Kaip puošiasi rajono seniūnijos?

gelesAsta GVILDIENĖ

Atėjus pavasariui ir miestams bei kaimams pasipuošus medžių žaluma, norisi matyti kuo daugiau žydinčių gėlių. Kas patys augina, kas turguose perka, bet daigelis po daigelio namų aplinkai papuošti neša, kad galėtų patys pasidžiaugti ir kitus pradžiuginti jų žydėjimu. Iš tiesų, gėlės – tai viena iš paslapčių, sukuriančių savotišką nuotaiką. Kaip tą nuotaiką savo valdose sekasi kurti rajono seniūnams? Kiek šiandien kainuoja žydinčių gėlių grožis?

„Padovanok gėlę savo miestui“

Akciją „Padovanok gėlę savo miestui“ gelgaudiškiečiai pirmą kartą šiais metais vykdė Stasiuko mugės metu, tuo tarpu daugelyje kitų  miestų ji per keletą metų  jau tapo tradicija. Naujam gyvenimui kylantys dvaro rūmai prašosi ir jų aplinkos atnaujinimo, suteikiančio gerų emocijų. Žmonės buvo kviečiami miestelio ir rūmų gėlynams dovanoti daugiametes ir vienmetes gėles, tinkamas ir sodinti, ir su vazonėliais kabinti. Pasak Gelgaudiškio seniūno Vinco Dabravolskio, nedaug gyventojų atsiliepė į šią akciją – buvo atneštos gal tik septynios vazoninės gėlės, tačiau džiugu, kad žmonės sureagavo. Šią akciją dar galima ir pratęsti, o daugiametes gėles galima sodinti iki pat rudens šalnų. Reikėtų paminėti, kad viena gelgaudiškietė – didelė gėlių mylėtoja Ramutė Banaitienė akcijos metu įteikė visą sąrašą daugiamečių gėlių ir dekoratyvinių augalų, tarp kurių platanų ir ginkmedžių sodinukai, kuriuos ji dovanoja miestelio papuošimui.
 
Gėlių užsiaugina ir patys 

Lukšių seniūnas Vidas Cikana kalbėjo, kad gėles sodinti žada jau kitą savaitę – didelė tikimybė, kad daugiau šalnų nebus ir gėlės nenušals. „Galima sakyti, kad akcija „Padovanok savo miestui gėlę“ Lukšiuose ir nepaskelbta vyksta, - tikino seniūnas. – Moterų klubas kasmet atneša gėlių miestelio papuošimui. Aš dėkingas visiems lukšiečiams už supratingumą ir gerą širdį dovanojant grožį sau ir kitiems.“ Pasak V.Cikanos, dalį vasarinių gėlių jie nusiperka, taip pat paremia ir savivaldybė, tačiau jų neužtenka, todėl jau keletą metų seniūno iniciatyva Zyplių dvaro patalpose yra įrengta patalpa daigų auginimui. Tad dalį gėlių jie užsiaugina patys. Tokiu pavyzdžiu pasekė ir V.Dabravolskis. Jis savo šiltnamyje augina gvazdikėlius, žydinčius iki rudens šalnų, kuriais žada apsodinti naujai įrengtus gėlynus, tikėdamasis, kad jų neištiks toks pat likimas kaip liepaičių, kurias prieš keletą metų išlaužė vandalai. Plokščių seniūnė Laimutė Miliūnienė pasakojo, kad seniūnijos darbuotojos kasmet užaugina liepsnelių, tačiau jos planuose pasodinti daugiau dekoratyvinių augalų, kurie nereikalauja tiek priežiūros, kiek gėlės.

Pasinaudos savanorystės idėja

Kredito unija Zanavykų bankelis šiemet nusprendė paremti savanorystę propaguojančias bendruomenes ir  finansiškai padėti įgyvendinti savanoriškos veiklos idėjas, paskelbdama programą „Zanavykai - zanavykų kraštui“. Vienam projektui pagal programą skiriama iki 300 litų. Lekėčių seniūnas Valdas Tadas Laukaitis džiaugėsi, kad seniūnija papuolė į gavėjų sąrašą ir šiemet gėlynus papuoš įgyvendindami projektą. Jo manymu, akcija „Padovanok gėlę savo miestui“ yra reikalinga. Smagu, kai patys gyventojai savo miestelyje padeda sukurti jaukią atmosferą. Jis dėkingas vietiniams gėlių augintojams, kurie padovanoja neišparduotus gėlių daigus gėlynų papuošimui.

Šakiai  pražys gėlėmis

Šakių seniūno Alfonso Jako teigimu, ateinančią savaitę miestas pražys gėlėmis – pirmiausiai bus apsodinti gėlynai, vėliau į stulpus sukabinti vazonėliai. Prie seniūnijos, savivaldybės ir prie V.Kudirkos paminklo kaip ir kasmet, miestas pasipuoš gražiomis, įspūdingomis gėlių piramidėmis. A.Jakas svajoja gražiai sutvarkyti ir miesto skverą, kuris turėtų tapti vizitine kortele su daugybe gėlių ir laikrodžiu. „Miestelėnų gėlių neprašau, tačiau niekas pats ir nepasiūlo, - tikino miesto papuošimui pinigų negailintis seniūnas. - Džiaugiuosi, kad žmonės darbštūs ir patys savo kiemus gražiai susitvarko, įmonės teritorijas gėlėmis apsisodina. Manau, kad ir šiais metais Šakiai žydės. Ir dar gražiau negu praėjusiais metais.“

Ne tik gėlės puošia

Po 200 – 300 litų vasarinių gėlių pirkimui išleidžia Griškabūdžio, Barzdų, Kidulių  ir Plokščių seniūnijos. Jos taip pat planuoja kitą savaitę pasipuošti gėlėmis. Pasak Griškabūdžio seniūno Sauliaus Naumavičiaus, šalnoms nepasibaigus, neverta gėlių į lauką išnešti – vienais metais teko antrąkart persodinti, nes šalna visas nukando.  Sudargo seniūnė Rita Grigaitienė pinigų gėlėms negaili – kiekvienais metais išleidžia po 500 – 700 litų ir džiaugiasi žydinčiu miesteliu. Priešingai nei ji, Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas tvirtino, kad gėlių miestelio papuošimui visai neperka. Pasak jo, galbūt, kai bus įrengtas poilsio parkas, bus galima pamąstyti apie kokį gėlynėlį, o apie vazonėlių prie palangių pritvirtinimą jis visai nepagalvojo. „Ne tik gėlės miestelį puošia, bet ir gražiai nupjauta žolė, apkarpyti krūmai, - tvirtino seniūnas. – Neturim tokių teritorijų, kurias galėtume išpuošti gėlėmis.“ Šiai jo nuomonei pritarė ir Slavikų bei Žvirgždaičių seniūnai, tik minimaliai savo seniūnijas gražinantys vasarinėmis gėlėmis, kurioms skiria maždaug iki 100 litų. Kudirkos Naumiesčio seniūnas Vincas Alfredas Puida džiaugiasi žmonių iniciatyva sutvarkyti miestelį ir tik savivaldybės dėka gėlėmis apsisodina, tačiau svarsto, ar nevertėtų pataupyti ir dekoratyvinių medelių įsigijimui, kuriems nereikia skirti tiek dėmesio, kiek gėlėms.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.