Kaip, kas ir kada nubaus interesus supainiojusią direktorę?

bielskieneGintarė MARTINAITIENĖ
 
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) susipažino su Šakių savivaldybės administracijos komisijos tyrimo išvadomis, kur teigiama, kad Socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė, Lukšių vaikų dienos centre įdarbindama savo seserį Dainą Bankauskienę, pažeidė viešuosius ir privačius interesus. Nors tokiai išvadai VTEK neprieštarauja, tačiau nuobaudos neskiria ir tai padaryti įpareigoja savivaldybės administraciją.
 
Nuotr. VTEK pripažįsta, kad V. Bielskienė pažeidė viešuosius ir privačius interesus. Teigiama, kad nuobauda jai turėtų būti paskirta per savaitę.
 
Komisija po komisijos
 
Pirmiausiai, dar sausio pabaigoje, buvo sudaryta administracijos direktoriaus pavaduotojo Algimanto Damijonaičio vadovaujama komisija, kuri tyrė susiklosčiusią situaciją Socialinių paslaugų centre. Komisija, teigdama, kad yra nekompetentinga tai padaryti, neatsakė į klausimą, ar direktorė V. Bielskienė, Lukšių vaikų dienos centre įdarbindama savo seserį D. Bankauskienę, pažeidė viešuosius ir privačius interesus, ar ne. Tad savivaldybės administracija nusprendė kreiptis į VTEK, tikėdamasi, kad ši priims sprendimus, o savivaldybei juos tik teks įgyvendinti. Klydo. Kovo viduryje savivaldybė gavo raštą, kuriame administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis buvo įpareigotas sudaryti vietinę komisiją, kuri ir atsakytų į klausimą, ar V. Bielskienės elgesys atitinka Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus. Taip ir buvo padaryta. J. Puodžiukaičio įsakymu buvo sudaryta dar viena komisija, šįkart vadovaujama Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistės Indrės Jurjonienės. Komisija išvadą turėjo pateikti iki balandžio 25 dienos, tačiau spaudai su ja nebuvo leista susipažinti ir situacijos niekas nekomentavo, motyvuodami, kad pirmiausiai išvada išsiųsta VTEK ir, tik gavus atsakymą iš ten, buvo pažadėta apie tai informuoti visuomenę.

VTEK įpareigojo savivaldybę

Neaišku, kokio atsakymo iš VTEK tikėjosi savivaldybės administracija, tačiau ir šįkart ji nepriėmė jokio sprendimo, o gegužės 13-ąją atsiųstame rašte patvirtino, kad susipažino su išvadomis ir nusprendė nepradėti savarankiško tyrimo, ir skirti nuobaudą įpareigojo savivaldybės administraciją. J. Puodžiukaitis šiuo klausimu ypač nekalbus, tik patikino, kad per savaitę turėtų būti priimtas sprendimas, kaip bus nubausta V. Bielskienė. Meras Juozas Bertašius kalbėjo, kad nenori kištis ne į savo reikalus. „Tai ne mano, o direktoriaus prerogatyva ir nenoriu kištis, kad vėl neviršyčiau savo įgaliojimų“, - komentavo rajono vadovas. Jo nuomone, direktorei skirta nuobauda turėtų atitikti padaryto nusižengimo lygį.

Supainiojo ir pažeidė interesus

Pagal I. Jurjonienės vadovaujamos komisijos, kurioje taip pat dirbo tarybos narys Antanas Burkšaitis bei Bendrojo skyriaus vedėja Rita Vaičiūnienė, balandžio 25-ąją pateiktas išvadas, V. Bielskienė pažeidė Viešųjų ir privačių interesų įstatymo nuostatas, nes teisės aktų nustatyta tvarka ir priemonėmis nevengė interesų konflikto ir nesielgė taip, kad visuomenei nekiltų abejonių, jog toks konfliktas yra. Rašoma, kad paaiškėjus naujoms aplinkybėms, kurios sudaro pagrindą interesų konfliktui, įstatymo numatyta tvarka V. Bielskienė privalėjo papildyti Bendrajame skyriuje saugomas asmenų deklaracijas, tačiau to nepadarė, o paaiškėjus aplinkybėms, kaip rašoma išvadose, sukeliančioms interesų konfliktą, V. Bielskienė privalėjo nusišalinti nuo tolesnio sprendimo, keliančio interesų konfliktą, rengimo, svarstymo ar priėmimo procedūroje dalyvavimo.

Derino žodžiu, ne raštiškai

Pati Socialinių paslaugų centro direktorė ne kartą tikino, kad sesers įdarbinimas Lukšių dienos centre buvo derintas su savivaldybės administracija, tik buvo gautas žodinis, o ne rašytinis susitarimas. „V. Bielskienė dėl sesers įdarbinimo jos vadovaujamoje įstaigoje kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją - darbuotoją Viliją Montrimienę, kuri, jos žodžiais, šiam veiksmui neprieštaravo, taip pat kreipėsi ir į tuo metu ėjusį mero pavaduotojo pareigas Algimantą Damijonaitį, kuris V. Bielskienės žodžiais, nurodė „kad čia nieko blogo“, - rašoma išvadose. Tuo pačiu patikslinama, kad komisija nei iš A. Damijonaičio, nei iš V. Montrimienės tokio patvirtinimo negavo. D. Bankauskienė Lukšių vaikų dienos centre būrelio vadovės pareigose 0.4 etato už 340 litų dirbo nuo 2010 metų pradžios iki 2012 metų gruodžio 31 dienos, kai baigėsi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansuojamas projektas, pagal kurį ir veikė dienos centras. D. Bankauskienė minėtoms pareigoms tiko pagal išsilavinimą, darbo patirtį, be to, kaip ne kartą aiškinama ir išvadose, esą visi, kas domėjosi Lukšių vaikų dienos centro veikla, žinojo, kad jame dirba V. Bielskienės sesuo ir niekas, iki Socialinių paslaugų centre prasidėjusio konflikto, tam neprieštaravo, nepareiškė jokių pastabų.

Neaišku, ar reikia žadėto audito

Balandžio pabaigoje vykusio tarybos posėdžio metu buvo nuspręsta, kad Socialinių paslaugų centre bus atliekamas nepriklausomas auditas, kuris ištirs centro ir direktorės veiklą. Tada net nebuvo svarstyta pateikta centro veiklos ataskaita motyvuojant, kad pirmiausiai turi būti pateiktos išvados dėl V. Bielskienės elgesio ir padarytų ar nepadarytų nusižengimų. Tiesa, kai kurie tarybos nariai abejojo, ar tokį auditą tikslinga atlikti, nes V. Bielskienė jau tampoma kone pusmetį, jos veiklą tyrė ne viena komisija, o galutinio sprendimo ar nuobaudos direktorei kaip nėra, taip nėra. Kiek žinoma, nėra ir galutinės ar besitikėtos ramybės Socialinių paslaugų centre. Ant nosies jau šio mėnesio rajono tarybos posėdis, tačiau jokio audito kol kas centre nebuvo. Pasak J. Puodžiukaičio, šį klausimą dar nagrinės Kontrolės komitetas, vadovaujamas Edmundo Rinkevičiaus. Anksčiau garsiai už auditą pasisakęs rajono vadovas penktadienį tikino, kad tai ne jo atsakomybės klausimas, ir jis negali pasakyti, ar apskritai auditas reikalingas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.