VO „Gelbėkit vaikus“ kviečia dalyvauti naujame projekte

dicpetrieneAsta GVILDIENĖ

Praėjusį antradienį Šakių savivaldybėje lankėsi VO „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė, projektų vadovė Ieva Kazlauskienė, organizacijos padalinių plėtros vadovė Natalija Navikauskienė ir psichologė Kristina Matijošaitienė. Jos pristatė ir pakvietė rajono socialinius bei vaiko teisių apsaugos darbuotojus dalyvauti VO „Gelbėkit vaikus“ projekte „Efektyvios alternatyvos vaikų institucinei globai“, kurį finansuoja Švedijos IKEA fondas.

Nuotr. VO „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė rajono savivaldybės socialiniams ir vaiko teisių apsaugos darbuotojams pristatė naują projektą.

Bendradarbiaus 15 savivaldybių

Pasak R.Dičpetrienės, organizacijos darbuotojai atvyko su pasiūlymu bendradarbiauti projekte, kurio tikslas – stiprinti šeimą ir sudaryti sąlygas vaikui augti biologinėje šeimoje, o netekusiam tėvų globos pasiūlyti tinkamas globos ar įvaikinimo sąlygas, kurios atitiktų geriausius vaiko interesus ir poreikį augti šeimoje arba aplinkoje, artimoje šeimai, kad galėtų tinkamai pasirengti savarankiškam gyvenimui. Tokiu būdu projekto veiklos prisideda prie valstybės Vaiko globos (rūpybos) sistemos reorganizavimo strategijos. Pasak generalinės direktorės, projekto veiklos apimtų trejų metų laikotarpį, kurio metu būtų siekiama tobulinti esamą Lietuvos vaikų globos sistemą, vykdant šias veiklas 15 Lietuvos savivaldybių. Kadangi VO „Gelbėkit vaikus“ turi savo padalinius 22 šalies savivaldybėse, todėl į jas pirmiausiai ir kreipiamasi su šiuo pasiūlymu. R.Dičpetrienė informavo, kad šis projektas prieš metus buvo įgyvendinamas dviejose – Alytaus rajono ir Širvintų savivaldybėse. Pirmiausiai atliekama vaikų ir šeimų situacijos analizė, o po to ja remiantis suteikiamos naujos arba plečiamos ir stiprinamos esamos paslaugos vaikui ir šeimai. Čia numatytos ir bus  organizuojamos įvairios veiklos vaikų globos namuose: vaikams – pasiruošimo savarankiškam gyvenimui, darbuotojams -  kompetencijos stiprinimo.  VO „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė kalbėjo, kad turėdami užsienio šalių ir Lietuvos dviejų rajonų patirtį, jie galės organizuoti nemokamus mokymus savivaldybių socialiniams darbuotojams, rengs metodinę medžiagą apie projekto metu sukurtą vaikų globos sistemos tobulinimo modelį.
 
Pareikalaus laiko ir energijos

I.Kazlauskienės teigimu, treji metai atrodo laiko daug, bet visi supranta, kad stebuklų nebus. Tai patvirtino ir rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė, Socialinių paslaugų centro vadovė Vilma Bielskienė ir Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Rūta Lebedžinskienė. Tenka pripažinti, kad dirbant su socialinės rizikos šeimomis „kalnų nenuversi“, tik bendražmogiški dalykai čia padeda judėti į priekį. Todėl čia labai svarbi trečioji grandis – globėjai, savo šeimose auginantys be tėvų likusius vaikus. Šis tinklas Lietuvoje išsiplėstų, jei jie išmoktų spręsti su globojamais vaikais kylančius konfliktus. Pasak R.Lebedžinskienės bėda ta, kad rajono globėjai nenoriai vyksta į mokymus, nes mano, jog jie viską moka ir žino, jog užauginę savo vaikus sugebės išauklėti ir globojamus. „Jei 10 iš 80 globėjų prikalbiname vykti į seminarą – tai būna labai gerai, - kalbėjo Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja. – Mes patys organizavome tris seminarus. Jei į pirmąjį dar susirinko daugiau globėjų, tai į antrąjį atvyko tik Globėjų klubo nariai, o trečiasis sulaukė dar mažiau visų dėmesio.“ Tiek rajono savivaldybės darbuotojai, tiek VO „Gelbėkit vaikus“ atstovai sutiko, kad problemos šalies savivaldybėse tos pačios, tik jos kiekvienais metais vis labiau gilėja. Vienbalsiai pritarta, kad tam didelę įtaką daro kasdien per televiziją rodomi filmukai su smurto elementais.  „Kol Seimas ar Vyriausybė nesustabdys tokių filmukų rodymo, tol problemos nesispręs, tol vaikai smurtaus vieni prieš kitus ir nesiskaitys su mokytojais“, - tikino savivaldybės administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis. VO „Gelbėkit vaikus“ Šakių padalinio vadovė Jūratė Arštikaitienė atkreipė dėmesį ir į bendravimą šeimose, kai įjungus televizorių nereikia užsiimti su vaiku. „Aš manau, kad tie vaikai, kurie siaučia mokyklose ir nesiskaito su vyresniais žmonėmis buvo per mažai mylėti, per mažai apkabinti, - konstatavo faktą J.Arštikaitienė, visada pasirengusi įgyvendinti naujus projektus. – Tikriausiai pirmiausiai reikia mokyti tėvus parodyti savo meilę vaikams, o po to iš jų kažko reikalauti. Juk dažnai mokyklose net neklausiama, kodėl vaikas piktas ir „svaidosi žaibais“. Gal jis blogai jaučiasi ar jam reikia išsikalbėti, suprasti, kodėl jis pyksta?“

VO „Gelbėkit vaikus“ projektų vadovė konstatavo faktą, kad nors savivaldybei dalyvavimas projekte nekainuos nieko, tačiau socialinių darbuotojų laiko ir energijos šis darbas tikrai pareikalaus. Tad savivaldybės socialiniai ir vaiko teisių apsaugos darbuotojai per spalio mėnesį privalo apsispręsti, ar dalyvaus siūlomame projekte, ar ne.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.