Nikolajevo aukštaskraidžių balandžių klubas - kol kas pirmasis ir vienintelis šalyje

balandininku_klubasAsta GVILDIENĖ

Lapkričio 10 – 11 dienomis Kaune, prekybos ir pramogų centre „Mega“, vyko didžiausia Baltijos šalyse tarptautinė balandžių paroda, kurioje dalyvavo ir neseniai susikūręs Nikolajevo aukštaskraidžių balandžių klubas „Vyturys“. Vienas iš jo steigėjų - gerai žinomas žvejys ir balandininkas šakietis Juozas Delnevičius. Tai kol kas pirmasis ir vienintelis toks klubas Lietuvoje.

Nuotr. Nikolajevo aukštaskraidžių balandžių klubo nariai planuoja savo veikloje didelį dėmesį skirti ne tik balandžių varžyboms, bet ir jų populiarinimui vaikų darželiuose bei mokyklose.  

Pasak J.Delnevičiaus, mintis susiburti į klubą kirbėjo jau seniai. „Mūsų šalyje jau ne vienerius metus sėkmingai gyvuoja Sportinių balandžių ir Dekoratyvinių balandžių klubai, tad visada norėjosi įsteigti ir kažką savo - Nikolajevo aukštaskraidžių balandžių klubą, populiarinantį šiuos balandžius, - pasakojo jis. – Labai norisi surasti pamainą mūsų pomėgiui  – pritraukti jaunimą. Tai vienas iš klubo tikslų. „Šiandien jauniems žmonėms balandžiai neįdomūs, - apgailestavo J.Delnevičius. – Tą patį kalba ir lenkai, ir vokiečiai... Todėl planuojame sukurti kažkokias balandžių populiarinimo programėles ar būrelius, su kuriais eisime į vaikų darželius ir mokyklas, taip bandydami atverti vaikų širdis, juos sudominti ore plevenančiais Nikolajevo aukštaskraidžiais balandžiais, šiek tiek primenančiais angeliukus.“ Šakietis informavo, kad klubo veiklos plane numatytos Nikolajevo aukštaskraidžių balandžių, varžybos bus rengiamos Šakių skraidymo centre. Varžybų nugalėtojai bus renkami dviejose nominacijose. Pirmoje nominacijoje už ilgiausią skrydį  be absoliutaus varžybų nugalėtojo bus skiriamos dar keturios prizinės vietos. Antroje - gražiausio skrydžio balandį išrinks visi varžybose dalyvaujantys žiūrovai. Po varžybų bus rengiamas aukcionas, kuriame kiekvienas galės įsigyti balandžių, dalyvavusių šiose varžybose. Surinktos lėšos atiteks klubui, kaip ir balandžiai, kurie liks neparduoti aukciono metu. Taip pat numatoma balandininkų išvyka į Ukrainą. Čia planuojama įsigyti balandžių ir pasidalyti patirtimi veisiant bei prižiūrint Nikolajevo aukštaskraidžius.
 
Kaip teigė J. Delnevičius, balandininkams svarbu ne tiek klubo narių skaičius, kiek jų veiklumas, noras kažką daryti, būti naudingais. Šiuo metu klube septyni nariai. Jų skaičius, pasak šakiečio, gali padidėti daugiausiai iki 15. Kai susiburia būrys žmonių, taip jau būna, kad du – trys dirba, o kiti stovi šalia ir kritikuoja.    

Tarptautinė balandžių paroda, vykusi Kaune, buvo pirmoji paroda, į kurią Nikolajevo balandžių veislės augintojų klubas atvežė klubo narių balandžius - čempionus, skraidymo varžybose Šakiuose parodžiusius ilgiausius sklendimo danguje laikus. Parodoje buvo pristatytos lietuviškos ir populiarios užsienio dekoratyvinių balandžių veislės, jų įvairovė, figūrų grakštumas, plunksnų puošnumas, nustebinęs ne vieną lankytoją. Čia buvo galima pamatyti daugiau nei 1 tūkst. įvairiausių balandžių ir maždaug šimtą jų veislių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.