Pakeisti vamzdžiai kaimynus ir bendrovę įsuko į užburtą ratą

zibutisGintarė MARTINAITIENĖ

Į redakciją kreipėsi Gelgaudiškyje, Suvalkiečių gatvės daugiabutyje gyvenantis Antanas Žibutis, kuris nori, kad name būtų atstatyta, jo nuomone, išbalansuota šildymo sistema. Tačiau pradėjus domėtis išaiškėjo daug niuansų – vieni aiškino, kad darbų eiga buvo derinta su UAB „Šakių šilumos tinklai“, pastarieji – kad niekas nieko nederino, vieni sako, kad mažesnio diametro vamzdis įtakos šilumai neturi, kiti, kad turi, vieniems buvo geriau prieš vamzdžių pakeitimą, kitiems dabar ir taip pasaka be galo...

Nuotr. A. Žibutis tikino norintis, kad būtų atstatyta buvusi sistema ir sudėti ne siauresni, o tokie vamzdžiai, kokie buvo anksčiau. Tačiau kas tai galėtų ir turėtų padaryti, nelabai aišku.

Gelgaudiškyje, Suvalkiečių gatvėje esančiame daugiabutyje, vasarą buvo pakeisti šildymo sistemos vamzdžiai. Kaip aiškino gyventojai, antrame aukšte gyvenanti moteris įsigijo butą ir inicijavo šį reikalą. Virš jos ir pirmame aukšte gyvenanti šeima susirinko parašus ir, kaip tikina, kreipėsi į UAB „Šilumos tinklai“. Gavę teigiamą atsakymą, susipirko medžiagas, susirado meistrą ir pradėjo darbus. Galop visuose trijuose butuose buvo pakeisti šildymo sistemos vamzdžiai į plastmasinius. Atrodo, viskas gerai, nes visų trijų butų gyventojai pasirašė ir sutarė.
 
Prasidėjus šildymo sezonui, pakeisti vamzdžiai pradėjo nepatikti trečiojo aukšto gyventojui A. Žibučiui. Jis pasakojo, kad iš pradžių radiatoriai vos šilo, o dabar susinormalizavo, bet temperatūra nėra tokia, kokia buvo anksčiau ir skirtinguose kambariuose ji nevienoda. „Nenoriu aš su niekuo pyktis, bet tegul atstato buvusią sistemą, nes viską išbalansavo. Be to, vamzdžius sudėjo ne to diametro. Turėjo vamzdžio vidaus skersmuo būti 20 mm, o jie nupirko visą vamzdį tokio skersmens, tad viduje jis siauresnis ir nešyla taip, kaip turėtų. Kai saulė pašviečia, tai dar šilčiau, bet geriau buvo anksčiau “, - aiškino trečiojo aukšto gyventojas.

Prieš pusantros savaitės pas jį buvo atvykusi komisija iš UAB „Šilumos tinklai“ ir konstatavo, kad temperatūra A. Žibučio bute atitinka visas reikiamas normas. „Pravedė plastmasinį vamzdį, bet radiatorius funkcionuoja, viskas ten gerai. Matavome temperatūrą, kuri buvo 20-22 laipsniai šilumos, tad atitinka visus reikalavimus“, - aiškino Šilumos tinklų technikos direktorius Simanas Valaitis. Tiesa, pats buto gyventojas po surašytu aktu tikino nesirašęs, nes nori, kad situaciją ištirtų ne bendrovės, o nepriklausoma komisija. „Tegul atvažiuoja ir išmatuoja, ar tokie vamzdžiai sudėti, ar ne, reikėjo čia keisti, ar ne, ir išvis, kas dėl to kaltas. Gal merui rašyt ar kam, kad čia sudarytų kokią neutralią komisiją“, - mąstė A. Žibutis.

Priešingai nei A. Žibutis, pirmajame aukšte gyvenanti Butkeraičių šeima sako, kad pakeitus vamzdžius sistema ne išsibalansavo, o susinormalizavo. „Anksčiau būdavo po 25 laipsnius šilumos ir reikėdavo atidarytus langus laikyti, o dabar viskas gerai. Juk paskui už tai susimokėti reikėdavo, tai kam šildyti be reikalo“, - kalbėjo Laima Butkeraitienė.

Be to, kaip aiškino kaimynai, antrojo aukšto gyventoja, su kuria mums nepavyko susisiekti, netgi susidėjo naujus ir daug didesnius radiatorius nei buvo iki šiol. Tad ar taip galima ir kas tai turėjo sužiūrėti? Be to, kyla klausimas, kaip ten su tais vamzdžiais. A. Žibutis sako, kad jie siauresni. Tai pripažino ir Šilumos tinklų technikos direktorius S. Valaitis. L. Butkeraitienė tikino, jog vamzdžiai ir jų diametras nesudaro jokios esmės – neva pirko tokius, kokių ir reikėjo. Tačiau įdomiausia, kad bendrovė tikina, jog su jais joks vamzdžių keitimas nebuvo derintas, o gyventojai aiškina, kad viskas buvo suderinta – keitimas, vandens išleidimas iš sistemos ir pan. „Su mumis dėl pakeitimo derinta nebuvo. Be mūsų žinios jie neturėjo teisės kišt pirštų ir vamzdžio diametrą privalėjo išlaikyti“, - teigė S. Valaitis. L. Butkeraitienė kalbėjo, kad tai visiška nesąmonė. „Juk nėra taip, kad kas ką nori, tas tą daro. Ne mes, o antrajame aukšte gyvenanti moteris važinėjo į Šilumos tinklus, derino. Mes, kaip ir A. Žibutis, susirinkome parašus, už savo pinigus pirkom medžiagas, samdėme meistrą, kuris ir atliko darbus“, - pasakojo pirmojo aukšto gyventoja. A. Žibutis taip pat tikino girdėjęs, kad šie niuansai su bendrove buvo suderinti, tik kai išėjo taip, kaip išėjo, niekas nenori prisiimti atsakomybės. Pirmojo aukšto gyventoja teigė nelabai suprantanti, kas šioje situacijoje negerai, nes namo sistema vienvamzdė ir tuo pačiu vamzdžiu karštas vanduo nuteka į trečiąjį aukštą pas A. Žibutį ir sugrįžta atgal. Tuo tarpu S. Valaitis pripažino, kad vamzdžio diametras turi įtakos šilumai. „Niekas nepaneigs, kad vamzdžio diametras turi įtakos. Realiai tai ir yra visa problema, kad vidinis diametras siauresnis nei turėtų būti“, - sakė pašnekovas. Tad ką daryti ir ar reikia kažką daryti? S. Valaitis kalbėjo, kad būtų gerai, jei patys gyventojai sugebėtų šią problemą išsispręsti. Atrodo, kad tai nelabai įmanoma, nes kaimynams, kaip jie tikino, su trečiajame aukšte gyvenančiu pensininku nelabai eina rasti bendrą kalbą. Tuomet, kaip aiškino S. Valaitis, tektų į šį ginčą įsikišti bendrovei. „Jeigu bus konfliktai ir toliau, tai mes, apsitarę su vadovybe, turėsime rašyti raštą ir įpareigoti, kad būtų pakeisti tokio diametro vamzdžiai, kokie buvo iki tol“, - konstatavo bendrovės technikos direktorius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.