Įvairesni vardai suteikiami mergaitėms

vaikasGintarė MARTINAITIENĖ

Išgirdus vieną ar kitą vardą kiekvienam iš mūsų kyla tam tikros asociacijos. Sakoma, kad vardas turi nemažai įtakos žmogaus likimui, tad tėvai dažnai suka galvas, kaip pavadinti savo atžalas. Pažiūrėkime, kokius vardus savo mažyliams 2011-aisiais rinko mūsų rajono gyventojai.

Nuotr. Teigiama, kad vardas atspindi ne tik gerąsias, bet ir blogąsias žmogaus savybes, gebėjimus ar trūkumus.

Nors jau keleri metai rajone populiariausias vardas išlieka tas pats, šiais metais juo pavadintų berniukų skaičius sumušė visus rekordus. Net 17 mažųjų rajono gyventojų pavadinti iš hebrajų kalbos kilusiu Mato vardu. 2010 metais šis vardas buvo suteiktas septyniems berniukams. Tarp populiariausiųjų išlieka ir daugiakilmis Nojaus vardas. Jis praėjusiais metais suteiktas šešiems berniukams. Tiek pat mažųjų pavadinta Dominyko vardu. Tarp įdomesnių, retesnių berniukų vardų galima paminėti Antario, Tajaus, Laurio, Airono, Marko, Dito vardus. Tačiau nepamirštami ir lietuviški vardai. Pavyzdžiui, du berniukai pavadinti Ąžuolo vardu, yra registruotas ir Vytautas. Šakių civilinės metrikacijos skyriaus duomenimis, net keletui rajono gyventojų suteikti ir senoviškesni Jono, Antano, Kosto, Zigmo vardai. Registruoti ir keturi Emilio bei trys Emilijaus vardai. Kaip ir kiekvienais metais, yra registruota jokių sąsajų su lietuvybe neturinčių vardų. Pavyzdžiui, Ashton. Pagal nelietuvišką pavardę galima spėti, kad lietuvaitė ištekėjo už kitataučio ir dėl to buvo parinktas nelietuviškos kilmės ir rašybos vardas.
 
Daugiau įvairiausių variacijų galima pastebėti tarp moteriškų vardų. Čia daugiau ir nelietuviškos rašybos vardų: Erden Ikranur, Konstantinos Odisseas, Sofia, Samantha ir pan. Vardo lyderio, kaip buvo tarp berniukų, nėra. Populiariausias praėjusiais metais buvo lietuvių ugnies deivės Gabijos vardas. Jis suteiktas aštuonioms mergaitėms. 2010 metais populiariausiu Emilijos vardu pernai pavadintos dvi rajono gyventojos, registruotas ir Emilės trumpinys. Po tris keturis kartus sutinkami Liepos, Austėjos, Aistės, Miglės, Gabrielės, Urtės, Ugnės vardai. Tarp įdomesnių ir ne itin dažnai sutinkamų rajone registruoti Karilės, Dilaros, Fatimos, Aisvos, Militos, Deivitos vardai. Nemažai mergaičių pavadinta trumpais vardais: Mėja, Lėja, Tėja, Elzė, Ilzė, Ema, Eva, Aura, Jonė. Ne vienerius metus iš eilės po keletą kartų suteikiami Rūtos, Vakarės, Ievos, Kamilės, Viltės, Smiltės, Ramunės, Mėtos, Vytės vardai.

Specialistai, renkant vardus, rekomenduoja atsižvelgti ne tik į kilmę, reikšmę, bet ir į skambesį, suderinamumą su pavarde ir pan. Teigiama, kad vardas atspindi ne tik gerąsias, bet ir blogąsias žmogaus savybes, gebėjimus ar trūkumus. Visgi niekas kitas, o tik patys tėvai gali nuspręsti, kaip tinkamiausiai pavadinti savo atžalą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.