Iš ministrės lūpų – pagyros rajonui

pabedinskieneGintarė MARTINAITIENĖ
 
Praėjusį penktadienį Šakių rajone viešėjo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, kuri apžiūrėjo ministerijos kuruojamas įstaigas, domėjosi vietos aktualijomis. Ministerijos priimamojo komanda gyventojus konsultavo jų kompetencijos klausimais, nors tokių piliečių, kaip galima spėti ir dėl informacijos trūkumo, buvo ypač mažai.
 
Nuotr. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė A. Pabedinskienė apžiūrėjo ne vieną ministerijos kuruojamą įstaigą ir teigė, kad vaizdas Šakiuose geresnis nei kitose savivaldybėse.
 
Vizito pradžia - Ilguvoje
 
Ministrės ir jos patarėjų vizitas rajone prasidėjo nuo apsilankymo Ilguvos socialinės globos namuose. „Labai džiugu, kad globos namai taip tvarkosi – puikios sąlygos gyventojams, o direktorius (Sigitas Jankauskas – red.) betarpiškai bendrauja ne tik su gyventojais, bet ir su darbuotojais. Direktorius lyg ūkininkas ar administratorius galvoja apie aplinką, šalia esančius pastatus – tai labai svarbu. Šie globos namai vienareikšmiškai pasiruošę licencijavimui“, - po apsilankymo Ilguvoje kalbėjo A. Pabedinskienė.
Šalia Ilguvos socialinės globos namų yra ir Ilguvos dvaras, kuris prašyte prašosi remonto. Tad naudodamasi proga, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė ministrei išsakė šią problemą, nes dvaras yra Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos balanse. „Dvaras labai reikšmingas, bet viskas stovi vietoje, o kažkada valstybė į jį įdėjo 700 tūkst. litų, tad gal ministerija norėtų ką nors daryti“, - ministrės teiravosi A. Kasparevičienė. Vedėjos pastebėjimu, būtina tvarkyti nors centrinius rūmus, tačiau ministrė patikino, kad bent jau kol kas, jokio atsakymo šiuo klausimu nebus. Ji teiravosi, gal iniciatyvą norėtų perimti vietinė valdžia, tačiau, pasak savivaldybės administracijos atstovų, rajonas jau ir taip beveik uždusęs nuo dvarų atstatymo.
 
Su savivaldos atstovais – apie problemas

Savivaldybėje A. Pabedinskienę sutiko atostogaujantis rajono meras Juozas Bertašius, vicemerė Rima Rauktienė bei Sveikatos ir socialinės politikos komiteto pirmininkas Darius Mikelionis. Susitikimo metu buvo kalbama apie socialinių būstų problemą, rizikos šeimas, socialinių darbuotojų darbą. Manoma, kad reikėtų griežtinti ar įvesti tam tikrus apribojimus laukiantiems socialinio būsto. Pasak rajono atstovų, dabar taikoma labai ydinga praktika, nes atsižvelgiama į prašančiojo norus, o jie dažnai būna gana aukšti – visi nori būsto Šakiuose, dar geriau miesto centre ir pasiūlius netoli Šakių niekas ten neina gyventi. „Gal atsisakiusį pasinaudoti siūlomu būstu būtų galima išbraukti iš eilės ar į eilės galą rašyti, nes dabar jie ponai, o kurie duoda, ieško –lyg jo tarnai“, - teigė D. Mikelionis.

Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė tikino, kad būtina peržiūrėti kriterijus, pagal kuriuos skiriamos algos socialiniams darbuotojams, nes vieniems atlyginimas priklauso nuo atestacijų, kitiems ne, biudžetinėse įstaigose dirbantiems galima atlygį didinti, o kitų įstaigų socialiniams darbuotojams tokios galimybės nėra. „Tai kelia sumaištį“, - teigė L. Pocevičiūtė. Be to, jos nuomone, Socialinės paramos skyriams priskiriama vis daugiau darbo ir funkcijų, priklausiusių net vaiko teisių sričiai, bet darbo sąlygos iš esmės negerinamos. Be to, vedėja siūlė peržiūrėti ir suvienodinti globos išmokas šeimoms ir šeimynoms, globojančioms vaikus bei licencijuojant šeimynoms netaikyti tokių pačių reikalavimų kaip kitoms socialinės globos įstaigoms. Ministrė džiaugėsi aktyvia diskusija, nes mano, kad tik diskutuojant atsiskleidžia tikroji padėtis, leidžianti į problemas pažvelgti plačiau. „Mes nesame iš tų, kurie tik sėdime kabinete ir renkame statistinius duomenis. Stengiamės į problemas pažvelgti plačiai, siekdami, kad priimami sprendimai būtų integralūs ir kompleksiški“, - apie vizitų prasmę kalbėjo A. Pabedinskienė.

