackienės teigimu, labdaringos akcijos metu buvo surinkta 320 litų, kuriuos ir šiais metais gimnazijos bendruomenė skyrė vienišų senelių globai.  „Praėjusiais metais už mūsų surinktas lėšas buvo paruošti ir vienišiems senyvo amžiaus žmonėms išdalinti maisto paketai“, - džiaugėsi socialinė pedagogė.

Pyragų buvo tiek daug, kad gimnazijos bendruomenė jų nevaliojo nei nupirkti, nei suvalgyti. Likusiais saldžiaisiais kepiniais kitą dieną akcijos organizatoriai vaišino Šakių parapijos globos namų senelius. Kiekvienam jų buvo įteikti pačių moksleivių, dalyvavusių akcijoje „Kalėdinis sveikinimas vienišam žmogui“ sukurti atvirukai.

Sendaikčių turgus

Gruodžio 9 dieną Griškabūdžio gimnazijos moksleiviai, taip pat jau antrąjį kartą dalyvaujantys Maltos ordino savanorių inicijuotoje Gerumo akcijoje ,,Idėjos padėjėjos“, šiais metais ne tik kepė ir gimnazijoje bei miestelio gatvėse pardavinėjo sausainius, bet ir surengė tikrų tikriausią sendaikčių turgų. Beje, jie ne tik siūlė įsigyti pačių rankomis pagamintų skanėstų, bet ir surengė keletą mini koncertų – gitarų skambesys ir jauni balsai miestelio gatvėse paaukoti pritraukė ne vieną gyventoją.

Pasak gimnazijos socialinės pedagogės Auksės Makūnienės, tokios akcijos skatina jaunimą imtis gerų darbų ir aktyviau įsitraukti į savanorystės judėjimą, sprendžiant visuomenės socialines problemas. Miestelio žmonių, mokinių bei jų tėvelių dėka pavyko surinkti net 745 litus ir 50 centų, kurie jau pervesti į Maltos ordino tarnybos sąskaitą. Už gimnazistų uždirbtus ir žmonių suaukotus pinigus vieniši seneliai visus metus gaus ne tik šilto maisto davinius, bet ir pajus juos supančių žmonių rūpestį bei geranoriškumą.

Bukinistų krautuvėlė

Gruodžio 16 dieną Gelgaudiškio vidurinės mokyklos bendruomenė jau antrus metus iš eilės nepamiršo surengti labdaringos akcijos ir dalyvauti „Idėjų padėjėjų“ konkurse. Per pertraukas lietuvių kalbos kabinetas virto Bukinistų krautuvėle.

Pasak mokyklos socialinės pedagogės Renatos Balsevičienės, kadangi besibaigiantys metai buvo paskelbti Knygos metais, tai ir gelgaudiškiečiai atkreipė dėmesį į knygas, jų vertę ir reikšmę kasdieniniame žmonių gyvenime.

Devintokės už itin žemą kainą pardavinėjo iš anksto iš visų mokyklos moksleivių surinktas jau perskaitytas knygas. Visi norintys galėjo įsigyti po vertingą knygą už simbolinę 1-2 litų kainą arba „Keksiukų mugėje“ pasmaguriauti aštuntokių keptų skanumynų: keksiukų, grybukų, skruzdėlynų. Visos surinktos lėšos – 240 litų, skirtos Maltos ordino tarnybos globojamiems vienišiems seneliams paremti.

Džiugu, kad mūsų visuomenėje, o ypač jaunimo tarpe, vis mažiau svetimam skausmui ir bėdoms abejingų žmonių, vis dažniau įsitraukiančių į įvairias savanorystės veiklas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.