Skatino savanorišką veiklą, iniciatyvumą ir partnerystę

kriuku_projektasAsta GVILDIENĖ

Lapkričio 7 dieną Kriūkų bendruomenės centre vyko baigiamasis projekto „Bendruomeniškumas – kaimo ateities garantas“, skatinusio jaunimo savanorišką veiklą, kaimo bendruomenės plėtrą, iniciatyvumą ir partnerystę, renginys. Jame bendruomenės pirmininkė Lilija Liutvinienė dalijosi mintimis apie projekto sėkmes ir sunkumus, džiaugėsi iniciatyviais bendruomeniečiais ir įgyvendintomis veiklomis.

Nuotr. Baigiamojo renginio metu kriūkiečiai turėjo galimybę išsakyti savo nuomonę ir pasidalyti įspūdžiais tai dienai susikūrusioje laidoje „Kriūkų TV“.

Pasak L.Liutvinienės, didžiausias projekto pliusas – žmonių pritraukimas į bendruomenės veiklą, kitokio mąstymo įgavimas, atsiradęs didelis noras mokytis ir bendradarbiauti. Be abejonės, buvo įvardintas ir minusas. „Savanorystė irgi turi turėti savo ribas, - tvirtino pirmininkė. – Bendruomenė gali tik dalyvauti ar padėti įgyvendinti projektą. Nereikėtų ant kaimo žmonių pečių užkrauti finansinės atsakomybės, sudėtingo administravimo ir tikrai per didelio dokumentacijos kiekio. Žmonės, dirbantys visuomeniniais pagrindais, neturėtų spręsti visų švietimo, socialinių, renginių ar švenčių organizavimo klausimų.“
 
Projekto vadovė Daiva Naujokaitienė renginio metu išsamiai pristatė visas  projekto veiklas, išvardijo visus praktinius užsiėmimus. Reikia paminėti, kad kaimo žmonėms buvo pravesti ne tik specialūs mokymai, išleisti lankstinukai, bet ir įsigyta kilnojama surenkama scena ir kompiuterinė įranga, suorganizuoti kultūriniai ir sportiniai renginiai bei šventės. L.Liutvinienė atkreipė dėmesį, kad vietoj vienos sportinių renginių dienos buvo suorganizuotos  net trys - po vieną krepšinio, tinklinio ir futbolo varžyboms.  

Praktinių mokymų vadovės – Vida Masteikienė, Ieva Masteikaitė ir Jolita Rudzevičiūtė trumpai apžvelgė mokymų naudą, pasidalijo kartu praleisto laiko įspūdžiais, išgyventomis emocijas ir kūrybine raiška. Jaunimo atstovė Raminta Bastytė  priminė projekto sporto dienų akimirkas ir rezultatus. Beje, visi projekto dalyviai baigiamojo renginio metu turėjo galimybę išsakyti savo nuomonę ir pasidalyti įspūdžiais tai dienai susikūrusioje laidoje „Kriūkų TV“. L.Liutvinienės teigimu, žmonių atsiliepimai rodo, kad projektas buvo labai naudingas ne tik materialiai, bet ir dvasiškai. Už viską labiau kriūkiečiai įvertino galimybę pabendrauti, įgyti žinių ir naujų patirčių, dalyvauti įvairiuose renginiuose. Tai tarsi bendruomenės poreikių analizė ateičiai. Dalyvavimas projekte padėjo geriau vieniems kitus pažinti, suvokti, kad šalia dirba įdomūs ir išradingi žmonės. Jie visi pripažino, kad buvimas drauge, mokymasis drauge ir veikimas drauge – bendruomeniškumo stiprinimas.

Daugelį projekto veiklų savanorystės pagrindais pravedė ir organizavo projekto partneris - Kriūkų vidurinė mokykla. Į veiklas įsitraukė apie 150 dalyvių iš skirtingų vietos socialinių grupių. „Šis laikotarpis buvo panašus į bendruomeniškumo medžio auginimą ir puoselėjimą. Kiekvienas bendruomenės narys – to medžio šaka, su savomis idėjomis, iniciatyvomis ir siekiais, - teigė bendruomenės pirmininkė. - Juo jų daugiau, tuo medis vešlesnis ir spalvingesnis. Projekto įgyvendinimas įrodė bendruomeniškumo svarbą: tik kartu mes galime daugiau - žingsnis po žingsnio gimsta dideli darbai ir gyventi ateityje visiems čia bus tik geriau.“

Pasak projekto vadovės, buvo siekiama, kad projekto vykdomos veiklos taptų bendruomenę vienijančiu ir tobulėti skatinančiu postūmiu, kad žmonės pajustų bendradarbiavimo ir savanorystės prasmingumą, susirastų bendraminčių, tobulėtų, mokytųsi iš savo ir kitų patirties, atrastų pasitikėjimą savo jėgomis. „Tik pradėjus veikti kartu  gimė ir kiti projektai, susikūrė moterų ansamblis, - džiaugėsi D.Naujokaitienė. - Tikimės, kad daugelis įvertino savo galimybes ir patikėjo, kad turi resursų vienokiai ar kitokiai veiklai, o tai išsilies naujais kūrybiniais sumanymais, naujais projektais, naujomis galimybėmis. Iniciatyvos reikia imtis patiems, nes niekas iš šalies neateis ir už  mus pačius nepadarys.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.