Garsiųjų šaltinių vanduo – tinkamas gerti

Šį pavasarį rajono atsakingos institucijos ėmėsi iniciatyvos tikrinti rajone esančių vandens šaltinių geriamojo vandens kokybę. Buvo patikrinti trys garsiausieji šaltiniai bei kelių seniūnijų vandentiekių tiekiamas vanduo.

Šakių visuomenės sveikatos biuras inicijavo Lekėčių, Plokščių, Gelgaudiškio šaltinių vandens kokybės patikrinimo. Iš paimtų šaltinių vandens mėginių buvo atlikti bakteriologiniai ir cheminiai tyrimai. Atliekant mikrobiologinį tyrimą buvo tiriamos žarninės lazdelės, enterokokai, kurių šaltinių vandenyse nerasta. Tai reiškia, jog prie atvirų šaltinių neatliekami gamtiniai reikalai. Cheminio tyrimo metu buvo tiriami vandenyje esantys nitratai, nitritai, permanganatai. Pasak biuro direktoriaus Viktoro Lebedžinsko, visų trijų šaltinių vandens tyrimo rezultatai atitiko normos reikalavimus. Nitritų leistina norma yra iki 5 mg/l, tai Gelgaudiškio ir Lekėčių šaltiniuose jų yra mažiau nei 0,005 mg/l, o Plokščiuose – 0,019 mg/l. Nitratų kiekis vandenyje gali siekti iki 50 mg/ l. Lekėčiuose nustatyta 0,19 mg/l, Gelgaudiškyje – 1,27 mg/l, Plokščiuose – 11 mg/l. Pagal dabartines normas permanganato leidžiamas kiekis gali būti 5,2 mg/l. Taigi Lekėčių šaltinyje šios medžiagos nustatyta mažiau nei 0,5 mg/l, tai reiškia 50 kartų mažiau nei leistina. Gelgaudiškio šaltinyje nustatyta 3,6 mg/l, Plokščių – 3,79 mg/l. Pasak direktoriaus iš to galima spręsti, kad  šalia Šventaduobės šaltinio yra vieta, per kurią patenka trąšos. Taigi galima drąsiai teigti, jog geriausias vanduo yra Lekėčių Didžiajame šaltinyje. Šakių visuomenės sveikatos biurui vieno šaltinio vandens tyrimai atsiėjo apie šimtą litų. Direktorius patikino, kad šiomis dienomis Šakių miškų urėdijai  bus pateiktas užklausimas, ar dar rajone esama kokių nors nežinomų šaltinių, kuriuos taip pat norima ištirti.  

Marijampolės apskrities aplinkos apsaugos Šakių rajono agentūros specialistai kartu su Šakių valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba balandžio, gegužės mėnesiais vykdė vandenviečių, esančių Kidulių, Slavikų, Plokščių ir Gelgaudiškio seniūnijose, patikrinimus. Pranešama, jog patikrinimų metu šiurkščių pažeidimų nenustatyta. Kai kurių vandenviečių naudotojai įpareigoti parengti priemonių planus trūkumams pašalinti. Bendri patikrinimai bus atliekami ir kitose seniūnijose.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.