Ar komisija padės tašką dvidešimtmetį besitęsiančiuose nesutarimuose?

drevininkaitisGintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį trečiadienį specialiai sudaryta komisija apžiūrėjo Striūpų kaime, Šakių seniūnijoje, esantį Juozo ir Janinos Drevininkaičių sklypą, dėl kurio ginčijamasi bene dvidešimtmetį. Ne kartą ši istorija buvo aptarinėjama ir spaudoje, ne kartą buvo aiškinama, kad jau nieko negalima pakeisti, bet vis, kaip sakoma, trukt už vadžių, vėl iš pradžių... Šią savaitę situaciją analizuojanti komisija turės pateikti savo išvadas ir siūlymus.

Nuotr. J. Drevininkaitis (dešinėje) komisijos nariams išsamiai nušvietė nesutarimų peripetijas, kurios tęsiasi apie dvidešimt metų.

Dar praėjusių metų lapkričio viduryje J. ir J. Drevininkaičiai kreipėsi į rajono tarybą su prašymu panaikinti, jų įsitikinimu, neteisėtą 1999 metų spalio 13 dienos tarybos sprendimą, kuriuo buvo patvirtintas individualių namų kvartalo detalusis planas. Tuomet tarybos nariai šakiečius išklausė, bet jokių veiksmų nesiėmė. Tiesa, buvo parodyta, kur būtų senosios sklypo ribos, kurios natūroje „užlipa“ ant kitų sklypų.

Dabar, administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio įsakymu, buvo sudaryta speciali komisija, kuri turės pateikti savo išvadas ir siūlymus. „Šią savaitę rinksimės ir, išnagrinėję J. Drevininkaičio prašymą, pateiksime vienokias ar kitokias išvadas – ar įmanoma atstatyti, ko jis prašo, ar ne. Gal įmanomi kitokie sprendimo variantai. Žiūrėsime, aš negaliu atsakyti už visą komisiją“, - kalbėjo komisijos pirmininkė Jūratė Šneideraitienė.
 
J. ir J. Drevininkaičiai sklype susirinkusiems komisijos nariams pasakojo, kaip 1999 metais rajono taryba patvirtino pakoreguotas detaliojo plano ribas, neatitinkančias senųjų, tvirtintų 1993 metais. Buvo aiškinama, kaip kaimynas „įlindo“ į jų sklypą, nes šis vadovavosi naujuoju, 1999 metų planu, o J. Drevininkaitis – 1993-ųjų. Taip atsitiko, kad tuomet kaimynų ūkiniai pastatai tiesiog per daug priartėjo vienas prie kito. Sutuoktiniai sako, kad sklypas vienoje pusėje neteisėtai „pasuktas“ ir taip jie praranda kelis arus žemės. „Jei taip mažinsime iki galo, tai kokia bus paskutinio sklypo paklaida. Kaip tai negalima atstatyti? Nesąmonė kažkokia“, - kalbėjo J. Drevininkaitienė. Tiesa, šalia esantis sklypas taip pat priklauso būtent jiems.

Geodezinius matavimus atliekančios UAB „Geotakas“ direktorė Virginija Pašiūnienė priminė, kad 1993 metų planas nebuvo tikslus ir matuojant buvo įsivėlusi klaida – natūroje sklypai „užlipo“ vienas ant kito, todėl buvo atlikti kiti matavimai ir pakeistas viso kvartalo detalusis planas. Tarybos ir komisijos nariui Edmundui Rinkevičiui visgi kilo klausimas, kodėl, keičiant ribas, nebuvo derinama su sklypų savininkais, o tik paimta ir pakeista. To atsakyti niekas negalėjo. Be to, J. ir J. Drevininkaičiai buvo įpareigoti komisijos nariams pristatyti paveldėjimo dokumentus, nes sklypas priklausė Janinos motinai Marijai Gruzdaitienei, ir nuosavybės teisė neperregistruota.

„Tai aš net namo negaliu statyti, nes nutiestas drenažas ir pagal dabartinius matavimus jis turėtų atsidurti po namu, tai kur taip matyta“, - kalbėjo J. Drevininkaitis. Jis reikalavo tik vieno - atstatyti senąsias, 1993 metų ribas. Tačiau kaip anksčiau yra minėjusi Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė, tai tiesiog nerealu, nes visi šalia esantys sklypai įteisinti ir tai prieštarautų galiojantiems dokumentams. Pati vedėja į dabar sudarytos komisijos sudėtį neįeina. Dabar komisijai vadovauja J. Šneideraitienė, jai dar priklauso tarybos nariai Kęstutis Smirnovas, Edmundas Rinkevičius, seniūnas Alfonsas Jakas, Architektūros ir urbanistikos skyriaus specialistė Laima Savukaitienė, UAB „Geotakas“ vadovė V. Pašiūnienė, jie praėjusį trečiadienį ir apžiūrinėjo sklypą, aiškinosi esamą situaciją. Nors susitikimo vietoje buvo išsakytos ir vienokios, ir kitokios mintys bei svarstymai, J. ir J. Drevininkaičiai laukia, kokį sprendimą priims komisija. Jau anksčiau J. Drevininkaitis yra minėjęs, kad taip lengvai nepasiduos ir už savo teisybę kovos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.