Šakiai džiaugiasi naujomis bažnyčių prieigomis

laiptaiGiedrė PLEČKAITYTĖ

Šiemet pirmą kartą LR Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas patvirtino Vietos bendruomenių savivaldos programą, pagal kurią šalies savivaldybių seniūnijoms skyrė ne vieną milijoną litų. Iš programos 62 tūkst. litų buvo skirta ir Šakių rajono savivaldybei. Šakių seniūnija džiaugiasi, kad viena pirmųjų įsisavino programos lėšas.  

Nuotr. Iš kairės: UAB „Hidrokesta“ vadovas V. Savukaitis, klebonas S. Matusevičius ir seniūnas A. Jakas pasidžiaugė naujai įrengta Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios prieiga.  

Skirta bendruomenėms

Metų pradžioje LR Socialinės apsaugos ir darbo ministras D. Jankauskas pasirašė Vietos bendruomenių savivaldos programą, pagal kurią šiemet Lietuvos savivaldybių viešųjų poreikių tenkinimui skyrė aštuonis mln. litų. Tai naujas, iki šiol nepraktikuotas būdas skatinti bendruomenes priimti gyventojams svarbius sprendimus, siekiant geriau sutvarkyti aplinką, pagelbėti nepasiturintiems ar neįgaliems žmonėms, tvarkyti vaikų žaidimo aikšteles, skatinti jaunimo užimtumą. Dėl finansavimo ministerija sutartis pasirašė su visomis 60 šalies savivaldybių. Sprendimus dėl gautų lėšų panaudojimo priėmė Vietos bendruomenių tarybos, sudarytos iš seniūnijų aptarnaujamų teritorijų ar kitų gyvenamųjų vietovių gyventojų atstovų, šiose teritorijose veikiančių bendruomeninių organizacijų, religinių bendruomenių ir bendrijų bei kitų nevyriausybinių organizacijų atstovų. Atskirų seniūnijų bendruomenės galėjo pačios spręsti, kaip paskirstyti lėšas, tenkinant bendruomenės viešuosius poreikius.
 
Lėšas įsisavina sklandžiai

Kaip teigė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Damijonaitis, Šakių rajono savivaldybės seniūnijoms ministerija skyrė 62 tūkst. litų. Pinigai turi būti įsisavinami iki šių metų gruodžio 31 dienos. „Jeigu seniūnijos gautų pinigų neįsisavins, jau kitų metų sausio pirmą dieną jie turės būti grąžinti ministerijai“, - teigė A. Damijonaitis. Pasak jo, Šakių rajono seniūnijos Vietos bendruomenių savivaldos programos lėšas įsisavina sklandžiai. Antrajam ketvirčiui  buvo paskirta 20 tūkst. 500 litų. Iš šių pinigų per tris mėnesius buvo panaudoti kiek daugiau nei 8 tūkst. 600 litų. Į trečiąjį ketvirtį perkelta 11 tūkst. 847 litai.  A. Damijonaičio teigimu, didžiausią šios programos paramą gavo Šakių seniūnija, kuriai skirta daugiau nei 11 tūkst. litų. Atsižvelgiant į gyventojų skaičių, mažiausiai - po kiek daugiau nei tris tūkst. litų buvo skirta Slavikų ir Žvirgždaičių seniūnijoms. Seniūnijų bendruomenės šios programos lėšas skyrė sporto inventoriaus įsigijimui, viena seniūnija pinigus panaudojo knygos leidybai. Kaip reikalauja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ketvirtadienį vykusiame seniūnų susirinkime buvo paprašyta seniūnų aktyviau viešinti už programos lėšas atliktus darbus, kad žmonės žinotų ir įvertintų paramos naudą.  

Džiaugiasi rezultatais

Dar pavasarį, pasitarus su specialiai sukurta komisija ir nusprendus atlikti Šakiuose esančių katalikų, evangelikų liuteronų bažnyčių prieigų tvarkymą, jau džiaugiamasi darbų rezultatais. „Šakių bažnyčių prieigos pilnai įruoštos, sutvarkytos. Padaryti laiptai, įėjimas“, - teigė Šakių seniūnijos seniūnas Alfonsas Jakas. Darbus atliko konkursą laimėjusi Valdo Savukaičio vadovaujama UAB „Hidrokesta“. Seniūnas, dėkodamas bendrovės vadovui V. Savukaičiui, džiaugėsi, kad darbai atlikti labai šauniai ir operatyviai - per dvi savaites. Ne mažai prie šios iniciatyvos prisidėjo rajono tarybos narys Edmundas Rinkevičius. Jis pasirūpino, kad iš UAB „Gelgaudiškio gelžbetonis“  būtų nemokamai gautos bažnyčių prieigoms reikalingos trinkelės. Iš minėtos programos Šakių seniūnijai buvo skirta 11 tūkst. 379 litai, todėl darbų padaryta kiek įmanoma daugiau, tačiau turėtų pinigų neužteko. „Kiek skyrė lėšų, tiek ir padarėme darbų. Svarbiausia, kad gautus pinigus galima panaudoti tam, kad žmonės pajustų, jog yra atliktas geras darbas jų labui. Šių pinigų investavimas į bažnyčių prieigas tikrai pasiteisino. Juk žmonės ateina į pamaldas, mirusiojo palydas, krikštynas ir vestuves. Su bažnyčia visi turi reikalų. Tai yra tokia vieta, kuri turi būti tvarkinga. Šiuo atveju mes pasielgėme labai šauniai ir žmonių atsiliepimai labai neblogi“, - teigė A. Jakas. Pasak Šakių parapijos klebono Sigito Matusevičiaus, tokių plačių bažnyčios prieigų jau seniai reikėjo. Nuo šiol į šventovę patekti bus lengviau ir neįgaliesiems ir sunkiai vaikštantiems žmonėms, nes čia įrengtas naujas pandusas, turėklai. Tokie pat darbai atlikti Šakių evangelikų liuteronų bažnyčioje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.