Akies taiklumą išbandę šauliai taikiniu pasirinko mišrūną taksą

suo_aukaGiedrė PLEČKAITYTĖ

Dar kartą pašiurpino žiauraus elgesio su gyvūnais atvejis. Neseniai Lukšių miestelyje apsigyvenusi jauna Ignės ir Andriaus Valevičių šeima liepos 2 dieną liko priblokšta, išvydusi iš eilinio pasivaikščiojimo namo sugrįžusį kulkomis suvarpytą, iš skausmo inkščiantį augintinį.

Nuotr. Lukšiuose gyvenančios jaunos šeimos vienerių metų augintinis Čikis iš pasivaikščiojimo grįžo sužalotas kulkomis.

Namo grįžo suvarpytas kulkomis

Tik prieš dvejus metus į Lukšius atsikėlusi I. ir A. Valevičių šeima, auginanti du mažamečius vaikučius, tikriausiai niekada nebūtų pagalvojusi, kad vieną dieną jų kambarinis šunelis vardu Čikis namo grįš lyg iš karo. „Pirmadienio priešpietę su vaikais išėjome į lauką, pasileidome ir kambaryje auginamą šunelį. Jis, kaip visuomet, gamtinių reikalų atlikti pasileido į už kluono esančius laukus. Praėjo valanda gal pusantros, pasigedome negrįžtančio Čikio“, - liepos antrosios dienos aplinkybes pasakojo šuns šeimininkė I. Valevičienė. Taip besidairydama šuns, jį šeima rado sodybos pakraštyje, šalia stovėjusio traktoriaus. Pasak šeimininkės, sužalotas Čikis pievoje gulėjo inkšdamas iš skausmo. „Bejėgį šunį pamatę vaikai verkė kruvinomis ašaromis. Ypač vyresnioji  jautriai tai išgyveno“,- pasakojo moteris, neįsivaizduojanti tokio žmonių žiaurumo.
 
Neteko akies

Sužalotą Čikį šeimininkai nedelsiant nuvežė į smulkių gyvūnų kliniką „Veterinarijos pagalba“. Veterinarijos gydytojas Gintautas Šeškas patvirtino, jog šuo buvo suvarpytas pneumatinio šautuvo kulkomis. Iš gyvūno kūno reikėjo išimti kulką, kitoms šautinėms žaizdoms  padarytas medicininis valymas. Šiurpiausia tai, kad keturkojui buvo pataikyta tiesiai į kairę akį. Todėl šuo viena akimi liko aklas. Gydytojo tikinimu, gan dažnas reiškinys, kai rajone apšaudomi gyvūnai. Į gyvūnų kliniką dažnai atvežami gydyti vadinamuoju orininiu šautuvu sužaloti šunys ir katės.  

Šaudė į pririštą gyvūną?

Vienerių metų takso mišrūnas buvo suvarpytas įtartinai šalia viena kitos į kūną įstrigusiomis kulkomis. Medžiotojų teigimu, paprastai šaudant iš pneumatinio šautuvo, kultos turėtų skrieti po vieną ir vargiai ar būtų įmanoma taip suvarpyti gyvūną. „Kaip galėjo būti, kad šoviniai įstrigo vienas arti kito. Šitoks šovimo būdas galimas tiktai tuomet, kai šaudoma iš užtaiso - tokiais šratais šaudo medžiotojai. Įtariama, kad gali būti kažkas perdirbto. Negali būti, kad šuo lauks, kol jį sušaudys penkis kartus. Galbūt pririšę į gyvūną šaudė. Arba jį pririšo ir šaudė, arba perdirbtas šautuvas, kuris pripiltas šovinių“, - svarstė medžiotojas Petras.

Šakių rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo skyriaus vyresnysis tyrėjas Vytautas Bacevičius tvirtino, kad apie įvykį negali pasakyti nieko naujo. „Jeigu šuo lakstė po svetimą kiemą ir galbūt buvo agresyvus, tai, žinot, visko galėjo būti, kad ir šaudė“, - situaciją vertino V. Bacevičius. Jau metus laiko I. ir A. Valevičių šeimoje auginamas šunelis lig šiol nėra sukėlęs jokių rūpesčių. Pasak šeimininkės, draugiškas, vaikus mylintis augintinis tikrai negalėjo kam nors šiepti dantų ar bandyti kąsti.
Tad, apskritai kada galima naudoti pneumatinį šautuvą? „Iki šiol nereikėjo nei leidimo tokį šautuvą pirkti, nei jį registruoti. Jeigu į Lenkiją nuvažiuoji – tai turguje jų gali rasti kiek tik nori“, - teigė pareigūnas, pridurdamas, jog dėl šių ginklų nevykdoma griežta kontrolė. Be to, pasak pareigūno, tai reti atvejai, kai į rajono policiją kreipiamasi dėl gyvūno sužalojimų. Tačiau paaiškėjus šaudytojui, jam būtų pritaikytas žiauraus elgesio su gyvūnais straipsnis, kuris numato viešuosius darbus, baudą arba asmens areštą iki vienerių metų. Beje, apie įvykį policijai pranešusi šeima nesitiki, kad bus kas nors išsiaiškinta. „Patys bandėme aiškintis, bet ką čia išsiaiškinsi, patys neseniai čia atsikraustę. Turime tik įtarimų, kas taip galėjo pasielgti, tačiau nenoriu viešai apie tai kalbėti“,- kalbėjo I. Valevičienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.