Pelyjantis ir skilinėjantis namas neduoda ramybės gyventojams

taujinskasGintarė MARTINAITIENĖ

Šakiuose, Kęstučio gatvėje, esantis 24 socialinių butų namas duris atvėrė praėjusių metų vasarį. Dabar dalis namo gyventojų stveriasi už galvų ir nebežino, kur kreiptis bei ką daryti, nes daugelyje butų įsimetęs pelėsis, pelyja ne tik kampai, bet ir baldai, skilinėja sienos. Savivaldybės administracija tikina, kad pirmiausiai reikia tinkamai eksploatuoti patalpas. Situacijai išsiaiškinti bus sudaryta speciali komisija. Be to, problemų name yra ir daugiau.

Nuotr. Namo komendantas L. Taujinskas rodė, kaip drėgmės surinkėjas, turėjęs tarnauti bent porą mėnesių, persipildė per porą savaičių. Pasak vyriškio, name yra didžiulis drėgmės perteklius.

Pragręžus lubas – bliūdas vandens

Nors daugelio butų gyventojai čia įsikūrę daugiau nei prieš metus, visi vieningai tvirtina, kad pirmieji statybos defektai pradėjo ryškėti jau po savaitės ar mėnesio. „Aš atsikėliau pernai gegužę. Po kokios savaitės pradėjo trūkinėti sienos, po mėnesio atsirado ir pelėsis“, - pasakojo trečiame namo aukšte gyvenanti Danguolė Užgrindytė. Ketvirtojo aukšto gyventojai aiškino tą patį. Nereikia ir pasakoti. Užsukus į butus į akis krinta sienose esantys įtrūkimai, plyšiukai, pripeliję kampai, kai kur net besilupantys dažai, jau nekalbant apie pelėsį. Jo nereikia ir matyti, nes kai kur jo kvapas nustelbia viską. Tiesa, negalima nepajusti ir tvankumo bei drėgmės. Kai kur pasijunti lyg šiltnamyje. Pasak namo komendanto Laimo Taujinsko, kai kuriems gyventojams jau pelyja ir baldai, spintose esantys rūbai, o traškėjimus, kai skyla sienos, galima net girdėti. Sienų valymai įvairiomis priemonėmis taip pat ne išeitis, nes po savaitės ar dviejų tas pats. „Meistrai, statydami montuojamą spintą turėjo lubose pragręžti, tai bliūdas vandens išbėgo. Paskui visuose kampuose pragręžiau, kur pelyja, visur vanduo. Čia didžiulis drėgmės perteklius. Kiek žinau, kai ruošė namo vidų, stogas dar nebuvo uždengtas, prisigėrė vandens ir dabar taip yra“, - pasakojo L. Taujinskas. Pasak jo, jam buvo pasiūlyta įsigyti drėgmės surinkėjus, tačiau aparatas, turintis tarnauti bent porą mėnesių, persipildė per porą savaičių.
 
Nežino, kur kreiptis

Namo komendantas sako jau nežinantis, kur kreiptis, svarsto ir televiziją kviestis. „Kiek raštų rašiau, kiek į seniūniją ėjau ir nieko. Tuos prašymus sulanksto kaip krepšinio kamuolius ir į šiukšliadėžę išmeta. Seniūnas išvis nė karto nebuvo, nepasiteiravo, kaip sekasi. Įleido čia mus, atsikratė bėdų ir atsiribojo. Bet jeigu kas blogai, tai iškart skambina, kas čia pas mus darosi. Ūkio skyrius (vedėjas Kęstutis Kuncaitis – red.) išvis tik pasišaipo atvažiavęs ir tiek. Pasiūlė penkis metus vėdinti patalpas“, - guodėsi L. Taujinskas. Jis sako girdėjęs paaiškinimus, kad neva gyventojai nemoka naudotis būstu, nevėdina, nešildo. Aišku, prie kiekvieno nestovėsi, sako jis, bet tikino, kad patalpos nuolat vėdinamos, šildomos. „Jiems lengviausia paaiškinti, kad blogai naudojame, bet kokia čia ventiliacija, juokinga“, - kalbėjo pašnekovas. Visgi viena iš kalbintų gyventojų pripažino, kad žiemą beveik nešildė. „Beveik užsukam, nes kai tik atsuki, iškart langai rasoja, viskas pelyja, lašiukai vandens darosi“, - pasakojo D. Užgrindytė.

Aiškinsis komisija

Nerasdamas bendros kalbos su seniūnija, komendantas kreipėsi ir į tarybos narius Ireną Haase ir Kęstutį Gudelevičių, kurie jau apžiūrėjo Kęstučio gatvėje esantį daugiabutį namą. „Nereikia nei specialistų, nei ekspertų, nes nekokybiškai atlikti darbai yra akivaizdūs. Noriu, kad Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis atsakytų, kada bus suorganizuotas susitikimas su rangovais, nes praktiškai visuose butuose tas pats“, - tarybos posėdžio metu sakė I. Haase, rankose laikydama šūsnį gyventojų prašymų, skundų, pareiškimų. Rajono meras Juozas Bertašius jau posėdžio metu administracijos direktoriui Juozui Puodžiukaičiui liepė sudaryti specialią ir kvalifikuotą komisiją, kuri išsiaiškintų esamą situaciją. „Jei nevėdina, neteisingai eksploatuoja, tai tas pelėsis ir yra, nors įtrūkimų, manau, neturėtų būti. Visgi tai reikia įvertinti vietoje ir paskui ieškoti, kas kaltas, o kas ne. Defektai turi būti ištaisyti“, - tikino rajono vadovas. K. Gudelevičius ragino „neužsiciklinti“ tik ant pelėsio ir vėdinimo, nes tvinsta rūsiai, skyla sienos. „Kai palyja, tai kad įeitum į rūsį čebatų reikia. Kreipėmės ir dėl to, bet niekas nereaguoja. Baisu ir ten“, - teigė namo komendantas.

