Savivaldybių rezervo lėšų naudojimui – įstatymo apynasris

puodziukaitis2Gintarė MARTINAITIENĖ

Prieš porą savaičių Seimas patikslino nuostatą dėl savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo lėšų naudojimo. Seimūnai aiškina, kad iš įstatymo išbraukdami vieną iš nuostatų užkirs kelią savivaldybėms švaistyti mokesčių mokėtojų pinigus. Šakių rajono savivaldybės administracija tokias pataisas vertina skeptiškai.

Nuotr. J. Puodžiukaitis nemano, jog reikia riboti, kam turi būti naudojami rezervo lėšų pinigai, nes mūsų savivaldybėje, pasak administracijos, jie visada naudojami tik ten, kur reikia.

Kitoms reikmėms - ne

Pagal priimtą pataisą savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo lėšos galės būti naudojamos tik ekstremaliosioms situacijoms ir (arba) ekstremaliesiems įvykiams likviduoti, jų padariniams šalinti ir padarytiems nuostoliams iš dalies apmokėti savivaldybių tarybų nustatyta tvarka. Iš įstatymo išbraukta nuostata, kad rezervo lėšos gali būti naudojamos „kitoms reikmėms pagal savivaldybių tarybų nustatytas taisykles“. Ši nuostata, anot pataisos iniciatorių, gali būti interpretuojama įvairiai ir panaudojama asmeniniais tikslais ar ne tam, kam iš tikrųjų reikia. Kai kurie Seimo nariai mano, kad prisidengiant administracijos rezervu savivaldybėse lengva ranka švaistomi mokesčių mokėtojų pinigai.
 
Galių atėmimas

Dabar galiojančios Biudžeto sandaros įstatymo nuostatos numato, kad savivaldybės gali sudaryti savivaldybės administracijos direktoriaus rezervą, kuris turi būti ne didesnis kaip 1 proc. patvirtintų savivaldybės biudžeto asignavimų sumos. Pasak Šakių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio, mūsų rajone fondo dydis siekia apie 200 tūkst. litų. Tiek jis, tiek rajono meras Juozas Bertašius tikino, kad rajone šios lėšos visuomet naudojamos apgalvotai ir motyvuotai. „Kažkokia nesąmonė. Tai gal nei tarybos, nei nieko nereikia. Tai bet kokių galių iš savivaldybės atėmimas. Jei priiminėjami tokie sprendimai, gal išvis reikėtų spręsti, ar reikalinga savivalda“, - įstatymo pataisą vertino meras. J. Puodžiukaitis situacijos nedramatizuoja ir sako, kad „bus matyt, kaip čia dar bus“.

Būtų triukšmas

Administracijos direktorius atkreipė dėmesį, kad biudžetas yra programinis ir tiksliai suplanuoti lėšas, kurių reikės per metus, tiesiog neįmanoma. Kaip ir neįmanoma numatyti tam tikrų gedimų. Pasak J. Puodžiukaičio, ir dabar reikės fondo lėšų Lekėčių ir Kriūkų vidurinių mokyklų šildymui tvarkyti, nes sugedo šildymo katilai. „Rezervo lėšos naudojamos tik neatidėliotiniems darbams. Juk reikia greitai spręsti tokius atvejus. Spręsti galime tada, kai turime iš ko. Pavyzdžiui, pernai Barzduose vandens gręžinio klausimas ar šildymo aprūpinimas Griškabūdžio gimnazijoje, kai trūko vamzdžiai. Juk nepaliksi mokyklų be šildymo ar gyventojų be vandens. Jei to neitų padaryti, būtų didelis triukšmas“, - mintimis dalijosi rajono vadovas.

Jeigu Prezidentė pasirašys, pakoreguotas įstatymas įsigalios nuo 2013 m. sausio 1 dienos. Įsigaliojimo data nustatyta atsižvelgiant į tai, kad savivaldybių tarybos jau yra patvirtinusios šių metų savivaldybių biudžetus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.