Šakiuose geriau nei kitur

Kartu su savo patarėjomis ministrė aplankė Darbo biržos bei „Sodros“ Šakių skyrius, taip pat Vaikų globos namus, Neįgaliųjų dienos užimtumo centrą bei Moterų namus – Krizių centrą. Lygindama su kitomis aplankytomis savivaldybėmis, ministrė džiaugėsi, kad Šakiuose išgirdo itin daug teigiamų dalykų. „Visose įstaigose, kuriose lankėmės, išgirdome tik gerus žodžius, problemų kaip ir nerasta, ko nepasakysi, kai vykome į kitas savivaldybes“, - kalbėjo A. Pabedinskienė. Kitur, pasak ministrės, nuskambėjo ne vienas skundas ir dėl informacinės sistemos trukdžių, ir dėl aptarnavimo laiko, ir dėl blogų darbo sąlygų. „Kai kabinetuose žydi gėlės, šypsosi žmonės, gera darbo aplinka, tai gerai darbuotojui, o tuo pačiu gerai ir klientui“, - apie Šakius kalbėjo viešnia.
 
Aplankytoms įstaigoms – komplimentai

Šakių vaikų globos namuose direktorius Virginijus Kelertas pristatė planuojamų namų viziją, parodė, iš kokių griuvėsių buvo prikeltos šiandieninės patalpos. „Džiugu, kad galvojate ne tik apie gyvenančius, bet ir apie išeinančius vaikus. Kokie jie užaugs – tokia bus mūsų visuomenė. Aplinka labai svarbi“, - mintimis Vaikų globos namuose dalijosi ministrė. Ji noriai bendravo su vaikais, kartu apžiūrėjo gyvenamąsias patalpas.

Galiausiai ministrė aplankė ir jos vizito Šakių rajone iniciatorius – Moterų namus – Krizių centrą, kurie neseniai persikėlė į V. Kelerto vadovaujamai parapijai priklausiančias patalpas. Tad šiuo metu centras džiaugiasi jaukiomis patalpomis bei daug geresnėmis darbo sąlygomis. Be to, čia įkurta ir 12 laikino apgyvendinimo vietų, kur laikinai gali apsistoti nuo smurto nukentėję asmenys, teikiama pagalba, konsultacijos. Pasak centro prezidentės Daivos Dovydės, ilgą laiką asmenys čia negyvena, nes dažniausiai jie vėl grįžta į savo buvusią aplinką. Patalpas apžiūrėdama ministrė taip pat negailėjo komplimentų gerai besitvarkančiai nevyriausybinei organizacijai ir linkėjo sėkmės tolimesnėje veikloje.

Priimamasis susidomėjimo nesulaukė

Kol ministrė važinėjo po rajoną, savivaldybėje buvo įsikūrusi ministerijos priimamojo komanda, kuri gyventojus konsultavo visais socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kompetencijos klausimais. Visgi, kaip pastebėjo ir patys specialistai, didelio susidomėjimo jų apsilankymas nesulaukė. Iki pietų pasikonsultuoti buvo užėję vos penki gyventojai. Nors, kaip teigė ministrės padėjėjos, jų vizitai iš anksto planuoti, derinti ir oficialūs, mūsų savivaldybė galbūt per vėlai suskubo pranešti apie šį apsilankymą. Tik pirmadienį po pietų buvo gauta pirminė informacija, kad toks vizitas rajone numatomas. Visgi ir pačios ministrės darbotvarkė buvo gana įtempta ir ne į vieną vietą ji vėlavo po valandą. Net meras, priimdamas viešnias juokavo, kad teks vaišintis atšalusia, jau antrą kartą virta kava. Tad gal geriau aplankyti mažiau įstaigų, bet skirti joms daugiau dėmesio, o ne daug, bet prabėgomis? Tačiau tai tik retorinis pastebėjimas, nes ministrė įsitikinusi, kad tokie išvykimai duos vaisių ir užtikrins produktyvesnį ministerijos darbą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.