Meno mokykla - jau dvidešimtmetė!

meno_mokyklaSima KAZARIAN

Šiemet Šakių rajono meno mokyklos Dailės skyriui sukako 20 metų. Nors tai jaunatviškas amžius, prisiminimų daug, ir pasiekta nemažai.

Nuotr.  Pirmoji Dailės skyriaus mokytoja ir vedėja L. Rūgytė dėkojo visiems už sveikinimus mokyklos jubiliejaus proga.

Penktadienį Šakių kultūros centre vyko jubiliejaus paminėjimas. Čia buvo surengta meno mokyklos auklėtinių darbų paroda, koncertėlis, eksponuojamos nuotraukos, kuriose užfiksuotos gražiausios mokyklos gyvavimo akimirkos. Pasveikinti su gražia švente į mokyklą atvyko daug svečių, maloniai Dailės skyriaus vadovę nustebino ir pirmosios laidos auklėtinių pasirodymas. Viena jų – dailės pedagogė, kita dažo automobilius, tačiau ir šiandien joms svarbus menas. Moterys negalėjo atsistebėti, kad štai jau dvidešimt metų prabėgo nuo tada, kai atėjo mokytis dailės.

20-ąjį jubiliejų palydės 17-oji moksleivių laida. Per visą mokyklos gyvavimą buvo daug gabių ir talentingų auklėtinių, kurių diplominių darbų šiandien galima rasti įvairiose Šakių įstaigose, Dailės skyrius glaudėsi ne vienose patalpose, keitėsi mokytojai –  Amžiną atilsį I. Aukštikalnytė, J. Maldžiūnas. Moksleivius piešti, tapyti, lipdyti, grafikos, dailėtyros pagrindų šiandien moko keturi mokytojai – Lolita Rūgytė, Vytautas Kaunas, Mindaugas Pauliukas, Kęstutis Dovydaitis.
 
1992-aisiais skyriuje buvo tik viena mokytoja, šiandien dirbanti skyriaus vedėja L. Rūgytė...

Gerbiama Lolita, palyginkite, kaip šis skyrius atrodė iš pradžių, ir koks jis dabar?

Įkūrus Dailės skyrių prie Šakių vaikų muzikos mokyklos, dirbti buvau pakviesta aš, vienintelė mokytoja, nes skyrius pradėjo veiklą tik su viena mokinių grupe.

Mus priglaudė „Varpo“ vidurinės mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas. Kai baigdavosi pamokos, dailės kabinete susirinkdavome piešti mes. Vaikai atsinešdavo pieštukų, guašo, akvarelės, popieriaus, teptukų ir dirbdavo tiesiog prie mokyklinių stalų.

Dabar Meno mokyklos Dailės skyriuje dirba 4 mokytojai, mokiniai turi savo dailės kabinetus – tapybos, keramikos ir grafikos, kompozicijos ir piešimo. Jaunieji dailininkai dirba prie molbertų ar lipdo prie patogių stalų, turi kitas darbui reikalingas priemones.

Ko mokoma mokykloje?

Moksleiviai mokosi privalomus dalykus – piešimą, kompoziciją, tapybą, dailėtyrą, keramiką ir grafiką.

Kokia jūsų mokytojų kvalifikacija?

Visi mokytojai yra profesionalūs dailininkai, baigę mokslus Vilniaus dailės akademijoje, kai kurie studijavę papildomai ir turintys tikrai nemažą patirtį. Visi dirba ir kūrybinį darbą.

Ar daug auklėtinių įstoja į Dailės akademiją? Ar jau yra profesionalių menininkų jų tarpe?

Iš kiekvienos laidos vienas -  du mokiniai įstoja į Dailės akademiją, taip pat į universitetus, kur studijuoja dailėtyrą ar dailės pedagogiką, taip pat į kolegijas – pasirenkamos labai įvairios specialybės. Jų tarpe, be abejonės, yra profesionalių menininkų – tapytojų, tekstilininkų, skulptorių, dizainerių, vitražistų ir kitų specialistų.

Kaip mokyklos auklėtiniams sekasi dalyvauti konkursuose?

Kalbant apie moksleivių piešinių ar kitokių kūrybinių darbų konkursus, reikėtų pasakyti, kad beveik kiekvienais metais turime respublikinių ar tarptautinių konkursų laureatų ir prizininkų. Turėčiau išvardinti ir mokytojus, ir jų mokinius, tačiau apsiribosiu keletu paskutiniųjų, pvz., 2012 m. turime net 3 laureates, parsivežusias diplomus iš dviejų konkursų. Tai Aiva Misevičiūtė – antrojo respublikinio ekslibrisų konkurso laureatė bei Reda Baranauskaitė ir Aušrinė Bacevičiūtė – tarptautinio vaikų ir jaunimo dailės konkurso-festivalio „Čiurlionio krašto spalvos“ laureatės.

Didžiausi pasiekimai per 20 metų?

Manau, svarbiausias pasiekimas yra profesionaliosios dailės sklaida mūsų krašte. Taip pat išaugęs mokinių skaičius nuo dešimties iki septyniasdešimties, vienu metu net iki devyniasdešimt, atsiradęs Kudirkos Naumiesčio filialas ir, žinoma, jauni žmonės, jauni kūrėjai, išėję su nemažu žinių bagažu, suradę savo gyvenimo kelią, tapę dailininkais, jau tampantys ir kolegomis.

Ateities planai?

Manau, apie ateitį kalbėti ankstoka. Svarbu, kad menas būtų reikalingas, kad mūzos nepagailėtų įkvėpimo mums ir jaunimui.

Kokie sunkumai šiandien?

Erdvės. Dailininkams reikalinga erdvė ne tik piešti, tapyti, saugoti sukurtus geriausius darbus, reikia, kad tilptų ir natiurmortai, ir molbertai, ir daiktai, kuriuos piešiame. Reikalinga erdvė, kur galėtume eksponuoti savo sukurtus darbus. To šiandieną mes neturime.

Kas maloniausia Jūsų darbe?

Stebėti kaip piešia vaikai, matyti jų spindinčias akis ir šypsenas. Tai tarsi terapija, padedanti užsimiršti, pasinerti į visai kitą pasaulį. Be galo malonu sužinoti apie buvusių mokinių pasiekimus, išgirsti padėkos žodį – tada įsitikini, kad esi, kad buvai reikalingas.

Kokią regite savo darbo misiją?

Galima pasakyti gerai žinoma poezijos eilute: „Kiek atiduodi, tiek tavęs ir lieka ...“ Išmokyti kurti grožį, jį surasti, juo dalintis. Padėti atrasti savo kelią, savo tiesą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.