Apribojo direktoriaus rezervo lėšų naudojimą

puodziukaitis2Gintarė MARTINAITIENĖ
 
Nuo šiol administracijos direktoriaus rezervo lėšų naudojimas bus kur kas griežtesnis. Tam pritarė ir rajono taryba, nors pats administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis šį sprendimą vertina blogai, tuo pačiu pripažįsta, kad dirbti bus paprasčiau.
 
Nuotr. J. Puodžiukaitis griežtesnę rezervo naudojimo tvarką vertina blogai, nes yra įsitikinęs, kad dėl to kentės rajono įstaigos. Tokios nuomonės ne visi.
 
Nebus „kitoms reikmėms“
 
Dar praėjusių metų birželio mėnesį Seimas patikslino nuostatą, jog administracijos direktoriaus rezervo lėšos galės būti naudojamos tik ekstremalioms situacijoms likviduoti, jų padariniams šalinti ir padarytiems nuostoliams iš dalies apmokėti savivaldybių tarybų nustatyta tvarka. Iš įstatymo buvo išbraukta nuostata, kad rezervo lėšos gali būti naudojamos „kitoms reikmėms“ tikintis, kad bus užkirstas kelias pinigų švaistymui ar netinkamam, netikslingam jų naudojimui. Minėtos įstatymo nuostatos įsigaliojo nuo šių metų sausio mėnesio, tad rajono taryba teigiamą sprendimą tiesiog turėjo priimti - tai ir padarė.

Kultūrai ir renginiams – ne

Pagal galiojančias Biudžeto sandaros įstatymo nuostatas, savivaldybė gali sudaryti administracijos direktoriaus rezervą, kuris turi būti ne didesnis kaip 1 proc. nuo patvirtintų rajono savivaldybės biudžeto asignavimų sumos. Pasak Biudžeto ir turto skyriaus vedėjos Egidijos Grigaitienės, mūsų rajone fondo dydis siekia iki 200 tūkst. litų. Pernai jis buvo apie 180 tūkst. litų, o šiais metais manoma, kad jis bus dar mažesnis. „Manau, gerai, kad bus apribotas naudojimas, nes daug pinigų būdavo skiriama projektams, šildymo remontams, o dabar šiems poreikiams bus galima skirti tik ekstremaliais, avarijų atvejais“, - kalbėjo E. Grigaitienė. Ji teigė, kad naujoji tvarka savotiškai skatins planuoti ir skaičiuoti lėšas. Tarybos nariui Kęstučiui Gudelevičiui kilo klausimas, ar apribojus naudojimąsi rezervo lėšomis nebus problemų seniūnijoms, nes vienu ar kitu atveju, pavyzdžiui, išdaužus langą ar pan., pritruks lėšų. „Seniūnijos yra savarankiškos ir daug kas priklauso nuo seniūno ūkiškumo, nors jos tikrai nuskriaustos. Vienos seniūnijos iš tų pačių lėšų dar susitaupo ir ilgalaikio turto įsigyja, o kitos vos išgyvena. Bet būdavo, kad kitiems seniūnams lėšų skyrimas net panikos priepuolius sukeldavo, nes gavus pinigų reikia daryti pirkimus ir pan.“, - kalbėjo Biudžeto ir turto skyriaus vedėja. Visgi, kaip buvo kalbama Ūkio komiteto posėdžio metu, nemažai lėšų būdavo išleidžiama šventėms, kultūriniams renginiams, o tai, K. Gudelevičiaus nuomone, tiesiog baisu, nes čia reikalingos ne direktoriaus rezervo, o rėmėjų lėšos.

Paprasčiau, bet blogai

Pats administracijos direktorius naująją tvarką vertina blogai, bet nėra kur trauktis, nes toks aukščiausios valdžios sprendimas. „Visi savivaldybių direktoriai kalba, kad taip blogai, nes ir yra blogai“, - tikino J. Puodžiukaitis. Pasak jo, Šakių rajono savivaldybėje niekuomet rezervo lėšomis nebūdavo piktnaudžiaujama, o dabar dėl sugriežtintos tvarkos kentės mūsų rajono įstaigos. „Būna, kad kažkam reikia 300 litų, kažkam 500 litų. Dešimtimis tūkstančių niekam neduodavau, o dabar bus galima skirti tik ekstremalioms, ypatingoms situacijoms“, - kalbėjo administracijos direktorius. Jis pripažino, kad dirbti bus paprasčiau, nes prašantiesiems užteks pasakyti, kad pagal esančią tvarką jis tiesiog negali skirti lėšų ir tiek. „Bet tai yra blogai, nors ir paprasčiau, nes kentės mūsų įstaigos“, - pabrėžė J. Puodžiukaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.