Atviras jaunimo centras – pasyviam jaunimui suaktyvinti

rauktieneGiedrė PLEČKAITYTĖ

Iš savivaldybės 5 tūkst. litų finansavimą gavęs tarybos nario Martino Eimučio vadovaujamas jaunimo klubas „Šakietukai“ šiandien dalijasi projekto „Alternatyvūs Šakiai“ veiklos rezultatais. Jį įgyvendinant, tarp rajono jaunimo veiklai neabejingų žmonių kilo rimtos diskusijos apie kitokius, kur kas patrauklesnius Šakius. Taip šią savaitę pirmą kartą buvo viešai prabilta apie realią galimybę Šakiuose įkurti atvirą jaunimo centrą, skirtą pasyviojo jaunimo suaktyvinimui.

Nuotr. Pasak R. Rauktienės, planuojamas Šakiuose įkurti Atviras jaunimo centras bus skirtas labiau pasyviam jaunimui suburti.

Projektas pasiteisino

Panašu, jog pasiteisino pernai Šakių rajono savivaldybės jaunimo reikalų komisijos palaimintas „Šakietukų“ pirmininko, tarybos nario M. Eimučio teiktas prašymas, gauti 5 tūkst. litų finansavimą, projekto „Alternatyvūs Šakiai“ įgyvendinimui. 2012 metų „Draugo“ straipsnyje „Vietoj klubo – atviras jaunimo centras“ kėlėme klausimą, ar projekto veiklos vykdymas sunkiai gyvuojančio naktinio klubo „Impress“ patalpose nėra tik jo gelbėjimas, nes pats M. Eimutis yra vienas iš klubo veiklos iniciatorių.

Šiandien, praėjus beveik pusmečiui, aptariami projekto „Alternatyvūs Šakiai“ rezultatai. Pasak M. Eimučio, į aktyvią ir prasmingą veiklą Šakiuose įsitraukė apie 250 žmonių. Projekto organizatoriai pasistengė, kad jaunimas laisvalaikį leistų protų mūšio varžytuvėse, žaisdami stalo futbolą, dalyvaudami kino vakaruose, naktiniame orientaciniame žygyje automobiliais ir daugelyje kitų veiklų.

Kaip pasidžiaugė M. Eimutis, būtent per šį projektą suintensyvėjo dialogas tarp rajono jaunimo ir politikų, pradėtas formuoti kitoks jaunimo veiklos Šakiuose įvaizdis.

Atviras jaunimo centras

Kaip ir buvo tikėtasi, panašu, jog projektas „Alternatyvūs Šakiai“ tapo varomuoju varikliuku kalbėti apie didesnį rajono jaunimo užimtumą. Suburta iniciatyvinė grupė, kuri ieško būdų jaunimui sukurti daugiau galimybių užsiimti įvairia veikla Šakiuose. „Taip įgyvendinti projekto tikslai ir pajudėjęs klausimas dėl Atviro jaunimo centro, sukurtas veiklų planas centro darbo pradžiai“, - teigė M. Eimutis. Beje, Vyriausybės jaunimo politikos strategijoje numatyta, kad iki 2019 metų kiekviena šalies savivaldybė privalės turėti vadinamuosius Atvirus jaunimo centrus.

Kalbėdama apie alternatyvius Šakius, rajono savivaldybės vicemerė R. Rauktienė prabilo apie realiai galimas Atviro jaunimo centro įkurtuves Šakiuose. Pastebėta, jog minėtasis centras nėra steigiamas motyvuotam jaunimui. „Tai nėra skirta motyvuotam jaunimui. Motyvuotas jaunimas žino, kur eiti. Tokie jaunuoliai  turi kuo užsiimti. Atviras jaunimo centras reikalingas mažiau motyvuotiems žmonėms, kuriems reikalinga pagalba integruotis į visuomenę, į pasaulį, į kasdienybę. Būtina, kad jie papultų į panašią terpę, kurioje esate jūs. Jiems tai padaryti yra labai sunku dėl jų psichologinių, dėl blogų šeimyninių padėčių, dėl skurdo, smurto šeimoje“, - akcentavo R. Rauktienė.

Tikisi aktyvaus jaunimo pagalbos  

Pasak vicemerės, būtina, kad centro kūrime aktyviai dalyvautų ir aktyvus jaunimas. Prie būsimų įkurtuvių nemažai pasiryžęs prisidėti ir klubas „Šakietukai“. Jis Atviram jaunimo centrui perduoda beveik 7 tūkst. litų vertės inventorių (projektorių, stalo futbolo stalą, stalo teniso stalą, 10 stalo žaidimų, 4 odines sofas).  

Kad toks centras Šakiuose atvertų duris, šiandien trūksta rajono tarybos sprendimo dėl patalpų skyrimo. Jas galvojama suteikti buvusiose „Žiburio“ gimnazijos patalpose.

Įsteigus centrą, jam vadovauti bus įsteigtas naujas etatas. Pasak savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorės Danutės Jurgutienės, centre galės dirbti socialinis pedagogas, socialinį ar psichologinį išsilavinimą turintis žmogus. Kaip pridūrė R. Rauktienė, svarbiausia, jog centrui vadovautų šarmingas žmogus.    

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.