E. Rinkevičius kontroliuoja, kiek yra „durnelių“?

zarembaGintarė MARTINAITIENĖ
 
Tarybos narys Henrikas Zaremba pateikė paklausimą rajono merui Juozui Bertašiui dėl galimo Kontrolės komiteto pirmininko Edmundo Rinkevičiaus Vietos savivaldos įstatymo bei savivaldybės reglamento pažeidimų. H. Zaremba kolegai išsakė daug kritikos dėl jo darbo, lygino jį su kunigu, galinčiu išklausyti nuodėmes ir net patarė, iš ko galėtų pasimokyti dirbti geriau.
 
Nuotr. H. Zaremba pateikė paklausimą, kuriame vardijamas E. Rinkevičiaus darbo brokas, viešai suabejota jo kompetencija.
 
Neturi teisės kviesti?
 
H. Zaremba, cituodamas įstatymų nuostatas, abejojo, ar E. Rinkevičiaus vadovaujamas Kontrolės komitetas, nagrinėdamas vienokius ar kitokius klausimus, visais atvejais turi teisę į posėdžius kviesti tų įstaigų vadovus. Pasak H. Zarembos, įmonių vadovai į posėdį gali būti kviečiami konkrečiais atvejais, tai yra, kai svarstomas klausimas dėl savivaldybės kontrolieriaus atlikto finansinio ir veiklos audito metu nustatytų trūkumų ar teisės aktų pažeidimų pašalino. Kitais atvejais teisės aktai tokios galimybės nenumato. Galbūt, kaip galima suprasti iš H. Zarembos pareiškimo, perskaityto praėjusį ketvirtadienį tarybos posėdžio metu, dėl įstaigų vadovų išsikvietimo į posėdį jis nematytų nieko blogo, tačiau nemano, kad tai turi kokios nors prasmės. „Man iš viso nesuprantamas toks posėdžio organizavimas, kai Kontrolės komitete, turint didžiulį kiekį įvairių dokumentų ir įvairios informacijos, jos neišnagrinėjus, neparašius pažymos ir neparuošus sprendimo projekto arba protokolo išvadų, kviečiamas įmonės vadovas į posėdį pasikalbėjimui, išklausymui, tarsi negalėtų tokį pasikalbėjimą atlikti telefonu, negaišinant kitų veiklių žmonių brangaus laiko“, - teigė paklausimą pateikęs tarybos narys. Taip E. Rinkevičius, H. Zarembos nuomone, nori pasireklamuoti prieš kitus komiteto narius bei iškviestus asmenis ir pademonstruoti savo viršesnį žinojimą bei parodo visišką nesiskaitymą su rajone dirbančiais vadovais. „Kontrolės komiteto pirmininkas E. Rinkevičius, uzurpavęs kunigų diskrecijos teisę - nuodėmių išklausymą be jokių sprendimų priėmimo, komiteto posėdžio sprendimus priiminėjo kažkokiu, tik jo paties sugalvotu, išklausymo būdu“, - paklausime rašė H. Zaremba. Apskritai kolegos elgesį jis vertina kaip negražų, negarbingą ir nesolidų.

Ieško „durnelių“?

Kad nebūtų tik tuščiažodžiavimas, H. Zaremba pateikia ne vieną konkretų pavyzdį. Tiesa, pavyzdžiai pateikti iš bendrovės, kurioje patarėju bei abonentinės tarnybos vadovu dirba pats H. Zaremba. Jis vardija, kaip vos tapęs Kontrolės komiteto pirmininku, E. Rinkevičius UAB „Šakių šilumos tinklai“ prašo raštu pateikti įvairių dokumentų kopijų, kurios sudarytų apie 700 – 800 lapų. Šilumininkai, kaip aiškina H. Zaremba, atsisako nukopijuoti ir Lietuvos verslo paramos agentūrai rengtą apie 450 puslapių paraišką ir pasiūlo su medžiaga susipažinti bendrovėje. To nepadaro, o po kurio laiko jau prašo kitokios medžiagos, nenurodydamas priežasties, kam to reikia. „Jam nesvarbu, kad tokiai medžiagai surinkti, nukopijuoti ir apibendrinti užima daug brangaus laiko, kurį turi skirti specialistai, dirbantys konkretų darbą gamybinėje organizacijoje“, - teigiama paklausime. Jame rašoma, kad nepraėjus metams, bendrovė gauna Kontrolės komiteto protokolo išrašą, kuriame nurodyta, kad svarstytas „UAB „Šakių šilumos tinklai“ situacijos apžvalgos klausimas. Čia H. Zaremba kelia klausimą: „Kuriems galams komitetui reikia žvalgyti iš kokio nors lėktuvo, kamino ar gandralizdžio šilumos tinklų situaciją, jeigu jau seniai yra paruošti visų trijų vietovių tikslūs geodeziniai situacijos planai, į kuriuos bet kada galima pasižiūrėti be papildomo žvalgymo“. Besižvalgant į situaciją, kaip rašo H. Zaremba, kažkodėl jau iškyla net 19 įvairaus pobūdžio jau ūkinės - ekonominės veiklos klausimų, į kuriuos esą atsakymai pateikti medžiagoje, į kurią komitetas net nelinkęs gilintis. „Bet kam jiems sukti galvą, jeigu už juos gali padaryti kiti, dar daugiau, kad kai kurie klausimai kvailai, mano nuomone, surašyti tyčia, nes tokio mąstymo lygio žmogus kaip E. Rinkevičius, pats turėtų suprasti, kad klausiama nesąmonių“, - mintimis dalijasi paklausimo autorius, svarstantis, kad galbūt taip besielgdamas Kontrolės komiteto pirmininkas kontroliuoja, ar nėra bendrovėje tokių „durnelių“, kurie ims ir sugalvos atsakyti į E. Rinkevičiaus nesąmonę. Norėdamas pagrįsti minėtus teiginius, H. Zaremba vėl pateikia ne vieną pavyzdį. Pavyzdžiui, matydamas, kad šilumininkai 2011 metais pardavė mažiau šilumos nei ankstesniais metais, E. Rinkevičius esą klausia, kodėl, pardavus mažiau šilumos, gauta mažiau pajamų. Tai, pasak H. Zarembos, suprastų ne vienas žmogus, nes esant šiltesniems orams, 2011 metais ir susiklostė tokia situacija. Tad E. Rinkevičiui patariama kreiptis į institucijas, reguliuojančias oro lauko temperatūrą, nes šilumininkai neišmano, kaip atsakyti į pateiktą klausimą.

