Paveldui pareikalavus, klebonui paliepus...

sudargas_talkaGintarė MARTINAITIENĖ

Klebono Vitalijaus Golino paraginti sudargiečiai surengė talką ir ėmėsi tvarkyti į Kultūros vertybių registrą įtrauktą pastatą bei jo aplinką. Tokios iniciatyvos imtasi sulaukus Kultūros paveldo departamento reikalavimo.

Nuotr. Talkos metu sudargiečiai kuopė apleisto pastato vidų, aplinką ir galiausiai vėl užsandarino pastatą, kaip to reikalauja Kultūros paveldo departamentas.

Kultūros paveldo departamento Marijampolės teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Ramūnas Kryžanauskas jau anksčiau pabrėžė, kad už į registrą įtraukto pastato priežiūrą atsakinga Sudargo parapija. Būtent jai buvo išsiųstas raštas su raginimu sutvarkyti pastatą, išvalyti jame esančias šiukšles, nušienauti kemsynus. „Tai darėme tikrai ne iš vidinio poreikio. Buvo reikalavimai, kuriuos ir įvykdėme“, - aiškino Sudargo parapijos klebonas Vitalijus Golinas. Bendromis jėgomis sudargiečiai pusdienį plušėjo, degino šiukšles, kuopė prišnerkštą pastatą, tvarkė aplinką, o galiausiai vėl jį užsandarino. Dvasininkas svarstė, kad jeigu jie būtų neįvykdę keliamų reikalavimų, galbūt būtų taikomos tam tikros nuobaudos, kurios gultų ant pačių parapijiečių pečių. „Paraginau, kad visi įsijungtume, susivienytume ir bendromis jėgomis sutvarkytume. Tai ir padarėme“, - džiaugėsi neseniai Sudargo parapijai vadovaujantis klebonas.
 
Apie tai, kad senosios klebonijos pastate galėtų būti kas nors įkurta, V. Golinas neturi nė minties. „Ir aklam žmogui aišku, kad ten nieko negalima padaryti. Avarinės būklės pastatas, kurį reikia tvarkyti, tad tolimesnių veiksmų turi imtis paveldas. Mes tik įvykdėme reikalavimus“, - teigė V. Golinas. Jis pabrėžė, kad norint pastatą pritaikyti tam tikroms reikmėms, reikalingos itin didelės investicijos, apie kurias niekas nekalba.  

Prie talkos prisidėję sudargiečiai buvo darbingai nusiteikę ir nedaugžodžiavo, o pasiteiravus apie norą čia įkurti knygnešystės muziejų tik mostelėjo ranka. „Nebuvo ir nieko panašaus čia nebus, nes ir negali būti. Patys matote. Tiesiog sutvarkysime ir tiek“, - kalbėjo viena iš talkos dalyvių. Tačiau Sudargo knygnešystės muziejaus kūrimo iniciatyvinės grupės entuziastas Juozas Tamušauskas šios minties neatsisako iki šiol.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.