Taupo šilumą?

Ūkio skyriaus vedėjas K. Kuncaitis posėdžio metu aiškino: „Laiptinėse, kur gyvena kultūringi ir atsakingi žmonės, pelėsio nėra. Tie butai, kurie apleisti, gyventojai taupo šilumą ir nenori mokėti, tai yra ir pelėsis. Jei pas žmones užklijuota ventiliacija, tai kaip gali nebūti pelėsio, juk drėgmei nėra kur dėtis“, - aiškino vedėjas. Jis sakė sargų prie gyventojų nestatysiantis ir nežiūrėsiantis, kas gerai naudojasi, o kas ne. Sienų skilimas, pasak jo, natūralus procesas, nes pastatas tiesiog „sėda“, dar papildomai apkraunamas baldais, atsiranda svyravimai ir skilinėja. K. Kuncaitis tikino, kad pirmiausiai reikia užsiimti tų žmonių auklėjimu ir teisingo požiūrio formavimu.

Ūkio komiteto pirmininkas ir UAB „Šakių šilumos tinklai“ abonentinės tarnybos vadovas Henrikas Zaremba ragino atsižvelgti į tai, kad šis namas yra vienintelis Šakiuose, kur šildymą gali reguliuoti patys gyventojai. „Namas sunaudoja 2-3 kartus mažiau šilumos energijos nei kiti. Yra butų, kurie išvis beveik nešildomi, tai taip pat reikia žiūrėti, į tai atsižvelgti“, - sakė tarybos narys.

Neišspręstas saugumo klausimas

Visgi problema ne tik pelėsis ir skilinėjančios sienos, bet ir saugumo klausimas. Tarybos narys K. Gudelevičius Ūkio komitete dėstė, kaip nesaugiai gyvena šio namo vaikai, dažniausiai į gatvę paskui kamuolį išlekiantys net neapsidairę. „Nejaugi sunku nuo gatvės pusės užtverti tvorą? Kai atsitiks nelaimė ir palįs po ratais, kaltų ieškoti bus vėlu“, - teigė K. Gudelevičius. Namo administratorius L. Taujinskas sakė taip pat rinkęs parašus ir kėlęs šį klausimą. Be to, buvo derinama ir dėl specialių ženklų bei pėsčiųjų perėjos įrengimo. „Seniūnijoje pasijuokė, kad noriu perėjos, jog galėčiau į degalinę alaus nueiti nusipirkti, bet juk čia gyvena apie 30 vaikų. Nėra jokio įspėjamojo ženklo, kad čia gyvenamasis namas, o greičio tikrai niekas nežiūri“, - pasakojo namo gyventojas. Visgi, kaip jis aiškino, buvo pažadėta įrengti ženklus, o rajono valdžia tikino, kad tvoros užtvėrimas taip pat ne problema ir artimiausiu metu šį klausimą pažadėjo išspręsti. Meras mąstė, ar šie dalykai neturėjo būti padaryti iš karto, kai buvo statomas namas. Gyventojai sako girdėję kalbas, kad čia turėjo būti ne tik tvora, bet ir vaikų žaidimų aikštelė. „Vaikams nėra ką veikti. Auga ant asfalto“, - guodėsi namo gyventoja Jurgita Murauskienė. K. Gudelevičius stebėjosi, kad namas teturi vieną smėlio dėžę ir daugiau nieko, kai čia tiek vaikų gyvena. „Darė projektą, tai galėjo numatyti. Juk žinojo, kad ne pensininkai gyvens. Gal ne laikas šunis lakint, kai reikia medžioti. Anksčiau gal reikėjo žiūrėti. Be to, vaikai gali nueiti į netoliese esančią „Audros“ aikštelę. Ji ir uždara, ir saugi“, - kalbėjo Šakių seniūnas Alfonsas Jakas, išreiškęs mintį, kad užtvėrus tvorą, vaikų vis vien neužtversi.

Butai nuomojami?

Pasak A. Jako, pirmiausiai dėmesį reiktų kreiptį į tai, kad žmonės be galo susipriešinę tarpusavyje, konfliktuoja, vieni kitus skundžia. To neneigė ir gyventojai. Tačiau, pasak jų, tokie butai name tik du, o kiti sutaria draugiškai. „Tai čia dvi moteriškės išskirtinės, melagingai ir policiją kviečia, jau ir teismams perduota. Policija situaciją irgi žino ir tas moteriškes gerai žino. Tiesiog jos bando įkast ir tiek“, - pasakojo namo komendantas. Pasak jo, kiek gali ir sugeba, tiek gyventojai ir tvarkosi. Nė vieno aplankyto buto gyventojas sąlygomis nesiskundė. Tik guodėsi, kad nekokybiškai atlikti darbai, o į garantinį laikotarpį niekas nenori atsižvelgti. „Tai ir pikta, nes garantinis laikotarpis dar yra. Negalima taip palikt. Paskui patys žiūrėsime. Jau dabar kalbėjome su gyventojais, tarėmės ir galvojame rinktis iš anksto pinigėlius, kad paskui, kur ką reikės, turėtume už ką tvarkytis“, - mintimis dalijosi L. Taujinskas. Jis bando išsiaiškinti ir dar vieną „negerumą“, nes vis garsiau kalbama, kad viename iš butų gyvena nuomininkas. Tai girdėjęs ir tarybos narys K. Gudelevičius, nors pagal reikalavimus nuomoti butų negalima. „Vyrukas toks gyvena, bet nežinau, ar įleistas, ar ne. Pats nepasisako, o seniūnija tyli“, - mintimis dalijosi pašnekovas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.