Dvokiančioje skylėje – motina su penkiais vaikais

carlGintarė MARTINAITIENĖ

Susipažinęs su nauja šeima bei apžiūrėjęs jos gyvenimo sąlygas praėjusį ketvirtadienį rajone viešėjęs VšĮ „Solidarity“ generalinis direktorius vokietis Gerhardas J. Karlas (Gerhard Josef  Carl) teištarė, kad tai skylė kuri dvokia, o joje glaudžiasi motina su penkiais vaikais. Visgi taip gyventi jaunai moteriai su atžalomis teks ir toliau – sprendimas dėl pagalbos nepriimtas, nors aišku, kad ji jai verkiant reikalinga.

Nuotr. G. J. Karlas pripažino, kad penkis vaikus auginančiai R. Kemežienei pagalba ypač reikalinga, nes ji gyvena apgailėtinomis sąlygomis, tačiau sprendimas dėl paramos suteikimo bus priimtas tik pavasarį.

Skyrė 3 tūkst. litų

Skyrė 3 tūkst. litų
Pirmiausiai rajono garbės pilietis G. J. Karlas aplankė Šilgaliuose, Slavikų seniūnijoje, įsikūrusią Jūratės Mozūraitienės šeimą, kuriai ankstesnių vizitų metu už 33 tūkst. litų buvo nupirktas namas bei papildomai skirti 7 tūkst. litų dušo įrengimui, langų pakeitimui. Vokietis atliktus darbus įvertino puikiai ir džiaugėsi, kad padaryta dar daugiau, nei buvo planuota. Padedant Slavikų seniūnijai Jūratei su keturiais mažamečiais vaikais buvo pilnai įrengtas vonios kambarys bei kanalizacija, pakeisti langai. Iki namo nupirkimo ir iš G. J. Karlo sulauktos paramos itin sunkiomis sąlygomis gyvenusiai Jūratei su vaikais Šilgaliuose gyvenimas nušvito visiškai kitokiomis spalvomis. Darbų buvo atlikta už šiek tiek didesnę sumą nei buvo skirta, tačiau priekaištų dėl to niekas neturėjo. Nuspręsta, kad reikia įrengti lietvamzdžius, įdėti duris, tad geradaris J. Mozūraitienei skyrė dar 3 tūkst. litų.
 
Susipažino su šeima

Iš Šilgalių visa delegacija vyko į Kudirkos Naumiestį, kur susipažino su Redos Kemežienės šeima. Šiuo metu viena moteris augina penkis vaikus, kurių vyriausiajai – 12 metų, o mažasis tik vienerių. Daugiabučiame, miestelio centre esančiame name, šiuo metu niekas daugiau ir negyvena, tik viename dviejų kambarių bute glaudžiasi Reda su savo atžalomis. Namas persigėręs drėgme - vos įėjus į gyvenamąsias patalpas pasitinka nemalonus pelėsio kvapas, o aplink tvyranti drėgmė, rodos, pradeda slėgti. Aišku, apie neigiamą tokių sąlygų poveikį sveikatai tikriausiai net nereikėtų kalbėti. Be to, name nėra nei vandens, nei normaliai įrengtos kanalizacijos. Pastatas priklauso dviem savininkams, kurie bet kada gali paprašyti išsikelti. G. J. Karlas įvardijo, kad namas apskritai netinkamas gyventi, o R. Kemežienės gyvenimo sąlygos – tragiškos. „Tai skylė, kuri dvokia ir čia glaudžiasi motina su penkiais vaikais“, - komentavo vokietis.

Reikia padėti

R. Kemežienės gyvenimas nelepino, o jos veidas, kaip įvardijo svečiai, paženklintas kančios. Vienas vyras mirė, kitas atsidūrė įkalinimo įstaigoje, tad ji su vaikais gyvena iš 1500 litų pajamų per mėnesį. Apie tai, kad pati galėtų pagerinti savo buitį, nėra nė kalbos, nors ne vienas ją pažįstantis tikino, kad jeigu moteris turėtų šiek tiek daugiau pinigų, tikrai negyventų taip, kaip dabar. Apie šeimą kalbėję seniūnas Alfredas Vincas Puida bei socialinė darbuotoja Jolita Kažemėkaitienė tikino, kad moteris tvarkinga ir iš paskutiniųjų stengiasi vaikams suteikti tai, kas geriausia. „Manau, jai parama itin reikalinga. Sąlygos baisios, vietos mažai, vaikų daug. Kaip tik turėtume atkreipti dėmesį į tokias šeimas ir stengtis joms padėti“, - kalbėjo socialinė darbuotoja. Panašiomis mintimis dalijosi ir kiti šeimą aplankę delegacijos nariai.

Spręs pavasarį

G. J. Karlas susipažinęs su šeima net nedvejojo, kad jai padėti reikia, tačiau ar taip ir bus padaryta, sprendimas bus priimtas tik pavasarį. Be to, jį domino, ar šeimai negali padėti savivaldybė, tačiau svečiui buvo paaiškinta, kad šiuo metu socialinio būsto laukiančiųjų sąraše yra daugiau nei 200 kandidatų, o pasiūlymų – nulis. R. Kemežienės net negalima įrašyti į šį sąrašą, nes jos vardu registruota sugriuvusi tėviškė, o dokumentai nesutvarkyti, tad pagal popierius, ji turi turto. „Pavasarį reikės pakalbėti su savivaldybe ir aptarti svarbius dalykus. Tada galėsiu priimti ir sprendimą. Jei taip bus, reikės Redai ieškoti gyvenamojo būsto“, - kalbėjo VšĮ „Solidarity“ generalinis direktorius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.