Juokinga? Reikia pasimokyti!

H. Zaremba aiškina, kad tarp daugybės paklausimų E. Rinkevičius prašė pateikti ir naujo biokuro katilo panaudojimo Šakiuose galimybių studiją. Tokios galimybių studijos nėra, nes jos, kaip aiškina šilumininkai, net nebuvo privaloma rengti. Panaši studija yra rengta 2004 metais, bet ji - didelės apimties, tad raginama su ja susipažinti bendrovėje. Esą tai tarybos nariui netiko ir jis rašo raštą administracijos direktoriui Juozui Puodžiukaičiui, kuris kreipiasi į bendrovę, o ši aiškina jau ir Kontrolės komiteto pirmininkui pateiktą atsakymą. Tad J. Puodžiukaitis dar kartą patvirtina šilumininkų atsakymą ir persiunčia jį E. Rinkevičiui „Ar visa tai nejuokingai atrodo?“, - teiraujasi H. Zaremba.

H. Zaremba mano, kad E. Rinkevičiui reikia pasimokyti, kaip rengti klausimus posėdžiui, analizuoti gautą medžiagą, pateikti išvadas. Pateikiama, kad to ne tik būtų galima, bet ir reikėtų pasimokyti, pavyzdžiui, iš Antikorupcijos komisijos 2009 metais Irenos Haase parengto protokolo ar Ūkio komiteto 2011 metais priimto sprendimo „Dėl savivaldybės biudžeto lėšų naudojimo, apmokant už infiltraciją UAB „A. Rinkevičiaus valymo įrenginiai“. Šis pavyzdys, H. Zarembos nuomone, ypač tinkamas, nes komiteto sprendimas buvo veiksmingas, ko nėra E., Rinkevičiaus vadovaujamame komitete. Esą čia vyksta tik pokalbiai vardan pokalbių, neturintys ir neduodantys jokios naudos.

Pareiškimo tikėjosi

Apžvelgęs situaciją, H. Zaremba rajono merui pateikė klausimus, ar nepažeidžiami konkretūs Vietos savivaldos įstatymo punktai, kai prašoma nepagrįstų dalykų, svarstant klausimus kviečiami vadovai, nors galbūt tam nėra pagrindo, reikalaujama medžiagos, kuri vėliau esą nepanaudojama ir pan. J. Bertašius, išklausęs šį pranešimą tikino nežinantis, ką reikės daryti su tuo perskaitytu romanu.

Pats E. Rinkevičius kalbėjo, kad toks H. Zarembos paklausimas rajono vadovui jam nebuvo netikėtas. To esą buvo galima laukti po kovo 21 dieną vykusio Kontrolės komiteto posėdžio, kuriame UAB „Šakių šilumos tinklai“ generalinis direktorius Laimutis Kasparavičius, ne itin sklandžiai ir informatyviai atsakinėjo į posėdžio metu pateiktus klausimus. „Matyt, pataikėm į tą sritį, kur problemų yra daugiau negu reikia, nes posėdyje klausimai buvo labai elementarūs“, - sakė E. Rinkevičius. Jis tikino dėl posėdžio metu jam išsakytos kritikos neįsižeidęs ir nematantis, dėl ko galėtų taip elgtis. „Jis suaugęs žmogus. Man, jaunam nėra ko įsižeisti“, - situaciją komentavo tarybos narys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.