Šakiuose politikos ir žurnalistikos „ženybos“ tęsiasi net po rekomenduotų skyrybų

radzeviciusGintarė MARTINAITIENĖ
 
Ar etiška, kai žurnalistai tiesiogiai dalyvauja partinėje – politinėje veikloje? Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius mano, kad neetiška ir dar 2010 metais viešai mūsų rajono tarybos nariui Dariui Mikelioniui priminė, kad jis turėtų pasirinkti arba vieną, arba kitą veiklą. Nepasirinko. Patekęs į rajono tarybą ėmėsi politinės veiklos, iki šiol yra ir portalo manorajonas.lt redaktorius.
 
Nuotr. D. Radzevičius dar 2010 m. D. Mikelioniui išsakė nuomonę, jog jam reikėtų pasirinkti arba žurnalistiką, arba politiką, nes tai nesuderinama. Pats tarybos narys taip nemano.
 
Pats tarybos narys D. Mikelionis, paprašytas pakomentuoti tokią situaciją teiravosi, ar neturime ką rašyti, kad imamės tokių temų. „Ar čia mano jau tokios galios, kad ima jus visus baugint ir nervint? O gal kažkas gerai apmoka tą interesą? Žiauriai juokinga“, - teigė pašnekovas.

2010 metų spalio pabaigoje savo internetiniame puslapyje Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas D. Radzevičius pateikė subjektyvų požiūrį į tai, kas vyksta, ir išspausdino straipsnį „Šakiuose politika „susiženijo“ su žurnalistika. Neetiška“. Pasak sąjungos pirmininko, jis tuomet gavo laišką apie D. Mikelionio bandymą suderinti politiko veiklą su žurnalistika. Šįkart tokios rekomendacijos sulaukė ir laikraštis „Draugas“. D. Radzevičius sako, kad jis ne kartą apie tai rašęs, šiuo klausimu tuomet pasisakė ir etikos sargai. Atsakymas vienareikšmiškas – neetiška ir netinkama taip daryti. „Kolegai belieka pasirinkti – arba politinė veikla, arba žurnalistika“, - rašė savo portale D. Radzevičius. Jis esą tai priminė ne tik D. Mikelioniui, bet ir kolegoms iš Jurbarko bei Biržų. Neaišku, kokie sprendimai buvo priimti ten, bet Šakiuose gyvenimas teka sena vaga lyg niekur nieko. Pats D. Mikelionis į pateiktus klausimus atsakė itin trumpai. Pasiteiravus, ar nemano, kad žurnalistika ir politika tarpusavy nesuderinama, jis teigė, jog nemano. Paklausus ar negalvoja, kad toks elgesys neetiškas, patikino, jog taip negalvoja.

„Atrodo, su Dariumi esame ir šia tema kalbėję. Deja, kolega, matyt, pamiršo, kad vietos žmonės turės bet kada pagrindą įtarti, kad pats rajono valdžioje sėdintis ir savo portale teigiamas žinias apie permainas mieste skelbiantis jaunas žmogus tampa panašus ne į sarginį šunį ir valdžios kontrolierių, o į pigius propagandinius tekstus rašantį valdžios ruporą“, - rašo D. Radzevičius. D. Mikelionis sakė, jog jeigu bus poreikis, su Žurnalistų sąjungos pirmininku apie tai padiskutuos, tačiau be tarpininkų.

Lietuvos žurnalistų sąjungos Etikos komisijos pirmininkas Viktoras Trofimišinas tame pačiame D. Radzevičiaus straipsnyje pateikė komentarus dėl žurnalistų dalyvavimo partinėje – politinėje veikloje. Jo teigimu, žurnalisto veikla gali būti nepriklausoma ir skaidri, jeigu jis neprisiima jokių kitų įsipareigojimų, išskyrus profesinius įsipareigojimus viešosios informacijos rengėjui. „Įsipareigojimai politikams, dalyvavimas politinėje – partinėje veikloje, darbas administracinėse ir politinėse organizacijose gali sukelti interesų konfliktus. Žurnalisto suverenas yra skaitytojas, klausytojas, žiūrovas; savivaldybės tarybos nario, parlamentaro suverenas – partija, politinė organizacija“, - aiškino LŽS Etikos komisijos pirmininkas. Jo manymu, politikoje dalyvaujančiam žurnalistui sunku išvengti interesų konflikto ir objektyviai vertinti valdžios sprendimus. „Neįmanoma įsivaizduoti nešališką žurnalisto darbą žiniasklaidos priemonėje, kurios redaktoriai, vadovai demonstruoja palankumą kuriai nors politinei grupei“, - rašė V. Trofimišinas. Jei nepasirenkama viena veikla, o kaip ir D. Mikelionio atveju, derinama tiek žurnalistika, tiek politinė veikla, kasdien imantis redaktoriaus darbo portale, viešai deklaruojama, jog jis sąmoningai pažeidžia etikos kodeksą.

Rajono meras Juozas Bertašius teigė nenorintis konkretizuoti šios situacijos, nes pripažino taip gerai nežinantis etikos įstatymų. „Gal iškelčiau nenormaliai susiklosčiusią situaciją Socialinių paslaugų centre, kur peržengti bet kokie žmogiškieji ir darbiniai santykiai“, - teigė rajono vadovas. Tuo tarpu tai, jog D. Mikelionis į tarybą pateko būtent su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei pačiu meru priešaky, J. Bertašius per daug nekomentavo. „Jis ne partijos narys. Jis yra tik sąraše. Tokių buvo ir daugiau. Jis tiesiog palaikė mūsų programą“, - teigė meras. Neoficialiai kalbama, kad būtent D. Mikelionis rašė šios partijos politinius, užsakomuosius straipsnius prieš 2011 metų rinkimus į savivaldą. Gerai „atidirbus“ jam likimas lėmė ne tik darbą taryboje, bet po kurio laiko buvo parūpinta vieta ir įsteigtas etatas Socialinių paslaugų centre. Ar jo portale skelbiama informacija yra objektyvi ir nešališka, paliksime spręsti skaitytojams. Yra manančių, kad paranku turėti „savą rašytoją“. Aišku tai, kad į specialistų rekomendacijas ir pastebėjimus niekas per tiek laiko nei atsižvelgė, nei sureagavo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.