„Auksiniame name“ ryškėja vis rimtesni defektai

soc_daugiabutisGintarė MARTINAITIENĖ

Antradienį specialiai sudaryta komisija apžiūrėjo socialinių butų daugiabutį namą Šakiuose, Kęstučio gatvėje. Vėl buvo fiksuojami trūkumai, surašomi apžiūros aktai. Kalbama ir apie ekspertų išsikvietimą, specialių tyrimų atlikimą, nes paprasto pokalbio, apžiūros ar popierių surašymo, po kurių nelabai kas keičiasi, jau nepakanka.

Nuotr. A. Margelio (kairėje) vadovaujama komisija apžiūrėjo butus, surašė aktus. Teigiama, kad reikės atlikti kai kuriuos tyrimus, kviestis ekspertus, nes keliamų problemų tik daugėja.

Reikės tyrimų

Praėjusią savaitę rašėme, kad socialinių butų daugiabučio namo komendantas Laimas Taujinskas nusiteikęs netylėti ir bent jau kol yra garantinis laikotarpis kiek įmanoma garsiai išsakyti namo problemas, rodyti darbo broką ir reikalauti, kad tai būtų ištaisyta. Antradienį socialiniame name lankėsi Ūkio skyriaus inžinieriaus Antano Margelio vadovaujama komisija, kuri vaikščiojo po butus, surašinėjo apžiūros aktus. „Tikrai spręsime tą klausimą. Aiškėja, kad name tikrai per daug drėgmės. Manome, kad artimiausiu metu turės būti atlikti drėgmės ir šiluminės varžos tyrimai, nes reikia patikrinti, ar dėl neapšiltintų sąramų kai kuriuose butuose nėra peršalimų. Teks kviestis ir ekspertus“, - tikino komisijos pirmininkas.

Netinkama ventiliacija

Tarybos narys Kęstutis Gudelevičius kalbėjo, kad vasarą, kai buvo sudaryta kita komisija, jis patikėjo aiškinimais neva jokių neatitikimų dėl ventiliacijos prieš dvejus metus priduotame name nėra. Dabar jis ne toks patiklus. „Pasiėmiau technines sąlygas, bet nė vienos, taikomos ventiliacijai, čia nėra. Kol ventiliacinė sistema neatitiks normatyvinių aktų, remontus galės daryti kiekvienais metais ir po keletą kartų. Normatyviniuose aktuose aiškiai įrašyta, kad languose turi būti ventiliacinės grotelės, ant stogo turbinos, o patalpose - drėgmės jutikliai. Viso to nėra“, - tikino K. Gudelevičius. Mat rangovas kai kuriuose butuose defektus taisė, dažė sienas, bet daugelis vėl skundžiasi pelijančiais kampais, ventiliacijos stoka.

Darė pagal projektą

Susitikime dalyvavusios techninę priežiūrą vykdžiusios UAB „Time group“ atstovo Ramūno Šimonio buvo teiraujamasi, kodėl nebuvo bandoma stabdyti darbų ir siekiama tikslinti projektą. Vienas po kito jam buvo žeriami klausimai, kodėl nėra drėgmės jutiklių, kodėl ventiliacija nepakankamai veikia ir pan.? „Mes negalime keisti projektinių sprendimų. Projekte tai nebuvo numatyta. Mes už projektuotojus negalime atsakyti“, - aiškino R. Šimonis. Jis retoriškai teiravosi, kas būtų, jeigu parengtą projektą, kuriam atlikta ekspertizė, kuris patvirtintas užsakovo ir atiduotas vykdymui, jie mestų į šalį ir imtų montuoti turbinas, jutiklius ir pan. „Viskas daryta pagal projektą, ištraukimai buvo paskaičiuoti. Jei kas ne taip, tada kelkime projektą, žiūrėkime, aiškinkimės, o ne svaidykimės tuščiais žodžiais“, - ragino techninę priežiūrą vykdžiusios bendrovės specialistas. Tiesa, „kelti“ projektą ragino ne tik jis. Buvo ir daugiau mąstančių, kad galbūt reikėtų patikrinti, ar sienose sudėti tinkami apšiltinimo sluoksniai, ar tai ir buvo numatyta projekte. Be to, pasigirdo įtarimų, kad kai kur gali būti net neapšiltintos pagrindinės sąramos, dėl ko kai kuriuose butuose peršąla sienos. Tai artimiausiu metu turėtų įvertinti specialistai.

Socialiai remtini – nenormalūs?

Tarybos narė Irena Haase socialinį namą vadino auksiniu ir priminė, kad jo statyba atsiėjo apie 6 mln. litų. „Supraskit, kad to namo po kelerių metų nenugriausim. Tokios lėšos, o akivaizdus darbo brokas. Reikia nustatyti terminus ir tegul tvarko. Nes taip tai čia dar tąsysimės ir tąsysimės“, - teigė tarybos narė. Jos kolega K. Gudelevičius sakė nenorintis politikuoti, tačiau jo nuomone, akivaizdu, kad namą buvo skubama priduoti, nes ant nosies buvo rinkimai. „Kaip žiemą galima daryti tokius darbus? Sienos buvo neišdžiovintos, lubose vanduo, bet taip darėte, nes toks buvo įsakymas. Tai - politinis sprendimas. Aišku, jo patvirtinti negaliu“, - mintimis dalijosi K. Gudelevičius. Jis sakė, kad apskritai jį stebina kai kurių specialistų ir žmonių požiūris, šaltas abejingumas ir nenoras gražiuoju tvarkyti darbo broką. „Man vienas žmogus net pasakė, kad ko jūs čia reikalaujate ir norite iš to namo kaip normaliems žmonėms. Tai toks požiūris viską pasako. Nesvarbu, ar čia socialiai remtini gyvena, ar kas, bet namas turi būti sutvarkytas taip, kaip priklauso. Kalbant apie pelėsį, jis apskritai baisus dalykas ir, jei nieko nedarysim, bus dar blogiau. Kažkaip tą biurokratinį mechanizmą reikės pramušti“, - tikino tarybos narys. Viena iš namo gyventojų, auginanti ketverių metų dukrytę guodėsi, kad pastaruoju metu mažametę ypač kamuoja kosuliai, mergaitei diagnozuota astma. „Du mėnesius ištisai pypkės, tabletės, garinimai, o pelėsis tik blogina situaciją“, - tikino pašnekovė.

Turtą turi prižiūrėti

Darbo brokas lieka darbo broku ir jis, kaip pripažino A. Margelis, turės būti taisomas, tik ne žiemą. Tačiau eilinį kartą konstatuota ir tai, kad daug kas priklauso nuo eksploatuotojo. Komisijos nariai ir kiti gausios delegacijos dalyviai ragino nepamiršti, kad turtas turi būti prižiūrimas ir už jį atsakoma. Keliamas ir nepakankamo vėdinimo, taupomo šildymo klausimas. Aišku, ne visuose butuose. Be to, kaip aiškino komisija, namo administratorius, tai yra UAB „Šakių vandenys“ turėtų per metus bent porą kartų tikrinti ir specialiame žurnale apie namo stovį, būklę ir pan. daryti specialias atžymas. Ar toks žurnalas apskritai yra, neaišku. Be to, susitikime dalyvavo netiesiogiai už namo administravimą atsakingas bendrovės specialistas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.