Vaišnavų misija – dalytis su kitais tuo, ką turi

puriAsta GVILDIENĖ
 
Praėjusį savaitgalį „Maisto banko“ akcijoje pirmą kartą dalyvavo vasario viduryje įsikūrusi viešoji įstaiga „Šakių vaišnavų kultūros centras“. Pasak jo steigėjų šakiečių Giedrės Šedbarienės ir Aurelijos Misevičienės, po šios akcijos bus galimybė įgyvendinti dar vieną labdaringą misiją – pamaitinti sunkiau besiverčiančius rajono žmones.
 
Nuotr. G. Šedbarienės teigimu, kol nėra patalpų labdaringai valgyklai, karšto maisto daviniai bus ruošiami tik išsinešimui. Iš pradžių Vaišnavų kultūros centras galės pamaitinti maždaug 20, o vėliau galbūt ir dar daugiau žmonių.
 
Seniausia tradicija Žemėje

2011 metų spalio mėnesį rašėme apie Šakiuose įkurtą Zen budizmo centrą, kurį pašventino iš šventyklos Korėjoje atvykęs budistų vienuolis Bo Heang Sunimas, visiems gerai žinomas Kęstučio Marčiulyno vardu. Šių metų vasario mėnesį mūsų krašte įvyko kitas nemažiau svarbus įvykis – įkurtas „Šakių vaišnavų kultūros centras“. Rytų tradicijos pamažu ateina ir į mūsų kraštą. Mums tai naujovė, tačiau tokių centrų apstu visose pasaulio šalyse. Pats žodis vaišnavai žmonėms, nesidomintiems kitomis religijomis ar kultūromis, mažai ką sako. Dažnas iš nežinojimo visas kitas, t.y. nekrikščioniškas, religijas vadina tiesiog sektomis. Toli gražu taip nėra. A.Misevičienės teigimu, jų puoselėjama tradicija yra pati seniausia Žemėje, kaip ir labdaringa veikla – dalintis maistu su benamiais ir skurstančiaisiais. „Čia niekas nepririša: nori – ateik, nepatinka - išeik, - sako ji. – Nėra jokių mokesčių ar įsipareigojimų. Viskas daroma laisva valia.“ Vaišnavų judėjimas Lietuvą pasiekė dar Sovietinės okupacijos metais, maždaug iki 1980 – ųjų, tačiau į viešumą išėjo tik prasidėjus Sąjūdžiui.

Gyvena pagal Dievo įsakymus

Pasak A.Misevičienės, vaišnavai griežtai laikosi principų, kurie krikščionybėje atitinka dešimt Dievo įsakymų. Čia vis dar gyva mokytojų ir mokinių seka. „Be Dievo valios šiame pasaulyje net plaukas nuo žmogaus galvos nenukrenta, - tvirtino ji. - Todėl jausdami jo palaikymą ir pradėjome savo veiklą -  rengdami seminarus ir paskaitas įvairiomis dvasinėmis ir psichologinėmis temomis, mokydami pasigaminti vegetariškų valgių, vesdami užsiėmimus vaikams.“ Pagrindinė vaišnavų misija – mylėti Dievą ir žmones, pasidalyti su jais tuo, ką turi - tiek žiniomis, tiek maistu. Viskas čia paremta tarnyste kitiems ir dorybingų savybių puoselėjimu. Krikščioniškoje tradicijoje taip pat turime po septynis gerus darbus tiek kūnui, tiek sielai ir žinome, kad išalkusį reikia pavalgydinti, o ištroškusį pagirdyti, vargšą aprengti, o keleivį priglausti, nemokantį pamokyti, o nuliūdusį paguosti... Visos tiesos – tos pačios. Krikščioniškasis tikėjimas taip pat moko mylėti ir Viešpatį, savo Dievą, visa širdimi, visa siela, visu protu, ir kiekvieną žmogų kaip save patį.
 
Labdaringos valgyklos nebuvo

VšĮ „Šakių vaišnavų kultūros centro“ direktorė ir kavinės „Puris“ savininkė G.Šedbarienė sako, kad su organizacijos veikla susipažinusi rajono valdžia jų ketinimus sutiko teigiamai. „Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė pati paskatino imtis sunkiau besiverčiančių žmonių maitinimo, juo labiau, kad Šakiuose iki šiol labdaringos valgyklos nebuvo, - tvirtino ji. – Todėl dalyvavimas „Maisto banko“ akcijoje – savotiškas mūsų startas šia linkme. Tikimės ir geros valios žmonių palaikymo: džiaugsimės, jei atsiras ūkininkų, galinčių aprūpinti daržovėmis, o bet kokia savanoriška veikla centre – visuomet laukiama.“ Centro įkūrėjos laukia Socialinės paramos skyriaus informacijos apie socialiai remtinus asmenis, sunkiai besiverčiančias šeimas. Kol kas karšto maisto daviniai bus ruošiami tik išsinešimui. G.Šedbarienė tvirtino, kad iš pradžių kavinė „Puris“ galės pamaitinti maždaug 20 žmonių, o ateityje galbūt ir dar daugiau. Kai bus patalpos, kuriose įsikurs labdaringa valgykla, čia atėję sunkiau besiverčiantys žmonės galės ne tik pavalgyti, bet ir pabendrauti, rasti jiems mielos veiklos, galbūt netgi savanoriškai prisidėti prie maisto ruošimo.

Maistas tik vegetariškas

G.Šedbarienė perspėjo, kad labdaringas žmonių maitinimas remsis vaišnaviškomis tradicijomis, todėl ir maistas bus tik vegetariškas – be mėsos, žuvies ir kiaušinių. Tokį dabar mūsų rajono žmonėms siūlo kavinė „Puris“, įsikūrusi po Rotuše. Nors sakoma, kad vegetariškas maistas negali aprūpinti organizmo reikalingomis medžiagomis – baltymais, nepakeičiamomis amino rūgštimis, geležimi, kitais mineralais ir vitaminais, tačiau abi „Šakių vaišnavų kultūros centro“ įkūrėjos tvirtina, jog tai netiesa. Žmonės, daug metų propaguojantys tokį gyvenimo būdą, yra ne tik sveikesni, bet ir ilgaamžiškesni, o dėl nedidelio cholesterolio kiekio ir mažesnio kraujo spaudimo rečiau serga hipertenzija, cukriniu diabetu, osteoporoze, širdies ir kitomis ligomis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.