Savamokslis kidulietis savaip pažabojo saulės energiją

gustainisGiedrė PLEČKAITYTĖ

Kiekvienais metais sparčiai brangstant kurui, vis dažniau pagalvojama apie atsinaujinančios vėjo ar saulės energijos panaudojimą savo reikmėms. Vienintelės Šakiuose saulės kolektoriais vandeniui šildyti prekiaujančios įmonės „Raisantas“ direktorius Raimundas Stanaitis sako, kad susidomėjimas jais sparčiai auga. Tuo tarpu garbaus amžiaus kidulietis Vitas Gustainis gamtos dovanas pažaboja savo rankomis sukurtais prietaisais.

Nuotr. Kidulietis V. Gustainis savo rankomis sukonstravo saulės kolektorių. Saulėtą dieną šilto vandens užtenka ne tik rankoms ar indams plauti, bet ir nusimaudyti.


Saulės kolektorių pasigamino pats

Didžiąją gyvenimo dalį mieste išgyvenęs, dabar jau 84-erių metų sulaukęs V. Gustainis su žmona į Kidulius atsikraustė bemaž prieš 10 metų. „Žinot, kai 2001 metais pensininkams valdžia neleido dirbti, bėgome iš miesto. Pagalvojau, kad be darbo neišgyvensiu, todėl pasirinkome kaimą“,- sakė V. Gustainis. Net pusę amžiaus metalo apdirbimo specialistu išdirbęs kidulietis negali sėdėti be darbo. Tai, kad pašnekovas iš tiesų yra nagingas ir kūrybingas žmogus, parodo jo sodyboje vienas po kito atsiradę savadarbiai įrenginiai, skirti gyvenimo kokybei gerinti. Apsidairius akys užkliūva už ant butelių pastatytų avilių. Tai, pasak vyriškio, padeda biteles apsaugoti nuo graužikų. Čia ir lietaus vanduo nenueina perniek. Nuo sodyboje esančio garažo stogo nubėgantis lietaus vanduo specialiais V. Gustainio sukonstruotais vamzdeliais nuteka tiesiai į šiltnamyje įrengtą vandens talpyklą.
 
Tačiau labiausiai sužavėjo savadarbis saulės kolektorius. „Eina pasukinėti šį saulės kolektorių, žmona jį vis sukinėja. Ale joks čia išradimas“,- kuklindamasis kalbėjo vyriškis. Idėja susikonstruoti saulės kolektorių jam kilo iš neturėjimo ką veikti ir noro vasarą turėti karšto vandens nekūrenant krosnies. „Žinot, jau kai nieko daugiau nesugalvojau, tai ėmiausi šio darbo“,- pridūrė kidulietis. Visą prietaiso gamybos procesą vyriškis apmąstė pats be jokio interneto, iš kurio šiais laikais taip madinga semtis žinių. Kaip jis pasakojo, saulės kolektorių pasigaminti gali bene kiekvienas, tik reikia noro. „Pažįstamas kambaryje keitė radiatorius ir man atidavė. Aš juos įkonstravau į specialiai pagamintą juodai nudažytą dėžę, dengtą stiklu. Radiatoriuose esantis vanduo įšyla ir eina aukštyn. Elektros visai nenaudoju“,- pasakojo V. Gustainis. Beje, karšto vandens atsiranda tik skaisčiai šviečiant saulei, kurios, vyriškio tikinimu, šiam dalykui Lietuvoje esti per mažai. Tačiau saulės energija įšildyto vandens tikrai užtenka rankoms ir indams suplauti.

Susidomėjimas saulės kolektoriais didėja

Besidomėdamas naujovėmis, tik pernai R. Stanaičio vadovaujama įmonė „Raisantas“ pradėjo Šakiuose prekiauti saulės kolektoriais vandeniui šildyti. Šią naujovę šakiečiams siūlantis verslininkas pirmiausia tai išbandė savo namuose, kad klientams galėtų pasiūlyti išties išbandytą prekę. Pastebima, jog susidomėjimas saulės kolektoriais sparčiai auga ir Šakiuose. „Žinoma, saulės kolektorių sezonas prasideda pavasarį, kai baigiasi individualių namų kūrenimas. Kaip žinia, pas mus dažniausiai namai kūrenami kietuoju kuru ir tuo pačiu šildomas vanduo. Vasarą vanduo šildomas elektra, o ji juk dabar labai brangi. Pavyzdžiui, keturių asmenų šeimai vandens pašildymas elektra per mėnesį atsieina apie 200 litų“,- sakė R. Stanaitis.

Elementari vandeniui šildyti skirta sistema su saulės kolektoriumi, darbu, medžiagomis kainuoja apie tris – keturis tūkst. litų. Prietaiso galingumas parenkamas atsižvelgiant į namo gyventojų skaičių ir tai, kiek vidutiškai šeima sunaudoja vandens. Saulėtą dieną įšildyto vandens užtenka net trims dienoms. „Galimybe įsigyti kolektorius domisi ūkininkai, turintys pieno ūkius. Kaip žinia, tokiuose ūkiuose sunaudojama labai daug karšto vandens. Todėl jį šildyti elektra labai brangu. Norime paimti duomenis, kiek ūkis sunaudoja elektros energijos. Paskui įdiegsime saulės kolektorius ir matysime, kiek bus sutaupoma“,- kalbėjo R. Stanaitis, pridurdamas, jog saulės kolektorių, kuris puikiai veikia šiltuoju metų laiku, ypač naudinga įsigyti tuo atveju, jeigu yra sunaudojama daug karšto vandens.

Daugiausiai šia naujove domisi individualių namų savininkai. Butuose irgi įmanoma tai padaryti, tačiau reikalinga vieningas bendrijos noras ir apsisprendimas. „Vakarų Europos šalyse už atsinaujinančios energetikos šaltinių įrengimą pusę sumos padengia vyriausybė. Deja, Lietuvoje to nėra. Aišku, dėl to pas mus pailgėja prietaiso atsiperkamumas ir, tikriausiai, tai truputį pristabdo lietuvius“,- sakė R. Stanaitis.

Verslininkas patikino, jog, smagiausia vandeniui šildyti naudojant saulės energiją, kad esi nuo nieko nepriklausomas ir niekam nereikia mokėti už nuolat brangstančią elektrą ar kitą kurą. Yra kita žmonių dalis, kuri tuo domisi tik dėl noro prisidėti prie gamtos saugojimo. „Neabejoju, kad netolimoje ateityje tai labai išpopuliarės“,- pridūrė verslininkas, tvirtindamas, kad tokie įrenginiai turėtų tarnauti maždaug apie 15 metų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.